Staphylococcus epidermidis
Acest tip de stafilococ poate trăi oriunde pe mucoase, piele. Capacitatea S. epidermidis de a provoca o boală este mică, deoarece organismului unui om sănătos (chiar al unui nou născut) este capabil să-l neutralizeze.
Majoritatea infecțiilor cu acest microb apar la oamenii slăbiți, care au suportat intervenții chirurgicale, care se află în secțiile de reanimare. S. epidermidis, de pe piele sau mucozități, prin răni, catetere (sangvine sau urinare) pătrunde în organism…
Poate infecta sîngele, poate provoca inflamații ale inimii, etc.
Adesea Staphylococcus epidermidis poate infecta diferite implaturi chirurgicale, ceea ce dă foarte multă bătaie de cap atît medicilor cît și pacienților săi. E știut faptul că această bacterie este capabilă să formeze o peliculă care crește în implant.
Boli produse de S. Epidermidis
Bolile produse de acest agent patogen sînt:
– Infecții ale sîngelui la persoanele ce au cateter sau imunitate scăzută;
– Infecții ale valvelor inimii (fie naturale sau artificiale);
– Infecții ale canalului urinar (in special la persoanele care folosesc catetere urinare);
– Infecții la persoanele ce folosesc catetere pentru dializă peritoneală;
– Infecții ale articulațiilor artificiale (proteze);
– Infecții ale grefelor vasculare;
– Infecții ale nou născuților;
– Foarte rar, poate provoca septicemie la pacienții spitalizați.
Tratamentul S. Epidermidis
Gradul înalt de patogenitate a S. Epidermidis este legat de faptul că acesta poate crea o peliculă pe suprafața plasticului, datorită capsulei sale. Alte microorganisme se pot lega de pelicula formată de stafilococ, formînd astfel, mai multe straturi. Această peliculă constituie un perete protector pentru S. Epidermidis, barieră de care antibioticele nu pot trece.
S. Epidermidis este rezistent la peniciline, amoxicilin și meticilină. Tulpinile rezistente la aceste antibiotice, de regulă , se află în intestin, dar, chiar și cele de pe piele pot obține această rezistență datorită eliminării antibioticului prin transpirație.
Infecțiile provocate de S. Epidermidis necesită tratament cu antibiotice față de care microbul e sensibil, acestea sînt: vancomicina , rifampicina, gatifloxacin, moxifloxacină.
În paralel cu tratamentul medicamentos, în combaterea infecțiilor provocate de S. Epidermidis este necesar de a face profilaxia necesară pentru a preveni formarea peliculei produse de microb pe plastic, înlocuirea frecventă a implantului sau a cateterului.
Citește mai mult:
Stafilococul, e periculos pentru copilul meu ?
Boli provocate de stafilococul auriu