Ce este maturitatea fiziologica la nou nascuti
Aproape cu patru decenii in urma, noi am demonstrat ca clasificarea noi- nascutilor in : noi- nascuti nascuti la termen si noi-nascuti nascuti prematur dupa criteriile de greutate si lungime corporala la nastere NU este corecta, fapt care impiedica evaluarea adecvata a starii fiziologice reale a celor nascuti.
In studiile noastre, noi am atras atentia asupra faptului ca in dependenta de conditiile de dezvoltare intrauterina, conditionate de starea de sanatate a mamei, organismul nou-nascutului se caracterizeaza printr-o varietate mare de particularitati nu numai morfologice cit si fiziologice. Acest fapt este legat de specificul activității motorii a embrionului în dezvoltare și fătului înainte de naștere.
Noi am propus un nou principiu de clasificare a nou-nascutilor, NU dupa greutate corporala, lungime si termen, ci dupa criteriul de maturitate sau imaturitate fiziologica.
In pediatrie este primit de a caracteriza organismele dupa perioade de virsta, incepind de la nastere, ca organism imatur si imperfect- in comparatie cu maturitatea si perfectiunea organismelor adulte.
Fiziologia copilului, din acest punct de vedere este apreciata ca primii pasi spre ideal, adica spre maturitatea si perfectiunea orgasnimului adult.
De aici si concluziile.
De exemplu, imaturitatea sistemului respirator la noi-nascuti si copii de virsta mica, ar fi un motiv care explica predispunerea spre infectii respiratorii acute (IRA).
Iar imaturitatea sistemului digestiv – factor care favorizeaza bolile tractului digestiv.
Imperfectiunea sistemului nervos – factor ce predispune spre maladii si disfunctii ale sistemului nervos…
Studiile noastre au aratat ca pe parcursul a tuturor acestor perioade de virsta organismul poate fi considerat perfect si matur, daca functiile sale fiziologice adaptive corespund cu virsta sa calendaristica si cu conditiile mediului cu care acesta urmeaza sa interactionze.
Imaturitatea fiziologica se caracterizeaza nu numai prin faptul ca copilul ramine in urma cu dezvoltarea functiilor sale fiziologice (raminere in urma aparuta inca in timpul dezvoltarii intrauterine), dar si diminuarea ulterioara a intesitatii lor , in comparatie cu nou nascutii fiziologic maturi.
Anume de aici si vine neconcordanta dintre particularitatile functiilor fiziologice a nou nascutului și virsta sa.
Copii fiziologic imaturi pot sa se nasca inainte de termen, la termen, cu greutatea mai mic de 2,5 kg sau chiar mai mare de 3,0 kg.
Bebelusii maturi fiziologic se deosebesc de cei imatur fiziologic nu prin faptul daca sau nascut la termen sau nu si nu prin masa corporala la nastere, dar prin specificul fiziologiei sale.
Copiii fiziologic imaturi au functiile fiziologice schimbate in urma actiunii nocive din partea organismului matern, in conditiile unei sarcine problematice.
Bebelusii nascuti inainte de termen (prematuri), dar fiziologic maturi, au functiile fiziologice in corespondenta cu virsta la care au avut la nasterea prematura (adica in timpul sarcinii ei nu au fost supusi actiunii dauntoare din partea organismului matern).
Greutatea lor poate fi mai mica de 2000 g (poate fi chiar si 800- 1000 g), dar totusi , prognoza pentru ei este mult mai pozitiva decit pentru bebelusii nascuti la termen, cu masa corporala mult mai mare, dar fiziologic imaturi.
In plus, copiii nascuti prematuri cu masa corporala mica, fiind corect ingrijiti, pot recupera timp de 1/2 -1 an și sa se egaleze cu copiii nascuti fiziolog maturi.
Inapoi la: Imaturitatea fiziologica la nou nascuti. Metode de compensare