Home » Camera copilului » Covorul in camera copilului

Vreau in acest articol sa scriu despre asa un obiect controversat al confortului din casa – COVORUL.

Tot mai des aud pareri, ca fara covor este cel mai bine. Fara asternut pe podea pot aparea anumite plusuri:

1.Mai putin praf – praful nu se mai stocheaza in covor ci poate fi usor inlaturat.

2. Mai putine cheltuieli – covoarele de calitate sunt scumpe.

Lipsa covorului are anumite dezavantaje:

1. E mai frig.

2. Izolatia acustica mai slaba – covorul absoarbe foarte bine sunetul.

3. E mai putin confortabil in casa.

4. Praful nu se stocheaza in covor ci zboara prin aerul din camera ( conform anumitor studii, nu-mi amintesc acum sursa).

Reiesind din motivele de mai sus am decis sa procuram totusi covoare, iata criteriile dupa care am ales.

Tipul de covor: Cu plus/Fara plus (plat)

Pentru camera copiilor am optat pentru un covor fara plus, petru a prinde doi iepuri, sa avem avantajele unui covor in camera, iar lipsa plusului va permite sa reduca depozitarea de praf, deoarece e foarte usor sa-l stringi cu aspiratorul. Desigur spalatul la curatorie , in mod regulat nimeni nu l-a anulat.

Componenta covorului: natural sau sintetic

Covoare naturale: lana de oi, agava ( sezal), iuta, bumbac, in, alge , viscoza.

Covoare sintetice: polipropylena, acril, poliester, poliamid.

Covoarele naturale

Covoarele din lana de oi sunt rezistente, ecologice, calde, nu se tem de soare, umiditate. Sunt rezistente la ardere. Din minusuri e faptul ca sunt scumpe, gazduieste capusa de praf.

Covoarele din agava ( sezal) sunt mirositoare, nu prea calde, nu suporta razele de soare si umidatea ( se deformeaza), sunt rezistente la uzura ( pot fi puse in coridoare, antreuri, scari, acolo unde “circulatia” e mai intensa). Aceste covoare datorita impletiturii fac masaj la picioare. Capusa de praf NU le iubeste.

Covoarele din iuta sunt frumoase, practice, rezistente, absorb foarte mult apa . Capusa de praf NU le tolereaza. Au un minus ( pentru care si noi am renuntat la procurare) ata din care este tesut covorul ( e fara plus) se sfarima si formeaza un praf maruntel care se ridica in aer, ceea ce nu e sanatos.

Covoarele din bumbac sunt ecologice, nu scumpe, dar capricioase in intretinere si nu prea rezistente, repede isi pierd aspectul initial.

Covoarele din in sunt rezistente, ecologice, capusa de praf nu le iubeste, sunt mai putin calde decit cele de lana de oi, dar greu de gasit din pacate.

Covoarele din alge fine si nu suporta sa fie la razele directe ale soarelui ( se sfarima), mai multe detalii nu stiu, nu le-am vazut…. dar sunt ecologice si capusa de praf nu traieste in asa covoare. Pot sa presupun ca Nu sunt prea calde.

Covoarele din viscoza sunt frumoase, lucesc interesant, gama de culori e bogata, pretul relativ accesibil. Dar sunt capricioase la intretinere. Posesorii de asa covoare se plingeau ca dupa ce se uda covorul ( din careva motive) pot raminea pete de la apa, pe care nu le poti scoate.

Covoarele sintetice

Covoarele din polipropylena sunt rezistente la uzura, colorate , gama de culori si desene foarte variata, pretul foarte democratic. Nu se decoloreaza. Cel mai mare minus la astfel de covoare este mirosul lor chimic, producatorii spun ca miroase a “nou” siner, eu nu am nici o dorinta sa testez pe seama copilului cit dureaza acest “nou”. E clar ca daca covorul pute a chimie inseamna ca el arunca in aer substante nici pe departe sanatoase.

Pe linga aceasta in astfel de covoare ( in special cele cu plusul nalt) se stringe mult praf si murdarie, care e greu de curatat. Daca aveti alergie sau astm nu procurati asa covor.

Covoarele din acril , sunt rezistente, tin bine forma, ca textura seamana cu lana de oi. Insa acest tip de covor este destul de capricios in intretinere. Gospodinele marturisesc ca asa covor se poate deforma, iar daca plusul e cu relief, atunci praful care se stringe in ornamente devine o adevarata problema, deoarece e greu de curatat de acolo. Daca in casa sunt animale atunci parul lor se va stringe printre firele covorului.

Covoarele din poliamid, sunt foarte rezistente la decolorare, dar timpul de uzura tine undeva 3-5 ani. Adica astfel de covor se potriveste celor care schimba des interiorul casei. Nu este scump. In comparatie cu polipropylenul se curata mai usor si se electrizeaza mai putin.

Hi-Set, Heatseat este o modificare a poliamidului , firul se suceste de multe ori din acest motiv el tine bine vopseaua si ramine pufos multa vreme. Pot fi prelucrate cu substante antistatic si antiurdarie ( nu stiu daca e binevenit acest fapt pentru camera copilului)

Covoarele din poliester

Covorele data sunt rezistente la uzura. Sunt moi , nu le e frica de murdarie. POliesterul stringe bine energia statica, respectiv atrage praful . Isi pierde forma atunci cind este deformat. Si desigur, ca orice produs sintetic, poate sa emane vapori chimici.

Reiesind din cele relatate mai sus, am cintarit pro si contra si am decis ca pentru camera copilului va fi potrivit un covor de lana fara plus. Deoarece este ecologic, sa fie vopsit calitativ astfel incit sa nu miroase a chimie, rezistent la uzura ( copiii stiu cum sa testeze rezistenta covorului :-D) sa fie caldut la picioare si usor de intretinut.

Lipsa plusului ne ajuta sa nu isi faca capusa de praf cuib acolo , sau cel putin sa nu fie mare colonie. Datorita faptului ca covorul e plat, el poate fi usor aspirat, sters cu otet, sau ozonat ( bobardarea covorului cu gazul ozon care ucide microbii si capusele . Ozonul e toxic, dar el disociaza in O2, adica dupa prelucrare covorului nu e periculos) . Desigur covorul regulat, trebuie sa mearga la curatatorie.

In plus studind mai multa literatura am inteles ca capusa de praf poate sa traiasca foarte bine si intr-un covor sintetic deoarece ea se hraneste cu resturi de piele umane …. Adica, daca nu vrem capuse de praf orice covor, fie sintetic sau de lana trebuie curata regulat.

Citeste:

Tapete in camera copilului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*