Rinoree la copii – tratament
Viroza a cailor respiratorii a copiilor, sau cum le mai zicem in popor “raceala” adesea da bataie de cap parintilor, copiilor si doctorilor ….
Diagnosticul virozei se face reiesind din clinica pe care o prezinta copilul, uneori, doctorul sau mama pot apela si la analiza de singe.
Astfel copilul poate prezenta urmatorul simptom, ca unicul sau unul dintre multe:
– Rinoreie, nasul curge.
La inceput eliminarile nazale pot fi albe, de culoare trasparenta, o data cu trecerea bolii mucozitatile devin mai dense si pot fi de culoare verzuie, glabuie.
Atentie ! Cum deosebim de alergie: In alergie nasul se poate infunda, iar mucoziastile sunt alb, apoase.
Atentie ! Sa nu scapam vreo sinusita, care se trataeaza cu antibiotice . In sinusita la faza initiala nasul se infunda bine, dupa care apar eliminari mucopurulente . COpilul poate avea dureri de cap, febra foarte mare. Aici medicul ORL face diagnosticul, noi parintii doar suspectam anumite momente ca sa stim cind fugim dupa ajutor la doctor.
In sinusita poate sa ramina infundata o singura nara, de exemplu ca complicatie dupa o viroza. ACEASTA NU ESTE ALERGIE !!! ( asa cum ne tratau pe noi de exemplu) . IN alergie se infunda ambele nari, in sinusita se pot infunda amblele sau numai una. Aici medicul ORL face diagnosticul.
Daca sinusita e de mai multa vreme nediagnosticta ea se acutizeaza la fiecare viroza. Mai detaliat voi scrie alt articol.
Cum tratam:
Eu pesrsonal, chiar daca medicii recomnda NU FOLOSESC APA DE MARE.
Din propria practica mi-am facut impresia ca apa de mare face ca nasul sa curga mai mult timp . Asta e experienta personala. Din acest motiv eu am renuntat demult la tot felul de MArimer, Tonimer, Quixx si altele….. In plus cred ca pulverizind apa de mare noi impingem mai adinc infectia, crescind riscul de sinusita.
In plus cind spalam nasul spalam si substantele active produse de organism pentru a se lupta cu boala. Din acest motiv am renuntat la aceasta procedura si pot sa spun ca avem mai putine complicatii.
Din acest motiv si am indrazint sa dau asa recomandare care vine in contradictie cu ceea ce ne spun doctorii.
Astlfel, la nivelul nasului se fac 2 proceduri in viroza :
- Curatim nasul de mucozitati : suflat sau asiprat cu aspiratorul si atit. (elibiram caile repiratorii dar substantele de protectie a organismului ramin pe mucoasa, nu le spalam)
2. Preparate vasoncstricotare pentru ca copilul sa respire si mucoziatile sa curga liber si sa nu ajunga in canalul urechii si sa nu facem otita ca complicatie a rinoreii.
Altceva, daca e o simpla viroza nu se foloseste.
Preparatele din genul interferon lichid nu am vazut eficienta.
Protargolul e bunisor, dar totusi e argint acvit, metal greu si evit sal utilizez fara necesitati strigente.
Homeoptia de genul euphorbium compositum nu sunt eficiente, in plus cum am expus in alt articol a facut alergie copilului.
Preparate pe interferon de genul Viferon, Gripferon, Gronoprinosin – nu am vazut eficineta si utilitate.
Toate acestea sunt valabile pentru o viroza, daca treaba se complica cu o infectie bacteriana la nivelul nasului , atunci e alta vorba. Si aceasta discutie se duce, strict, cu medicul 🙂 el va decide ce tip de terapie antibactiria locala sau generala va aplica.
Va doresc sanatate 🙂 !
Mai mult:
Tesaturile de in – ajutor in cresterea copiilor Adenotomia, experienta personala