Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Cum pompăm manual laptele matern

Sunt situații cînd pomparea laptelui matern  reprezintă o necesitate pentru mamă cît și pentru bebeluș (detalii : Pomparea laptelui matern cînd este necesar ?  )

În continuare vom vorbi despre cum poate fi făcut acest lucru .

Stoarcerea laptelui poate fi făcut în 2 feluri :

1) Manual;

2) Cu ajutorul unei pompe specializate.

În primul rînd, stoarcerea laptelui poate fi făcută manual.
Această modalitate este cea mai ieftină și cea mai simplă. Cu puțin antrenament, multe mame, reușesc să stoarcă manual, o cantitate bună de lapte, în timp relativ scurt. E foarte bine, dacă aveți posibilitatea să urmăriți cum altă femeie stoarce sînul. Dacă nu, atunci citiți în continuare.

Cum  stimulăm reflexul de eliberare a laptelui

– Mai întîi e bine să masați pieptul, pentru  a stimula reflexul de eliberare a laptelui (reflexul oxitocinului).

– Puteți bea ceva călduți, sau să puneți pe sîn o compresă călduță;

– Relaxați-vă, gîndiți pozitiv, cel mai bine ajută dacă veți avea alături lucruri care vă amintesc de bebeluș. Sau luați copilașul în brațe, uitați-vă la el, comunicați cu comoara dumneavoastră 🙂 …

– Dacă sînul e prea plin de lapte, atunci vă va ajuta următoare procedură: apăsați, atent, pe aureolă  timp de un minut. Astfel, aureola va deveni mai moale și nu veți trauma mușchii sfîrcului în timpul storsului. Această metodă este bună și atunci cînd copilul nu poate lua sînul din cauza că pieptul este prea plin.

Cum stoarcem ?
În imaginile de mai jos, prezentăm, tehnica Marmeet de stoarce a sînului. Mișcările desemnate de  săgețile roze sunt foarte importante: Degetele, inițial, se plasează, la marginea aureolei , după care apăsați  în direcția sfîrcului, ca și cum ați prinde într-un mănunchi canalele lactofore ce se află sub aureolă și ați apăsa pe ele.
Important : Degetele nu lunică pe piele, stau la locul lor inițial, pe marginea aureolei.
Dacă degetelor vor luneca atunci veți roade pielea și veți obține iritații.
În primele minute de stoarcere laptele poate curge încet, sau chiar să nu curgă deloc, dar odată ce se include reflexul de eliberare a laptelui situația se schimbă. Important e să mențineți mișcările ritmice. Lapte este, doar că trebuie să se producă reflexul oxitocinului și storsul va deveni mai productiv. Dacă laptele a încetat să curgă activ, atunci puteți schimba poziția degetelor sau treceți la celălalt sîn.
În imaginea de mai sus, prezentăm, cum, corect, stoarcem sînul.

 

Rețineți că în sfîrc lapte nu este ! Dacă vom apăsa și vom trage sfîrcul, va fi mult mai greu să stoarcem laptele, deoarece el rămîne  în interior – în sîn.  Să stoarcă laptele apăsînd numai pe sfîrc pot numai mamele care au un reflex de eliberare al laptelui foarte puternic (laptele curge singur din piept ca răspuns al stimulării sfîrcurilor), dar, în așa caz, eficiența lasă de dorit.(Vezi imaginea  a doua )

 


Important!

Dacă mama, din careva motive,  stoarce laptele pentru copil, atunci e important ca ambii sîni să fie storși.  Laptele nu trebuie să se acumuleze în sîni. Astfel, storsul des, dar cîte puțin stimulează sînii mai bine decît storsul rar, dar în cantități mari.

Eu peronal, am stors sînul, manual, numami cîteva zile, mai mult timp nu am rezistat. Am cumpărat o pompă care m-a scos din nevoie.

Storsul cu mîna are plusul său prin faptul că mama reglează singură viteza de stoarcere, atingerea degetelor e mai caldă decît atingerea pomei, în plus e mai ieftin și întodeuna poți să te storci fără mari pregătri, în prealabil.  Dar, pentru mine această metodă nu a  funcționat pentru mult timp, deoarece storsul manual, mai ales, la început, cînd nu ai mare practică , îți ia foarte mult timp. Nu-mi reușea să storc repede, astfel, cît storceam, eu, încet, laptele, o nouă porție venea la loc 😀  și spre sfîrșitul zilei avem sîniii tari ca piatra, de dimineața nici nu mai vorbesc… Astfel, m-am decis și am cumpărat primul meu storcător manual (Avent), după care am mai procurat și o pompă electrică dublă  (Medela), dar despre acestea voi vorbi în articolul : Stoarcerea laptelui matern, tipuri de pompe 

 

One Reply to “Cum pompăm manual laptele matern”

  1. Cora says:

    Articolul e bun, totul e clar și informativ :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*