Home » Sănătatea mamei și copilului » Staphylococcus aureus

Acest stafilococ este cel mai agresiv. În comparație cu el, ceilalți stafilococi par a fi niște îngerași.

La microscop, stafilococul auriu, este de culoare oranj-gălbui, de aici îi vine și numele.

Practic, toate problemele medicale ce țin de infecția stafilococică sînt legate anume de acest microorganism.

Numai Staphylococcus aureus  dispune de toate caracteristicile patogene despre care am vorbit anterior  (capsulă protectoare, perete celular, fermenți specializați, hemolizine și toxine puternice) .

Stafilococul este înconjurat de capsulă, care îl protejează de atacul fagocitelor (Celulă sangvină a organismelor animale care apără organismul de infecție, digerând elementele străine pătrunse în el), astfel, datorită acestui “ambalaj”microbul pătrunde în țesuturile organismului.

Peretele celular, al microbului provoacă inflamații și reacții alergice, neutralizează imunoglobulinele și imobilizează fagocitele.

Stafilococul dispune de un set solid de fermenți care distrug structura celulelor, neutralizează antibioticele. În plus, stafilococul produce hemolizine (de patru tipuri) –  substanțe care descompun și dizolvă eritrocitele (eliberând ,astfel, hemoglobina), leucocitele și multe alte celule.

Pe lîngă tot acest arsenal, stafilococul, eliberează toxine foarte puternice, care sînt mai multe de zece la număr și care pot dăuna grav organismului.

Astfel, vedem că stafilococul nu are concurență, în lumea microbilor,  în vederea “armamentului” de care dispune pentru atac. Anume prin aceasta se explică spectrul larg de boli provocate de acest agent patogen: meningite, otite, amigdalite, pneumonii, sepsisuri, infecții intestinale (colite, enterocolite), abcese, etc.

Anume din acest motiv el este un inamic greu de combătut. Numai Staphylococcus aureus  e în stare în mod abil și perseverent să facă față antibioticelor și antisepticilor. El atacă orice persoană, indiferent de sex, vîrstă, fie bătrîn, adult sau nou născut. Toți sînt sensibili la acest agent patogen.  Stafilococul auriu este acel microb care poate pătrunde în orice organ al omului și să provoace un proces inflamatoriu.  Multe dintre cele mai periculoase boli, sînt legate anume de acest microb.

 

Stafilococul auriu este foarte rezistent la factorii mediului cît și la medicamente.

Mai în detaliu citește aici: Stafilocoul auriu și rezistența la diferiți factori

Maladiile pe care le provoacă sînt foarte diverse după localizare și gradul de afectare a sănătății.

Citește mai mult aici : Boli provocate de stafilococul auriu  și

Protecția împotriva Stafilococilor

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*