De la 2-3 săptămîni după naștere, apare așa numita “furia laptelui”. Glandele mamare devin încordate și pline de lapte.  Cantitatea lui crește . La această etapă, mamele deseori se ciocnesc cu supralactația.

Dacă copilul nu papă tot lăpticu din sîn restul mai bine îl stoarceți cu ajutorul unei pompe, astfel, veți menține un nivel crescut al lactației.  Dacă lapte rămîne puțin, atunci nu este nevoie de stors, organismul mamei se va obișnui cu cantitatea pe care o solicită copilul și va produce anume atît cît este nevoie.

Adică dacă în sîn rămîne lapte, organismul mamei primește semnal că nu este nevoie de atîta și va produce mai puțin, dacă lapte  e puțin, atunci copilul stimulînd sînii va da semnal corpului mamei să producă mai mult.

În așa fel, în mod natural și firesc are loc armonizarea dintre necesitățile nutritive ale copilului și capacitatea mamei de  produce lapte.

Mai jos prezentăm cantitatea de proteine, lipide, glucide și valoare energetică a diferitor tipuri de lapte,  (gr \ 100 ml).  Astfel după cum urmează:

 

           (gr\100 ml)

Colostru

Laptele de tranziție

Laptele matur

Proteine

5-7

1,6-2,4

1,1-1,5

Grăsimi (lipide)

2,0

2,6-4

3,5-4

Glucide

4-5

5,5-7

7-7,5

Valoarea energetică (ккal\100 ml)

150

60-80

65-70

 

Despre componența, în detaliu, a laptelui matur am vorbit în articolul precedent. Aș vrea să remarc faptul că laptele uni mame diferă de laptele altei mamei. Fiecare mamă produce lapte pentru copilul său, în dependență de necesitățile lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*