Home » Sănătatea mamei și copilului » Stafilococul, e periculos pentru copilul meu ?

Stafilococii sînt niște organisme vii, numite bacterii. Varietatea lor este foarte mare.  Aceste microorganisme au proprietăți și caracteristici diferite, unele sînt periculoase pentru om, altele nu. Ceea ce este comun pentru  stafilococi, este faptul că au  formă sferică și tind să se înmulțească formînd colonii sub formă de ciorchine.

Nu toți stafilococii sînt periculoși !

Stafilococii, ca și multe alte bacterii, pot fi găsiți în tractul digestiv al omului, pe piele , pe mucoase. De regulă, aceste microorganisme nu dăunează organismului, aceasta se datorează faptului că nu toate tipurile (tulpinile) de stafilococi  sînt patogene. Adică, din această mare categorie a stafilococilor o parte sînt infonesivi pentru om.

La momentul actual, sînt  cunoscute 27 specii de stafilococi, dintre care 14 s-au depistat pe pielea umană și mucozități. Majoritatea stafilococicilor sînt inofensivi pentru om. Din cele 14 specii numai 3 pot provoca îmbolnăviri.  

Și totuși, prin ce este unical și primejdios stafilococul ?

Privit la microscop, acest dușman al sănătății umane este mic, imobil ca o sămînță micuță și inocentă, dar în realitate fiecare component al acestei “semințe” reprezintă o sursă de pericol pentru om.

 

Stafilococul este înconjurat de capsulă, care îl protejează de atacul fagocitelor (Celulă sangvină a organismelor animale care apără organismul de infecție, digerând elementele străine pătrunse în el), astfel, datorită acestui “ambalaj”microbul pătrunde în țesuturile organismului.

Peretele celular, al microbului provoacă inflamații și reacții alergice, neutralizează imunoglobulinele și imobilizează fagocitele.

Stafilococul dispune de un set solid de fermenți care distrug structura celulelor, neutralizează antibioticele. În plus, stafilococul produce hemolizine (de patru tipuri) –  substanțe care descompun și dizolvă eritrocitele (eliberând ,astfel, hemoglobina), leucocitele și multe alte celule.

Pe lîngă tot acest arsenal, stafilococul, eliberează toxine foarte puternice, care sînt mai multe de zece la număr și care pot dăuna grav organismului.

Astfel, vedem că stafilococul nu are concurență, în lumea microbilor,  în vederea “armamentului” de care dispune pentru atac. Anume prin aceasta se explică spectrul larg de boli provocate de acest agent patogen: meningite, otite, amigdalite, pneumonii, sepsisuri, infecții intestinale (colite, enterocolite), abcese, etc.

Ceea ce este interesant este faptul că nu toți stafilococii dispun de tot “arsenalul” sus enumerat. Majoritatea dintre ei sînt infonesivi pentru om (cele 14 specii). Pentru om sînt periculoase doar 3 specii și aceasta sînt:

În continuare  vom relata anume despre aceste 3 specii:

1) S. saprophyticus

 

Acest microorganism, practic, nu provoacă îmbolnăviri la om. Este cel mai “pașnic” dintre cei trei. Foarte rar afectează copiii.

Cel mai des provoacă infecții ale vezicii urinare (mai rar rinichii), la femei, deoarece mediul său de viață este pielea din jurul organelor genitale și mucoasa canalului urinar.

 

 

2) S. epidermidis

3) Staphylococcus aureus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*