Home » Nou-nascut » Simptomele imaturitatii fiziologice la nou nascut

Imaturitatea fiziologica necesita o abordare deosebita. Se considera ca, la moment, problema numarul unu in lume, in domeniul sanatatii, sunt bolile cardiovasculare si SIDA, dupa parerea lui I.A. Arsavschi, aceasta nu este corect. El considera ca prima problema in aceasta lista trebuie sa fie imaturitatea fiziologica a nou nascutilor.

 

Simptomele de baza a imaturitatii fiziologice la nou nascuti sunt:

1)  Hipotonia;

2) Scaderea rezistetei imunobiologice.

Hipotonia (scaderea tonusului muscular) are drept consecinta  lipsa sau diminuarea reflexelor descrise anterior.   (Vezi Nou nascutul – diagnostica maturitatii sale fiziologice). In situatiile cele mai grave minutele si piciorusele copilului atirna in jos ca niste funii.

Un indicator clar, in diagnostica imaturitatii fiziologice la nou nascut este lipsa sau manifestarea slaba a reflexului lui Arsavschi.

Acest reflex se declanseaza prin apasarea moderata pe calcaiul bebeluslui  (лат. Os calcis) si se manifesta printr-o activitate  motrica de intindere generalizata asociata cu o grimasa de “plins” si tipăt.

Un alt simptom al imaturitatii fiziologice este criptorhidia la baitei ( Anomalie congenitală caracterizată prin oprirea testiculului în cavitatea abdominală sau în canalul inghinal).

Astfel, vedem  ca diagnostica imaturitatii fiziologice este accesibila si pentru parinti.

In urma scaderii rezistentei imunobiologice, imaturitatea fiziologica, devine un adevarat furnizor al diferitor boli si probleme de sanatate, atit in primele perioade de viata cit si in cele ulterioare.

Probleme de sanatate pot fi dintre cele mai diverse, printre ele se enumera chiar si bolile cardiovasculare si cancerul.

Problema cancerului la nou-nascuti, copii, din cite se vede, este in primul rind o problema de rezistenta fata de diversi factori nocivi, in particular  fata de cancerogeni.

Totusi, care e motivul principal in cresterea vertiginoasa a imbolnavirilor de cancer ? In cresterea numarului de substante cancerigene, sau, in augmentarea in mod exponential a numarului de copii nascuti fiziologic imaturi ???

Dupa parerea lui Arsavschi, anume imaturitatea fiziologica, care are dpret consecinta, scaderea rezistetei imunologice,  reprezinta motivul de baza a imbolnavirii de cancer atit la copii cit si la adulti.

Un lucru este cert, rezistenta slaba a copiilor fiziologic imaturi ii face sa fie vulnerabili fata de diversi agenti – agenti vis a vis de care copiii fiziologic maturi sunt destul de rezistenti.  

Indicatorii imaturitatii fiziologice innascute sunt practic aceeasi ca si cei ai imaturitatii fiziologice dobindinte in maternitate, doar ca sunt mai expresivi.

 1) Astfel, noi-nascutii imaturi fiziologic, de regula, nu pot sa treaca imediat la respiratia independenta, din cauza hipotonusului muscular.

2) Reflexele despre care am vorbit (detalii vezi aici:     Nou nascutul – diagnostica maturitatii sale fiziologice ) sint slabite sau lipsesc. In special se manifesta slab reflexul calciului (reflexul lui Arsavschi). Dar de fiecare data cind copilul este imbracat/ dezbract incercati sa treziti acest reflex.

3) Nu se manifesta vasodilatarea, din acest motiv pielea este relativ palida si nu roza.

4) Frecventa batailor inimii poate cadea chiar la 70-80batai/min.

5) Tensiunea arteriala cade, pentru valoarea maxima la 50-60- mmHg.

6) In cazurile mai grave temperatura corpului scade chiar la 32 C.

7) In serul sanguin lipseste lizozimul (antibioticul natural specific corpului uman), chiar dupa ce bebelusul a papat colostru.  Nivelul de lizozim in colostrul mamei a carei sarcina a decurs normall e mult mai ridicat decit la mama a carei sarcina a decurs cu patologii.

8) Daca mama a avut toxicoza in timpul sarcinii, in laptele sau matur, e scazuta cantitatea de proteine (caseina).

9) Noi-nascutii imaturi fiziologic, adesea fac sepsis sau pneumonii.

 

Imaturitatea fiziologica, necompensata la timp, constituie, pe linga toate acestea, un  furnizor al multor probleme de natura psihica si infantilitate spirituala.

Si totusi, ce facem daca am diagnosticat copilul ca fiind fiziologic imatur ? Cum putem compensa aceasta stare ? E posibil , in general, de a trece de starea aceasta ?  Cercetarile realizate de I.A. Arsavaschi raspund afirmativ la toate aceste intrebari….  In urmatoarele articole autorul raspunde la toate aceste intrebari …..

Inapoi la : Imaturitatea fiziologica la nou nascuti. Metode de compensare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*