Colostrul reprezintă un lichid dens, lipicios, de culoare gălbuie sau gălbui suriu produs de glandele mamare timp de 5-7 zile după naștere.

Producerea colostrului are la pe parcursul primelor zile după naștere. El poate apărea chiar de la sfîrșitul sarcinii sau chiar din a patra săptămînă de sarcină ori în primele zile după nașterea bebelușului. Nu vă faceți griji dacă el nu  apărut imediat după naștere, puneți copilul la sîn și el va stimula producerea sa.

Colostrul este vital pentru bebeluș el conține setul necesar de elemente  pentru un copil nou născut. El are un ușor efect laxativ, care favorizează eliminarea meconiului (primul cal al copilului).

Colostrul este foarte caloric.

În comparație cu laptele matur avem următoarele diferențe:

1. Mai multă proteină (de cîteva ori);
2.  De 2-10 ori mai multă vitamina A și caroten.
3. De 2-3 mai multă vitamina C .
4.  Săruri minerale sunt mai multe de 1,5 ori.
5. Conținut mare de imunoglobulina A .


Colostrul reprezintă produsul numărul unu prin valoarea sa nutritivă pentru nou născut. El conține și fermenți, hormoni, vitamine și anticorpi care protejează micul organism. Această protecție imunitară este un adevărat ajutor pentru copil, deoarece copilul neadaptat, se ciocnește cu o mulțime de microorganisme, cărora trebuie să le facă față, iar colostrul reprezintă scutul care îl va ajuta.

Acest, aliment pentru copil conține un factor  de transfer  care este responsabil de transmiterea leucocitelor copilului a experienței imunologice acumulate de generațiile precedente.

La fel, colostru normalizează lucrul sistemului digestiv, stimulînd și favorizînd digestia.

Mai jos  e tabelul unde vedem cantitatea de proteine, lipide, glucide și valoarea energetică a colostrului,  (gr \ 100 ml).  Astfel după cum urmează:

 

                  (gr \ 100 ml)

Colostru

Proteine

5-7

Grăsimi (lipide)

2,0

Glucide

4-5

Valoarea energetică (ккal\100 ml)

150

 

Remarcă !  Colostru conține, antitoxina stafilococului, în cantitate maximă. 

            Colostrul reprezintă cea mai bună hrană pentru nou -născuți , oferiții bebelușului Dumneavoastră posibilitatea de a se alimenta corespunzător vîrstei sale !

One Reply to “Colostru”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*