Concluzii despre imaturitatea fiziologica la bebelusi
Eu pentru mine, din cartea Domnului I.A. Arsavschi mi-am facut multe concluzii utile, dar vitale pentru copil, iata citeva dintre ele:
1) Imaturitaeta fiziologica poate fi innascuta si dobindita;
– Imaturitatea fiziologica poate fi atiat la copiii nascuti inaite de termen, cit si la cei nascuti la termen cu greutate mai mica de 2.5 kg, cit si copiii nascuti la termen cu greutate normala – mai mare de 2.5 kg, detalii : Ce este maturitatea fiziologica
– Din cauza ingrijirii incorecte, necorespunzatoare cu fiziologia nou-nascutlui in maternitati, copiii nascuti fiziologic maturi se transforma in copii fiziologic imaturi (cu toate consecintele ce survin din asta. Pentru asa metamorfoza, sunt suficiente cu virf si indesat cele 3 zile petrecute in maternitate. )
– In pediatria actuala se considera ca bebelusul vine pe lume cu sistemele sale vitale imperfecte (imature), de aici si vine ca conceptul de normalitate a urmatoarelor fenomene :
Scadere fiziologica in greutate, la noi-nascuti;
icter fiziologic la noi-nascuti;
apnoe fiziologica la noi-nascuti;
oliurghie fiziologica la noi-nascuti;
colicile la beblusi;
insuficenta de fermenti digestivi la noi-nascuti, etc.
si multe alte de devieri care sunt considerate de pediatria moderna ca “normale”, DAR inca din anii 60 I.A. Arsavschi a demonstrat ca toate acestea sunt niste stari departe de a fi normale, stari care poti fi evitate daca copilul va fi ingrijit corect (vezi Imaturitatea fiziologica la nou nascuti. Metode de compensare), iar necesitatea de medicamente va disparea.
– Caracteristicile morfologice nu releva situatia reala a starii fiziologice a nou-nascutului. Parintii pot singuri sa diagnosticheze copilul, detalii: Nou nascutul – diagnostica maturitatii sale fiziologice
– Scorul apgar nu releva starea fiziologica a nou-nascutului, din acest motiv, adesea copii nu sunt apreciati adecvat, ceea ce duce la probleme suplimentare de sanatate. detalii : Simptomele imaturitatii fiziologice la nou nascut
2) Indiferent, daca mama are sau nu colostru, el trebuie pus la sin, dupa care trebuie hranit (fie cu colostru, fie cu lapte donor, fie cu lapte adaptat). Chiar si foamea timp de o zi poate provoca la copil imaturitate fiziologica care se va rasfringe mai tirziu cu probleme de sanatate. (Credeti-ma ca este adevarat, am simiti-o pe pielea noastra, dar mai corect a copilului)
3) Pentru a dezvolta la copil comportament normal la virsta de maturitate, copilul trebuie sa stea cit mai mult timp cu mama, sa intre cit mai mult cu ea in contact.(Se exclud camerele separate pentru noi-nascuti, copilul trebuie sa doarma linga mamica in patucul sau micut)
4) Copilul trebuie stimulat, astfel incit el sa realizeze cit mai multe miscari cu minutele, piciorusele.(Atingeri, mingieri, giugiuliri, miscari, exercitii…)
5) Hainutele nu trebuie sa sinchiseasca miscarile- activitatea motrica, alaturi de hrana este sursa de crestere si dezvoltare. Numai hranirea fara lucrul muschilor scheletici nu va asigura buna crestere si dezvolare. Ba din contra, un copil bine hranit, dar nestimulat, ramine in urma.
6) Hainutele strinse blocheaza instinctul natural al libertatii (descris de Pavlov), fapt care pune amprenta negativa asupra dezvoltarii psihice ulterioare.
7) Expunerea copilului la frig, in mod dozat, implica ridicarea tonuslui muscular, ceea ce induce cresterea, dezvoltarea organismului si depasirea starii de imaturitate fiziologica innnascuta sau dobindita. (IN momentul in care tonusul muscular al copilului scade, expunerea la frig imediat TREBUIE incetata, in caz contrar riscam sa aducem daune micului organism).
8) Prin ridicarea tonuslui muscular organismul nou-nascutului se incalzeste. Aceasta reprezinta o reactie adaptiva. (Toate se fac in limitele stresului fiziologic , vezi : Calirea bebelusilor – modalitate de compensare a imaturitatii fiziologice la copii
9) Copilul NU trebuie sa tine foame “fiziologica” nici timp de o zi, nici de o ora. Copilul trebuie hranit !!! (Chiar daca sursele moderne afirma ca bebelusul are rezerve sa reziste, nu este adevarat. Detalii cititi aici:Alaptarea imediat dupa nastere. Impactul negativ al alaptatului intirziat
10) Copilul la maturitate va copia comportamentul mamei, Detalii cititi aici: Imaturitatea fiziologica – sursa tuturor relelor.
11) Activitatea motrica a muschilor alaturi de hranitul imediat dupa nastere (urmat ulterior de hranitul regulat) va asigura cresterea si dezvoltarea bebelusului. Pentru copiii mai marisor este clar ca putem organiza tot felul de activitati care sa stimuleze activitatea motrica. Pe cind pentru nou-nascuti, unicul stimulent al activtatii motrice este frigul. Expunera dozata la frig (in limitele capacitatii de adaptare a micului organism) induce un suprlus de anabolism, care ajuta copilului sa iasa din starea de imaturitate fiziologica si sa se dezvolte fizic si psihic.
Acestea sunt doar citeva din conluziile pe care le-am facut, daca ati conchis si alte lucruri, scrieti-mi … Impreuna ne va fi mai usor sa crestem odorasii 🙂 ….
Citeste mai mult: Imaturitatea fiziologica la nou nascuti. Metode de compensare