Home » Nou-nascut » Scorul Apgar

 

Apgar Virginia

Apgar Virginia

Inca din in anul 1952 Virginia Apgar – medic anesteziolog a propus un sistem pentru aprecierea fizica si psihica a nou-nascutului.

Fiecare litera din grila exprima un anumit parametru care la rindul sau este apreciat dupa anumite criterii. Vezi tabelul de mai jos.

Fiecare parametru Apgar este apreciat dupa un sistem de 3 baluri:

Parametru expresiv (bine pronuntat) primeste  – 2 baluri

Paramentru mai putin expresiv e apreciat cu – 1 bal

Lipsa sau denaturarea manifestarii parametrului  – 0 bal

La sfirsit are loc sumarea punctelor obtinute pentru fiecare parametru Apgar. In asa fel rezultatul se incadreaza in diapazonul de 0-10 baluri.

 

Parametrii  Apgar

Aprecierea in baluri

0

1

2

Р(puls)/min Frecventa cardiaca  Lipseste          <100           >100
R(respiration) Respiratia Lipseste Neregulata, plinsul slab (hipoventilare)  Normala, plinsul e puternic
A(activity) Tonusul muscular (activitatea) Lipseste (hipotonie), membrele atirna liber in jos  E scazut, citeva miscari de flexie a extremitatilor  Miscarile sunt expresive
G(grimace) Excitabilitatea reflexa (reactia la cateterul nazal sau la iritatia talpilor)  Nu reactioneaza  Reactia se manifesta slab (grimasa, miscare)  Reactia in forma de miscari, tuse, stranut, strigat puternic
A (appearance)  Aspectul (culoarea)  tegumentelor  Paliditate sau cianoza generalizata Roz la nivelul trunchiului si cianotica (albastra) la extremitati  Tegumentele sunt roze

Interpretarea scorului Apgar

8 -10 baluri – stare buna.

Copilul e considerat sanatos, cu masa corporala buna si grad de adaptare neonatala, la fel,  buna. Se fac procedurile standart de ingrijire a unui nou-nascut (curatirea cailor aierine superioare, prelucrarea buricelului, stergerea tegumentelor, profilaxia infectiilor la ochisori)

6-7 baluri  — Acesti copii se adapteaza ceva mai greu la nou mediu de viata. Pot fi necesare anumite proceduri de reanimare (oxigenoterapie, corectarea unor probleme de natura fiziologica).

5 -3 – 0 baluri  — Proceduri de reanimare de urgenta.

Indicele Apgar se calculeaza imediat dupa nastere, apoi se  reevaluiaza dupa 5 minute de la nastere.

Notele Apgar nu au nimic comun cu apreciarea capacitatilor intelectuale ale copilului.

Metoda apgar are un neajuns mare. Ea se bazeaza pe parerea subiectiva a medicului despre ceea ce poate fi considerat bun sau rau, a ceea ce ste normal sau anormal.

Aceasta metoda NU prezinta o analiza a insusi conceptului de “norma” pentru nou-nascut. In plus,  lipseste  analiza  mecanismelor fiziologice ale simptomelor, care au derpt scop diagnostica diferitor particularitati ale maturitatii/imaturitatii fiziologice.

In plus, evaluarea nou-nascutilor in asa mod, adesea duce la supraestimari, in mod constient sau inconstient, a starii de sanatate a nou-nascutului. Acest lucru se poate face din cele mai diverse motive: “in tara noastra se nasc cei mai buni copii, la medicul dat se nasc numai copii sanatosi, materninatatea noastra e cea mai buna sau si mai simplu, nu vrem probleme in plus…..”

 Si in cele din urma, aprecierea nou-nasctului cu un bal sau altul nu permite de a face o concluzie : ce masuri CONCRETE trebuie realizate pentru a compensa insuficienta de “bine”.

In asa fel, metoda propusa de Apgar, are doar valoare de inregistrare si in nici intrun fel nu contribuie de a inlatura imaturitatea fiziologica.In general, conceptul de  maturitate  fiziologica/ imaturitate  fiziologica in lucrarile doamnei Apgar,  lipseste.

 Pentru a lecui in mod efectiv nou-nascutul este neaparat de a cunoaste particularitatile sale fiziologice si criteriile, fiziologic argumentate, care reflecta performanta de recuperare a nou-nascutului. (detalii  Imaturitatea fiziologica – sursa tuturor relelor)

 

O alta metoda de diagnostic a fost propusa de medicul fiziolog I.A. Arsavschii. Metoda se bazeaza pe particularitatile fiziologice ale nou-nascutului.

Dupa experienta pe care am obtinut-o cu bebelsul meu, vreau sa spun ca metoda de diagnostic al lui Arsavschi este mult mai aproape de adevar decit scorul Apgar. Anume din acest motiv am decis sa expun aici despre aceasta alternativa care imi pare mult mai adecvata si mai aproape de copii.

 

Detalii despre aceasta metoda cititi aici:   Imaturitatea fiziologica la nou nascuti. Metode de compensare

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*