Adenotomia (înlăturarea adenoizilor)
In acest articol vreau sa vorbesc despre experienta noastra, dar mai corect spus, a piciului meu mai mare, de inlaturare a adenoizilor.
la virsta de 6 ani, ne-am ciocnit cu fenomenul sinusitelor care nu raspundeau adecvat la tratament. Mai bine spus, efect de la antibioticoterapie era, DAR numai pentru perioada tratamentului. Astfel, mergeam 7 zile antibiotic, plus inca vreo 7 cu protargol sau alte preparate antibacteriene,local, dar numai sistam medicamentele si din nasuc incepeau,iarasi, eliminari mucopurulente.
Cel mai curios a fost faptul ca medicii ORL ( au fost mai multi) nu intelegeau care ar fi problema, de ce avem asa ceva.
S-au uitat specialistii in git,in nas, am zis – LAMPA- pina n-i s -au aprins ochii 😀 …. si medicii au zis ca nu vad o problema de adenoizi, ca NU e cazul sa facem renghen, de ce sa-l iradiem zadarnic ….
Mai ales ca piciul, cit de straniu nu ar parea, dar:
– Respira pe nas – doar o nara se infunda periodic – medicii ziceau ca e alergie,ca daca sunt adenoizii, atunci,de regula ei cresc simetric si acopera ambele nari…
– Noaptea Nu foraia
– Otite nu facea – de fapt facuse o singura otita timp de 6 ani de zile,adica aceasta nu era un criteriu.
Medicii ORL nu vedeau ca ar fi o problema in adenoizi ….. off…
In cele din urma dupa mai multe cautari am gasit o solutie temporara,care ne-a permis sa tragem de timp, nu stiu, a fost aceasta spre bine sau nu ….
Dupa o sinusita tratată calsic cu antibiotice am inclus terapia cu sare uscata,in forma de inhalatii, detalii vezi aici:
Galoterapia acasa- remediu contra infectiilor si alergiei
Aceasta ne-a dat un pic voie sa ne tragem sufletul,am avut o remisie de mai mult de 3 luni. Sincer crezusem ca am scapat de epopeea sinusitelor, dar ,din pacate, o data cu venirea timpului rece, sinusita a revenit in toata forta sa 🙁 .…
In cele din urma am mers direct la chirurg ORL, care aruncat doar o privire la nasuc si a zis ca trebuie sa inlaturam adenoizii. Dupa, pentru confirmare am mai facut un renghen. DA , adenoizii erau degradul 3…. trebuiau inlaturati.
Acesta a fost drumul nostru lung pentru un simplu diagnostic a gradului de hipertrofie a adenoizilor. Pentru ce am scris asa detaliat, pentru a atrage atentia ca uneori, clinica poate devia de la simptomatica standarta si caracteristica.
La noi adenozii prea mari s-au manifestat doar prin complicatia – de sinusite frecvente ce raspundeau rau la tratament.
La renghen, s-a vazut clar, ca adenoizii mariti nu permit drenarea continutului purulent din sinusuri si numai inlaturarea lor ar fi rezolvat problema.
Deci, decizie luata, mergem la adenotomie… DAR…. of iarasi dar ….
Au aparut mai multe intrebari:
Ce fel de anestezie, prin ce metoda ?
Metode de adenotomie
Adenotomia – anestezie locala sau generala
Adenotomia, experienta personala
Citeste mai mult: