Pomparea laptelui matern cînd este necesar ?
Cînd nu trebuie să ne stoarcem?
1) Dacă ați armonizat alăptarea la sîn atunci nu aveți nevoie de a stoarce sînul, astfel încît organismul va produce atît lapte cît bea bebelușul.
2) Mama este alături de copilaș și nu se desparte de el pentru multă vreme.
3) Dacă copilul apucă sfîrcul corect (detalii : Poziționarea corectă a copilului la sîn ! ) și este hrănit la cerere.
Dacă vă apărea situația că bebeului nu-i va ajunge lapte, atunci el va fi pus mai des la sîn, astfel stimulînd sînul, va crește cantitatea de lapte.
Detalii : Scăderea secreției de lapte matern, soluții
Cînd este necesar să stoarcem laptele matern ?
-Atunci cînd are loc trecerea de la colostru la laptele matur. Laptele vine în cantitatea mare, iar bebelușul poate să nu aibă necesitate să-l pape pe tot,atunci pentru a evita lactostaza, e necesar de a stoarce sînul. Nu trebuie să goliți tot sînul, căci în acest caz, lapte va veni și mai mult, doar că stoarceți atît încît sînii să devină moi la atingere.
– Stoarcem puțin lapte în gurița copilului pentru a-l liniști sau pentru a-l stimula să ia pieptul.
– Să înmuiem sînii, atunci cînd ei sunt prea plini, astfel, copilul va putea mai ușor să apuce sfîrcul.
– Dacă mama se confruntă cu blocarea canalelor lactofore sau lactostază.
– Storcem laptele atunci cînd este nevoie de a hrăni un bebeluș care , din careva motive, nu poate suge la sîn (e slăbuț, are greutate mică, este bolnav, copilul e născut prematur, copilul se învață să sugă la sînul care are sfîrcuri plate sau înfundate ).
– Mama are puțin lapte. Cu cît mai mult lapte va fi stors, cu atît mai mult lapte va veni. dacă procesul de alăptare nu este încă armonizat, atunci e recomandat ca mama să stoarcă laptele, pentru a evita diminuarea cantității lui. Atunci cînd bebelușul începe să sugă, activ și corect, această necesitatea dispare.
– Mama trebuie să plece pentru un timp și îi lasă copilului lapte stors ca să fie hrănit de bunica, dădacă, tăticu , etc.
– Frecvența stoarcerilor trebuie să fie aproximativ din 2-3 ore. E important să reținem, că storsul des, a cîte puțin stimulează mai bine sînii să producă mai mult late, decît dacă stoarcem pipetul rar, dar în cantități mari.
Acumularea laptelui nu este justificată dacă doriți să stimulați sau să mențineți lactația. Cu cît mai des veți stoarce cu atît lapte mai mult veți avea (detalii: Inhibiția procesului de producere a laptelui matern ).
Modalități de pompare a laptelui sunt mai multe. Putem utiliza un storcător sau manual.
Mai în detaliu citiți aici: Cum pompăm manual laptele matern