Boli provocate de stafilococul auriu
Stafilococul auriu poate provoca boli grave. Principalele infecții sunt cele purulente la nivelul diferitor organe ale organismului: furuncule, acnee, mastite, hidrosadenite, abcese, faringite, bronșite, pneumonii, empiemeartrite, osteomielite,meningite, septicemii, endocardite,etc.
Septicemia stafilococică
Microbul are capacitatea de a produce un ferment special numit coagulaza (acest ferment este numai la acest microb). Cînd de pe suprafața pielii stafilococul auriu pătrunde într-un flux sangvin stafilococul auriu produce coagulaza și sub acțiunea acestui ferment are loc închegarea sîngelui și bacteriile nimeresc în interiorul microtrombelor – ascunse bine de factorii imunității.
În așa mod poate apărea septicemia stafilococică, alt scenariu ar fi ca microbul, poate pătrunde în orice organ al omului (prin intermediul fluxului sangvin) și să inducă procese purulente și inflamatorii.
Septicemia stafilococică, de cele mai multe ori începe de la un focar mic de infecție, cum ar fi un simplu coș (inflamarea folicului de păr). Din acest focar mic, microbul, prin sînge, conform mecanismului descris mai sus, ajunge și în alte organe. În acest sens, cea mai vulnerabilă zonă este cea a triunghiului format de colțurile gurii și nas. Din această parte a corpului infecția poate să se răspândească foarte ușor spre creier, ceea ce constituie un pericol real pentru viață. Această complicație este asociată cu faptul că în această zonă a feței (colțurile gurii și nas) nu există bariere mecanice sigure în fața infecției, vene fără valve care ar împiedica ca sîngele să circule în sens invers, musculatura feței, este practic continuu în mișcare ceea ce favorizează răspîndirea microbului.
De cele mai multe ori stafilococul induce pneumonii, ataca valvele inimii, ulcere pot apărea oriunde: în ficat, creier, rinichi, poate induce ostiomielita (inflamarea țesutului osos).
De pe piele, stafilococul auriu poate pătrunde în glandele mamare (anume el e vinovatul principal în apariția mastitelor), de pe mucoase poate pătrunde în căile respiratorii superioare, în ureche, în sinusurile paranazale, să coboare în jos, spre plămîni, provocînd pneumonie.
Stafilococii produc toxine foarte puternice, care pot provoca boli grele. Unul dintre aceste toxine este exfoliatina care afectează nou născuții. Otrava acționează asupra pielii pe care apar bule similare celor generate de arsuri. Această boală e cunoscută sub numele de sindromul stafilococic al pielii opărite.
Intoxicații provocate de stafilococ
Stafilococii reprezintă unul din factorii principali care pot provoca inflamații ale intestinelor: enterite și enterocolite. La fel, ei pot induce intoxicații alimentare grave, datorită toxinelor ce se acumulează în alimentele contaminate cu stafilococ. Aproape 50% din toți stafilococii aurii produc o toxină specifică numită enterotoxină care provoacă diaree sever, vomă, dureri în burtă. Această otravă nu se distruge la temperaturi de 100 C timp de 30 min.
Astfel, mîncarea contaminată cu enterotoxină nu devine inofensivă după procedura de fierbere.
Stafilococii se înmulțesc foarte bine în produsele alimentare: salate din legume sau carne, creme, conserve și o dată cu înmulțirea lor, în produsele alimentare se acumulează tot mai multe toxine.
Citește mai mult:
Stafilocoul auriu și rezistența la diferiți factori
Stafilococul, e periculos pentru copilul meu ?
Protecția împotriva Stafilococilor
cum poti scapa de stafilococ auriu ?
Numai medicul dvs. Va poate raspunde, concret, la aceasta intrebare…
Va doresc sanatate!