Apărători pentru sîni
Utilizarea apărătorilor pentru sîni reprezintă, încă o temă de discuție.
Unii specialiști nu recomandă să le folosim, argumentînd poziția lor prin faptul că copilul, datorită instinctului său de supt, poate suge orice sîn, în plus, dacă se obișnuiește cu apărătorii, atunci va fi foarte greu de a-l dezvăța.
Altă cauză este că datorită apărătorilor de sîni, copilul nu stimulează bine pieptul și nu papă tot laptele din sîn, iar în consecință lactația se diminuează, poate să apară blocajul canalelor lactofore, care poate duce la mastită.
Alți specialiști admit utilizarea apărătorilor pentru sîni, în situații speciale. Ele pot fi utilizate, cu succes, atunci cînd alăptatul este greu, din careva motive.
Cine are dreptate ?
Într-adevăr utilizarea îndelungată a apărătorilor pentru sîni, reprezintă un risc pentru a micșora cantitatea de lapte.
Dar sunt cercetări, care demonstrează utilizarea, cu succes, a apărătorilor pentru sîni, la alăptarea unei anumite grupe de copii și anume:
– Copilul sucește limbuța în timpul hrănirii, copilul rămîne în urmă cu dezvoltarea sistemului nervos central, bebelușul suge slab ;
– Bebelușul are probleme cu apucatul corect al sfîrcului;
– Bebelușul nu poate reține sfîrcul în gură;
– Copilul e născut prematur;
– Mama are sfîrcuri plate sau înfundate (Sfîrcuri plate sau înfundate, corectarea prin exerciții );
– Mama are traume ale sfîrcurilor.
Înainte de a utiliza apărători pentru sîni, asigurați-vă că copilul este pus corect la sîn. Detalii: Poziționarea corectă a copilului la sîn !
Aceasta este actual mai ales dacă mama are sfîrcuri dureroase, căci apărătorii pentru sîni nu vor soluționa problema dacă copilul nu va apuca corect pieptul.
Desigur, apărătorii pentru sîni, reprezintă o soluție mai bună decît hrănitul copilașul din ceașcă, sau cu lapte stors, sau lapte praf.
Utilizarea lor, poate să ajute mult, în situații anumite, dar trebuie să recunoaștem că pot fi “efecte adverse”.
Ce efecte nedorite putem avea dacă vom utiliza apărătorii de sîni ?
– Modificarea tehnicii de supt (strîngerea exagerată a maxilarelor, suptul doar din contul vacuumului format, etc. );
– Copilul se obișnuiește cu apărătorii pentru sîni (din acest motiv bebelușul poate să refuze, ulterior să sugă pieptul fără siliconul cu a cărui gust, formă, mărime s-a familiarizat deja);
– Stimularea insuficientă a sînului și diminuarea cantității de lapte- rezultat – copilul adaugă puțin în greutate.
– Hrănitul poate dura mai mult, din cauza că: Laptele poate curge pe lingă apărători, dezlipirea lor de pe sîn, în timpul alăptării, copilul înghite mai mult aer; schimbarea poziției apărătorilor (la începutul alăptării și la sfîrșit), incomoditatea utilizării lor în timpul plimbărilor și noaptea.
– Obișnuința psihologică a mamei de a hrăni prin apărători și frica de a alăpta fără ei.
Cum minimizăm riscurile ?
Pentru a minimiza efectele nedorite, enumerate mai sus, în primul rînd trebuie să aleg apărătorii de sîni potriviți.
Aceasta presupune – mărimea corectă a apărătorilor. Adică sfîrcul matern și sfîrcul din silicon trebuie să corespundă maximal.
De regulă, apărătorii pentru sîni sunt: mari/mici la baza sfîrcului și mari / mici – înălțimea sfîrcului. Sfîrcul trebuie să încapă ușor în forma de silicon, dar nici să nu fie prea larg. Înălțimea sfîrcului trebuie să se potrivească nu numai mamei, dar și copilului.
Mai bine, cumpărați vreo cîteva modele , pentru a putea experimenta.
Cum verificăm dacă am ales corect apărătorii pentru sîni
Cînd îmbrăcăm apărătorii pentru sîni, sfîrcul nu ajunge pînă la găuri, dar numai copilul începe a suge, atunci sfîrcul se întinde și trebuie să ajungă chiar pînă la orificiile sfîrcului din silicon.
Sfîrcul, umple, complet tot spațiul de la baza apărătorului, dacă rămîne loc liber, înseamnă ca avem nevoie de o mărime mai mică, dacă este strîmt, înseamnă, avem nevoie de o mărime mai mare. La sfîrșitul suptului, sfîrcul trebuie să ocupe tot spațiul din apărător și să nu se retragă singur.
Baza apărătorului de sîni trebuie să se lipească bine de aureolă și nicăieri nu se dezlipește este ca și cum “crescută” acolo.
Apărătorii de sîni trebuie să fie subțiri, astfel, încît mama nici să nu-i simtă. Cu cît siliconul e mai subțire cu atît senzațiile vor fi mai aproape de cele ale suptului natural. Puteți încerca apărători din latex.
Important !
Asigurați-vă că copilul primește cantitatea de hrană necesară. (Copilului nu-i ajunge lapte, simptome , Cît lapte mănîncă copilul hrănit la sîn ?)
Drept indicatori ne servesc : adaosul în greutate, frecvența scaunului și a urinărilor. Dacă mama nu are canalele lactofore blocate, aceasta înseamnă că copilul stimulează bine sînul.
Cum îmbrăcăm apărătorii pentru sîni
Îmbrăcați apărătorii pentru sîni, pe sfîrc, cu marginile ridicate, similar cum e o pălărie. După aceasta lipiți marginile pe piele. Apărătorul umezit cu apă cladă se va lipi mai bine de piept. Pentru a motiva copilul să sugă puteți picura în el cîteva picături de lapte.
Dacă să alegem hrănitul prin apărător și hrănitul din sticluță, atunci prima variantă e mai bună decît a doua.
Copilul îl va putea suge și va stimula bine sînul dacă veți utiliza un apărător confecționat din silicon subțire. Dacă materialul va fi prea gros, din păcate bebelușul nu-l va putea suge, laptele va veni la copil în urma efectului de vacuum format (similar pompei de sîni) și nu în urma stimulării pieptului.
E important să ținem cont că apărătorii pentru sîni devin mai duri dacă îi fierbem des. Astfel, pentru prima dată, este necesar de a-i steriliza dar ulterior, îi puteți spăla bine cu apă și săpun și o dată la 2 zile de fiert a cîte 3 min.
E bine dacă aveți un sterilizator specializat, atunci veți dezinfecta apărătorii zilnic, a cîte 5 min, fără a pierde din calitatea lor și veți asigura totodată o igienă riguroasă.
Modalitatea de a pune copilul la pieptul pe care sunt îmbarcați apărători este cea similară cu tehnica standard de apucare a sîrcului. Poziționarea corectă a copilului la sîn !
Dacă mergeți la plimbare, mama poate îmbrăca, apărătorii, acasă.
Cum renunțăm la apărătorii pentru sîni ?
Unele mame utilizează apărătorii, cîteva zile, altele cîteva luni, cum renunțăm la ei, iată cîteva modalități:
– Propuneți sînul, fără apărători, atunci cînd copilul dormitează sau este somnoros.
– Scoateți apărătorul , brusc, în timpul hrănirii și propuneți-i rapid sînul.
– Puteți pune o bucată, curată de tifon, în apărător, pentru a îngreuna suptul. Astfel copilul înțelege că fără apărător poate suge mai ușor decît prin el.
– Unele mame taie treptat vîrful sfîrcului artificial, pînă ce copilul se obișnuite să sugă pieptul fără apărător.
Corectarea sfîrcurilor plate și înfundate
10 % din femeile de pe glob, au sfîrcul înfundat sau plat. Pentru corectarea lor producătorii propun o anumită categorie de apărători , care pot fi purtați înainte de naștere. Scopul lor este de a întinde ligamentele ce țin sfîrcul înfundat prin formarea unei presiuni asupra aureolei. (mai mult: Sfîrcuri plate sau înfundate, corectarea prin exerciții)
Metoda, adesea, dă rezultate, dar dacă aveți risc de naștere prematură, atunci, orice stimulare a sfîrcului sau a aureolei, este contraindicată.
Vă doresc sănătate, alăptare liniștită și fără durere :)!