Home » Camera copilului » Umidificator in camera copiilor

umedificator       Pentru un climat confortabil in camera copilului temperatura va oscila intre 18-22 C, iar umiditatea 50-70 %.

Un nivel mai jos al umiditatii aerului este asociat cu uscarea mucoaselor cailor respiratorii superiore si prin urmare creste semnificativ riscul ca copilul sa se imbolnaveasca. Caci anume pe mucozitatile uscate, lipsite de  protecta naturala (mucusul) agentii patogeni (virusi, bacterii) se fixeaza cel mai bine.

 

Pentru a mentine umiditatea necesara in camera copilului putem apela la umidificator.

In continuare voi vorbi, pe scurt, despre plusurile si minusurile acestora.

Umidificator de aer, e un lucru bun si util, dar trebuie ales cu atentie.

 

Umidificator cu ultrasunet

Vreau sa remarc citeva momente care ar putea sa creeze incomoditati:

1) Cind alegeti umidificatorul asigurati-va ca e posibil de spalat toate detaliile aparatului, ca aveti acces in toate orificiile unde patrunde apa. Caci acolo unde e apa sau abur, acolo se dezvolta si multa flora.

Am intilnit modele care practic era imposibil de a fi spalate pe dinauntru (sincer nu stiu la ce s-au gindit producatorii).  Alte modele sunt mai user friedly, trebuie doar sa le remarcati prin gama larga de produse pe piata.
2) Umidificatoarele cu ultrasunet, daca nu sunt ingrijite corepunzator reprezinta adevarate pepeniere de bacterii, ciuperci, virusi…
Adica, daca nu se va respecta igiena riscati sa imbolnaviti copii.  Si veti avea mai multe daune decit beneficii.

3) Apa pentru umidificator, in mod ideal, trebuie sa fie distilata, sau fiarta.

Filtrul schimbat in mod regulat.

Pentru a evita formarea peliculei biologice puteti adauga un inelus (sau orice alt obiect ) din argint in rezervorul cu apa.

la fel, in vasul comunicat putem plasa alt obiect din argint, pentru a intari efectul antibacterian.

4) Umidificatorul cu ultrasunet, trebuie spalt zilnic, pentru a nu permite cresterea bacteriilor (in umidificator sunt conditii prielnice : cald si umed).

5) Chiar de producatorul spune ca umidificatorul cu ultrasunet nu dauneaza santatii, e bine ca aparatul sa fie plasat la ceva distanta de patucul copilului.  Dat fiind faptul ca lungimea de unda e scurta ea se va absorbi usor chiar de cele mai mici bariere. (Eu am pus o pernuta)

 

Umidificatorul cu aburi fierbinti

Umidificatorul cu abur fierbinte, e mai ieftin, apa la fierbere distruge toti microbii, dar intr-o incapere pentru copii e c-am periculos. Aceasta varianta e buna numai daca sunteti siguri ca aveti unde plasa aparatul astfel incit sa nu aiba loc incidente nepalcute.

Umidificatorul cu abur ferbinte e mai sigur din punct de vedere al contaminarii bacteriologice

Un alt moment important, este calitaeta recipientului in care fierbe apa. Imaginativa ca e vorba de un plastic necalitativ, din care fenolii si alte “bunatati” se raspindesc o data cu aburul in camera copilului.

 

Si ultima: Aparate pentru spalarea  aerului, nu ridica prea mult umiditatea, eficienta lor c-am lasa de dorit. Cred ca e vorba mai mult de o chestie de marketing decit de utilitate.

Totusi, nimeni inca nu a anulat curatenia si aersirea incaperilor.

 

Citeste mai mult:

Probiotice sau prebiotice

Scorul Apgar

Nou nascutul – diagnostica maturitatii sale fiziologice

Stafilococul auriu și rezistența la diferiți factori

Lapte pentru copil, care e mai bun: de vacă, capră sau măgariță ?

Scaun auto, cum alegem

 

 

 

One Reply to “Umidificator in camera copiilor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*