Home » Sarcina » Ecografia fetală și efectele negative asupra fătului

Ecografia fetala reprezintă, la momentul actual, după cum afirmă specialiștii, o metodă de diagnostic sigură și fără efecte adverse ?Este oare adevărat acest lucru ?

În timpul sarcinii nici prin cap nu mi-a trecut sa-mi pun asemenea întrebări, mai ales, că atîtea femei fac ecografia fetală și nasc copii sănătoși …

Și totuși, recent ceva s-a întîmplat în viața mea care ma făcut să nu mai fiu atît de sigură de inofensivitatea acestei metode de diagnostic…

 

În acest articol, nu țin să fac dezbateri despre situațiile cînd, viitoarea mămică are indicații medicale directe să facă ecografia fetală (sarcină extrauterina, eminență de avort spontan, etc….) , doar voi povesti experiența mea și Vă pun întrebarea, oare chiar se merit de dus la USG numai pentru a face niște fotografii, numai pentru a afla care e sexu copilului, numai pentru a ne face nouă plăcere, căci desigur, eu însămi, eram foarte fericită cînd medicul îmi arăta minunea pe monitor…Dar, care , totuși poate fi plata pentru această plăcere ?

Deci, care e motivul că mi-au apărut așa întrebări ????

Iarna acesta am început sa tratez amigdalita mea cronica. Medicul ORL mi-a prescris tratament, printre care și fizioproceduri cu ultrasunet.
Am început tratamentul de la luni de dimineața, îmi făcea procedurile și eu pe urma mergeam acasă. Seara cînd ajungeam avem niște dureri de cap insuportabile, eu în viata mea nu am avut dureri de cap, dar atunci, orice gînd, orice mișcare îmi provoca o durere insuportabila.

Prima zi de tratament mi-am zis ca probabil m-am suprasolicitat, a doua zi am presupus ca de la frig probabil (afară era -20 grade), a treia zi (miercuri) ochii se înroșiseră foarte tare, semănam cu un taur mare și rău :-), îmi venea sa urlu de durere și nu înțelegeam de ce timp de 3 zile mă doare capul atît de mult .

Joi am mers la medic și am întrebat, poate oare procedurile cu ultrasunet să provoace așa efect, sau eu sunt alintată ?
La care medicul mi-a zis ca DA, procedura poate avea așa efect și am suspendat tratamentul cu ultrasunet.

Următoarele zile, iarăși m-am bucurat de viață, căci durerile de cap dispăruse-răa, după ce am încetat tratamentul cu ultrasunet.

Vreau sa remarc , ca ultrasunetul se aplica la amigdale și nu direct la cap, iar după proceduri, imediat, simțeam, o amețeală ușoară care trecea timp de 5 sec. de aia nici nu mi-am dat seama că durerile ce apăreau pe parcursul zilei se datorau ultrasunetului. În plus, cînd făceam uzi la organele interne nu am simțit vreodată careva disconfort, dar de data asta probabil ultrasunetul direcționat spre amigdale ajungea și la creier.

După acesta mi-am pus mai multe întrebări ….

1) Fluxul de la uzi cu care se face investigația și fluxul de ultrasunet de la aparatul cu care îmi făcea proceduri la amigdale este același sau intensitatea e diferită ? La care dintre ele e mai mare ?

2) Ce simt oare copilașii în burtica mamei când se acționează asupra la tot corpul deodată cu ultrasunet ? Doar fluxul merge peste tot corpul, căpșor, trunchi, etc… Cine știe ce simt ei la fluxuri de ultrasunet, diferite intensitate, care este pragul minim care nu dăunează ???

Cel mai paradoxal este că la nivel internațional, la aparatele de diagnostic cu ultrasunet, nu este un standard stabilit, fiecare firmă produce după bunul său plac, scopul principal fiind, un diagnostic, bun și o imagine cît mai clară pe monitor ….dar cu ce intesitate a ultrasunetului se acționează ? cu ce efecte supra omului ? Straniu, dar nu se reglementează acest lucru. (Am citi informația dată căutînd dacă totuși sînt contraindicații pentru ultrasonografie și care ar putea fi efectele negative…)

În consecință, aparatele de diagnostic cu ultrasunete, acționează cu fluxuri de intensitate diferită, deoarece privitor la acest parametru nu sunt restricții…Să presupunem că restricțiile lipsesc pentru că nu este un factor important nu aș zice, pentru că am văzut singură că undele sonore, chiar dacă aplicate local, pot afecta organismul în mod sistemic.

Cine ne garantează că UZG-ul nu este un factor care singur, sau asociat cu mulți alți factori nocivi crește riscul de boli… Căci, imi pare că e mai ușor să numeri acum cîti copii sînt sănătoși tun, decît pe cei cîți sînt bolnavi…

Înțeleg că ultrasunetul, la moment reprezinta o metoda de diagnostica accesibilă  și adesea necesară, dar poate nu trebuie să forțăm norocul. Adică mergem la uzi, dacă e nevoie, dar cînd mămica merge pur și simplu din curiozitate la uzi sa vadă bebelușul…

După experiența mea văd ca uzi nu este atît de inofensiv, după cum credeam și înțeleg că oamenii de știință nu pot determina, totuși ce simt copiii în burtica atunci cînd diagnosticați în așa fel, dar un fapt este cert, tot mai des aud mămici care povestesc că în timpul ecografiei fetale , bebelușul se ascundea, se ferea încercînd cu mânuțele să se protejeze.

Apropo, am uitat să remarc. Ultrasunetul poate să frigă țesuturile. Am simțit asta pe propria piele. Doamna medic îmi pune aparatul (nu știu cum se numește) la nivelul amigdalelor și îl conecta, imediat simțeam căldura, dacă stăteam nemișcată chiar frigea puțin. Am întrebat medicul a zis ca nu e nimic strașnic, ca ultrasunetul își va face efectul, dar dacă mă va frige tare sa-i spun…

Bine că noi putem spune că ne frige, dar bebelușii din burtică, pot să facă acest lucru ? Din păcate nu, iar noi nu putem stabili ce simte copilașul, dacă îl deranjează sau nu, dacă e nociv sau nu??

Cu doi ani în urmă, nici nu-mi imaginam că ultrasunetul poate avea așa efecte, întrebările au apărut după ce am simțit pe pielea mea. Mămicile de pretutindeni, scrieți-mi pe sait despre experiența voastră, aceasta ar fi de folos și altor femei care vor fi de curînd mame …

 

Mai mult:

Ecografia doppler si riscul de cavitatie in tesuturile vii

Ecografia fetală, limite, norme, riscuri

 

 

One Reply to “Ecografia fetală și efectele negative asupra fătului”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*