Home » Camera copilului » Scaun auto, cum alegem

scaun auto pentru noi nascuti

O data cu nasterea copilului, pe linga mobilierul nou, trebuie sa mai procuram inca un accesoriu neceasar pentru bebelus. Este vorba de scaunel auto.

Despre necesitatea lui s-a vorbit mult, dar totusi, parintii adesea neglijeaza utilitatea sa. Nu este cazul deloc. Adesea vedem ca taticul sta la volan, iar alaturi mama cu un copil in brate, ce se poate intimpla chiar si la cea mai mica ciocnire…. statistica este subra, asa  sa nu ne jucam cu focul….

In acest articol voi vorbi despre functionalitatea unui scaunel auto pentru copii, la ce sa tragem antetia cind alegem, despe tipurile de scaunele si despre scaunele auto necalitative, care pot pune in pericol viata odorasilor nostri.

Cind am ales scaunel auto pentru copilul meu am reiesit din urmatorii parametri.

fotoliu auto 1) Parametru de virsta

Atunci cind alegem scaunelul trebuie sa ne asiguram ca e potrivit virstei copilasului nostru. Cu cit diapazonul de virsta declarat de producator este mai mare cu atit scaunelul auto este mai putin sigur si invers.

Dupa parerea mea, mai bine de ales un scaunel auto in diapazonul 9-18 kg decit 9-36 kg (chiar daca ultima varinta prevede desigur o economie).

Sunt urmatoarele categorii de scaunele auto, dupa criteriul de virtsa:  detalii aici

 

2) Standartul de calitate

             Scaunelele auto de calitate au un marcaj special si anume: ECE R44/03 sau ECE R 44/04  (stadarte de calitate).

Aceste stadarte denota faptul ca scaunelul auto a fost fabricat conform stadardelor de securitate europene. Aceste semne confirma faptul ca marfa a fost testata dupa metodica europeana si poate fi exploatata.

Sau solicitati  documentele necesare care confirma ca scaunelul auto a trecut testele care confirma ca produsul corespunde stadartelor de siguranta. Daca vinzatorul nu va poate da asa informatie mai bine renunati la asa produs. Siguranta copilului e mai presus de orice.

In video , se vede clar, ce inseamna un scaunel auto necalitativ.


centuri de siguranta3) Tipuri de centuri

             Atrageti atentia la tipul de centuri utilizate. Aceata e foarte important, in special, la scaunele auto pentru cei mai mici. PEntru ei e necesar de a alege centuri late, care se prin din 3 sau 5 puncte (2 centuri la umeri, 2 la solduri si una in zona inghinală.), sa fie cu doseala moale.

In caz de accident asa centuri permit de a evita traume serioase (in special in cazul cind are loc o lovitura frontala).Centurile trebuie sa se intinda bine si sa se regleze usor, pentru ca sa nu apara probleme cu transportul copilului, iarna, cind hainele groase sunt voluminoase.

 

isofix4) Sistemul Isofix

Sistemul ISofix presupune prezenta a doua incuietori compacte ce se afla in partea din spate a scaunelului. Cu limbile de fier, incuiterile, “inghit” vergile metalice ce sunt ascunse in bancheta din spate.  Astfel, pentru a fixa scaunelul auto si pentr a-l scoate sunt necesare doar citeva miscari simple, care nu solicita efort.

Din pacate sistemul ISOFIX are neajunsurile sale.

La tamponari puternice, rezistenta acestei sisteme nu este fara de limite. Din acest motiv,  producatorii limiteaza greutatea copilului pina la 18 kg, pentru sistemele isofix. Scaunele auto, cu sistema isofix,  destinate pentru copii cu greutatea mai mare decit 18 kg, nu veti gasi.

Pentru a scadea din tensiune este utilizata si centura.

 

Partile laterale mici - nu protejeaza bine capul copilului

Partile laterale mici – nu protejeaza bine capul copilului

Fotoliu auto – Partile laterale sunt late, capul copilului e protejat.

 

 

 

   

 

 

 

 

 

5) Protectia laterala

La scaunelul auto pe care dorit sa-l procurati, atrageti atentia, daca are protectie  laterala. Daca produsul nu are asa ceva, atunci mai bine renuntati, deoarece lovitura pe laterala in caz de accident este cea mai periculoasa. Acest fapt este vital, mai ales daca scaunelul este plasat nu la

mijlocul bachetei din sapte, ci spre stinga sau spre drepata (linga geamuri).

6) Comfortul copilului

Alegeti un scaunel care are citeva pozitii de inclinare, astfel incit copilul sa poata sta asezat cit si intins  sa doarma.

Acest fapt ii va permite copilului sa suporte mai usor distantele lungi.

La fel, scaunelul auto e bine sa aiba si pernuta pentru cap, de dorit sa se regleze. Daca scaunelul va fi confortabil copilul va sta fara probleme. De exemplu noi am ales romer duo plus, piciu sta cu placere. Se cere singur in scaunel.

7) Comfortul propriu

Unele scaunele auto sunt foarte greu de fixat. Alegeti ceva mai user friendly. Asigurati-va ca centurile de la automobilul dumneavoastra sunt destul de lungi pentru a fixa scaunelul (ex. unele modele Cybex ).

 8) Husa scaunelului

 Atrageti atentia la calitatea materialului din care e facuta husa. Cu cit e mai natural cu atit copilului ii va fi mai confortabil.

Husa trebuie sa se scoata usor pentru a putea fi spalata.

fotoliu auto comod9) Lasati copilul singur sa aprecieze care scaunel i se potriveste.

 Nu va grabiti, lasati copilul sa incerce diferite modele si veti putea observa in care dintre ele se simte  mai confortabil.

10) Cel mai sigur loc este mijlocul banchetei din spate

Traditional se considera ca cel mai sigur loc este locul din spatele soferului, din motiv ca soferul, in timpul accidentului, in mod instinctiv, expune spre lovitura partea dreapta a automobilui. Cercetarile editiei americane “Pediatrics” au demonstrat ca mai mult din jumatate de decesuri a copiilor mai mici de 3 ani ar fi putut fi evitate daca scaunelul auto ar fi fost plasat la mijlocul banchetei din spate.

Astfel au stabilit, riscul de a primi trauma pentru:

locul din spate, stinga  – 31 %

spate, mijloc – 28 %

spate, dreapta – 41 %

 

11)  Nu utilizati scaunelul auto daca ati fost intr-un accident.

Scaunelul poate avea defecte care nu sint vizibile cu ochiul liber.  Nu utilizati scaunele care au stat mult timp prin depozit, la fel, pot avea defecte.

 12) Rezultatele crash test pentru scaunele auto

In internet putem gasi rezultatele crash test realizate de ADAC, ANCAP, C-NCAP, JNCAP, NHTSA, IIHS, Euro NCAP,etc.

Aceste rezutate, la fel, constituie un criteriu important. Desigur, daca vedem ca modelul ales de noi a picat testul la siguranta, nu mai are sens sa ne uitam inspre asa scaunel.

             Scaunele auto, de calitate, in 95 % protejeaza viata copilului. Retineti aceasta cifra. Si nu numai protejeaza viata, dar datorita scaunelului auto, copilul va scapa de soarta de a ramine invalid.

            Nu fixati copii cu centurile automobilului.

Ele sunt destinate pentru cei mai mari de 12 ani.

 

Mai mult: Scaunele auto – branduri

2 Replies to “Scaun auto, cum alegem”

  1. Pingback: Clatite cu carne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*