Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Păstrarea laptelui matern

Hrănitul la sîn  este un lucru minunat. Mămica petrece mult timp cu odorașul său și se formează acea legătura strînsă -mamă-copil. Dar sunt situații, cînd mama are nevoie să plece pentru un timp oarecare și anume în astfel de momente apare necesitatea  de a stoarce laptele. Astfel, copilașul nu va îndura foame în lipsa mamei și nu va fi necesar de a-i da lapte praf adaptat.
Mama poate să stoarcă laptele cu mîinile sau cu o pompă specială.
Laptele va fi păstrat în vase specializate (pliculețe, sticluțe, etc) care au fost sterilizate din timp. Vasul pentru lapte nu trebuie să fie plin, deoarece la îngheț volumul va crește și ar putea strica vasul.
Stoarcerea se face pe porții, cu interval minim de 15-20 min.

Recomandări

1. Nu e permis de a amesteca laptele stors în diferite perioade de timp;

2.  Nu e permis de a dezgheța și îngheța înapoi laptele;

3. Nu se adaugă lapte proaspăt stors la laptele care deja este înghețat. Pentru fiecare parte de lapte se prevede vas aparte.

4. Înainte de stoarcere spălați bine mîinile cu apă și săpun. Detaliile storcătorului trebuie să fie sterilizate.

5. Vasul în care veți îngheța laptele trebuie închis bine, pentru ca să nu pătrundă mirosuri străine. Pentru aceasta folosiți vase specializate anume pentru păstrarea laptelui.  Ar fi foarte bine, dacă pentru lapte veți rezerva o poliță aparte, astfel încît să vă asigurați la maxim că laptele dezghețat nu va mirosi a pește sau alte alimente din frigider.

Laptele uman arată diferit decît cel de vacă sau capră. Atunci cînd este pus la păstrare el se împarte în straturi, grăsimile se ridică la suprafață. Despre culoare, mirosul și gustul laptelui matern citiți aici:  Culoarea, gustul și mirosul laptelui matern 

În orice caz e bine să știți că fiecare porție de lapte, are componența sa individuală, gustul, culoarea și mirosul propriu, în dependență de hrana mamei, temperatura de păstrare, recipientul în care a fost înghețat laptele, timpul cînd a fost stors.

Păstrarea laptelui matern

1) Laptele matern, la temperatura camerei (pînă la 25 grade C) poate fi păstrat timp de 6 ore.

2)  Dacă în cameră este mai puțin de 20 grade C atunci laptele poate fi păstrat chiar și 10 ore.

3)  La temperaturi mai jos de 15 grade, laptele poate fi păstrat timp de 24 ore.

4)  În frigider, laptele stors poate fi păstrat cel mult 8 zile, dar cu condiția ca acesta să nu fie plasat pe  polița din ușa frigiderului, ci adînc în interiorul frigiderului, la temperaturi de 0 … +4 grade C.

5) La – 16…-18 grade C laptele poate fi păstrat  6 luni.

6)  La temperaturi mai jos de  – 18  grade C laptele poate fi păstrat timp de 12 luni.

7)  Puteți îngheța numai laptele care a stat în frigide nu mai mult de 24 ore.

8 )La congelare poate fi pus numai laptele proaspăt. E bine să notați pe recipient data stoarcerii.

9)  După dezghețare, laptele poate fi folosit timp de 24 ore, nu mai tîrziu, cu condiția că este păstrat în frigider.

10) E bine să notați pe recipient, data și ora stoarcerii. Înainte de a-l da copilului gustați-l, apreciați-i mirosul și gustul.  Laptele care este păstrat rece conține mai multe componente utile pentru copil decît cel ce a fost înghețat. Astfel, dacă știți că copilașul va păpa în următoarele 24 ore lăpticu, atunci nu are sens de a-l congela.

11) Pentru transportarea laptelui folosiți genți specializate.

Dezghețarea laptelui se face astfel :

1) Se pune sticluța cu lapte într-un vas cu apă , care treptat va dezgheța laptele.

2) Punem sticluța sub un jet de apă.

Încălzirea laptelui  poate fi făcută prin plasarea sticluței cu lapte într-o cratiță cu apă caldă.  În nici într-un caz nu vom încălzi laptele direct la foc, fierberea va distruge multe componente utile ale laptelui. Tot din acest motiv nu este recomandată încălzirea laptelui în cuptorul cu microunde.

Desigur laptele stors nu înlocuiește completamente hrănitul la sîn, dar această soluție este mai bună  decît orice alt lapte praf adaptat.

În continuare prezentăm vase, specializate, pentru înghețarea laptelui matern (ceea ce ne propun  la ziua de azi producătorii) :

One Reply to “Păstrarea laptelui matern”

  1. Getta says:

    Articolul e interesant. Eu folosesc recipiente AVENT pentru a a păstra laptele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*