Home » Sănătatea mamei și copilului » Sistemul respirator al copilului » Sinusita la copil – experienta noastra

Am decis sa scriu acest articol nu pentru a da sfat de tratament, caci sinusita este o afectiune serioasa, care trebuie diagnosticata si tratata de catre medic.

Dar dat fiind faptul ca si medicii, sunt oameni si dau uneori gres e bine ca si noi parintii sa stim cind trebuie sa fugim la doctor si cind NU e cazul sa tratam dupa “metodele bunicii”.

Asadar, istoria sinusitei la noi a inceput cu o infectie nazala  pe care am tratat-o cu Bioparox, antibiotic local. Plus un preparat vasoconstrictor.

Infectia parca trecuse, eliminari nazale mucopurulente parca nu erau, doar ca ramase o problema. Din motive necunoscute pentru mine atunci, o nara a ramas infundata.

Febra nu era, dureri de cap la fel nu erau, eliminari nazale nu, doar o nara infundata dupa o infectie .

Am mers la medic, medicul a decis ca e alergie. Acum imi pare straiu acest diagnostic, deoarece in ALERGIE SE INFUNDA AMBELE NARI si nu doar una.

Ne-au prescris NASONEX. Initial dupa administrare foarte repede am facut o “viroza” cu eliminari mucopurulente. Eu presupun ca medicamentul a scazut imunitatea local , iar infectia care dormita a rabufnit cu o noua forta.  Straniu ca nici atunci medicii nu au presupus diagnosticul de sinusita.

La alta incercare de a administra acest medicant  mucoasa nazala s-a inflamat. Organismul a dat asa reactie individuala.

Din cauza sinusitei nediagnosticate si netratate adecvat copilul la orice viroza facea pe linga acutizarea sinusitei pe care nimeni nu o vedea se mai adauga si complicatii in forma de pneumonie.

Care e problema , de ce fiecare rinoree se termina la copil cu pneumonie si picuratori mai multi medici nu au putut sa dea careva explicatii, cei mai multi ziceau ca e alergic, iata motivul, ca asa e el.

O  data la un episod de “raceala” sinusita probabil facea deja ravagii, la copil  febra foarte mare peste 39 C, dureri de cap, doctorii se gindeau ca sa nu fie meningita……

La care eu le zic, dar nu cumva e sinusita ca il doare tare capul, poate un renghen ? La care mi s-a raspuns ca daca sa fi fost sinusita nasul trebuie sa curga girla. Va zic din proprie experienta dureroasa, NU E ADEVARAT.

CInd se inflameaza totul in interior si puroiul nu are unde iesi , nasul poate sa stea batut, febra se ridica si e situatie de urgenta mare… Mai tirziu, deja alt doctor, mi-a explicat, ca de regula, sinusita NU face febra, foarte mare, dar daca o provoaca, atunci  poate sa apare simptome asemanatoare cu meninginta ( ceea ce a fost la noi, dar nu s-a stiut, chiar daca stateam la sold cu pediatrii ) .

In cele din urma i-au administrat antibiotic per venos, febra a scazut, DAR, peste 5 zile febra s-a ridicat iarasi , asta pe fon de antibiotic si abia la a 5 a zi au inceput a curge eliminari mucopurulente din nas, abia atunci a inceput organismul a drena continutul gaimarelor.

Ne-am dus la doctor din nou, ii lamurim, ceva nu merge bine, febra ridicata pe fon de antibiotice la a 5a zi de tratament, eliminari nazale stranii ….. raspunsul a fost ca copilul are VIROZA …… 🙁

Nu vreau sa ocarasc pe nimeni, dar , din pacate la vremea ceea nu stiam detalii despre “sinusita” auzisem numai asa in treacat….. Si daca doctorul zice , inseamna ca stie…..

A durat mult timp, cu antibiotice multe , cu complicatii in forma de pneumonie si nu intelegeam de unde vin…. Din cauza sinusitei au crescut adenoizi de gradul 3, am mers la operatie, caci ei deja se conditionau reciproc, sinusita a provocat adenoizi, iar adenoizii nu permiteau drenarea continutului din gaimare.

Mult a tras copilul pina am gasit un doctor bun. Sa-i dea Dumnezeu sanatate …..

Sinusita fiind “batrina” NU raspundea la tratament ….. UN doctor cu staj de 20 ani ne-a spus, ca nu stie ce sa-i faca ….

In cele din urma am mers la operatie, au instalat drene pentru 5 zile, se facea lavaj ai gaimarelor cu medicamente.  Aceasta ne-a ajutat pentru un timp…. Dar iarasi sinusita a revenit.

Doctorul care ne-a luat sub bratul sau deja se gindea sa faca o operatie mai ampla. Dar SLAVA DOMNULUI nu a fost nevoie.

La ultima sinusita copilul a primit tratament cu antibiotic slabut plus antibiotic local, asa cum mai facusem si alta data. PLus am adaugat proceduri  cu “aspiratorul” doctorului.

SI in fiecare zi ii ungeam obrajii cu ulei sfintit de la SFINTA AGAFIA SI de la PARINTELE ARSENIE BOCA cu rugaciune ca sa ajute copilul. Deja nu mai tin minte precis cit si cum …..

Alt moment important e ca am scos copilul din oras pe timpul verii la vila, la aer curat…..

In plus Galoterapia ne mai ajuta sa ne mi tragem sufletul intre episodele de sinusita, recomand. Noi am utilizat un aparat de galoterapie acasa, inhalatii cu sare uscata, anume ele au dat efect pozitiv, pe cind solutiile de genul Marimer, TONIMER SI alte ape marine inflamau mai mult mucoasa ….

Rezultat: Copilul de 3 ani nu a mai facut sinusita, am uitat de antibiotice. SLAVA DOMNULUI pentru tot. Multumesc SFINTEI AGAFIA SI PRINTELUI ARSENIE BOCA pentru ajutor si desigur domnului doctor, Maniuc MIhail care a avut grija de noi. 🙂

PS. In Europa sinusita se trateaza cu antibiotice administate pe termen lung, 2-3 saptamini, dar la noi burtica nu ar rezista la asa tratament. Din acest motiv, in sinusita trebuie de discutat cu doctorul despre particularitatile copilului si de ales terapia cea mai convenabila anume pentru el.

Va doresc sanatate si sa sper sa nu aveti nevoie de a sti ce inseamna sinusita la copil ….. !

Mai mult:

Galoterapia acasa- remediu contra infectiilor si alergiei

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*