Home » Camera copilului » Capusa de praf – combatere cu sare si apa

https://chistodoma.com/wp-content/uploads/5c06a9af020525c06a9af04f32.jpg
sursa img:https://chistodoma.com

In acest articol vreau sa ma opresc la unul din cele mai simple, eficiente si infensive metode de combatere a capusii de praf, prin stropirea si stergerea suprafetelor cu apa si sare.

Informatia este preluata din acest studiu: Масленникова Л.А., Глыбина А.А. ДОМАШНИЕ ПЫЛЕВЫЕ КЛЕЩИ // Международный журнал экспериментального образования. – 2017. – № 3-2. – С. 211-211;

In studiul de mai sus, cercetatorii au luat solutie de apa si sare in raport: 200 g sare la 1 litru de apa si au prelucrat diferite suprafete. Astfel dupa cum urmeaza:

In praful de casa se intilnesc fecaliile acestor capuse, de marime 10-40 microni care pot pluti in aer timp de 20 min. Enzimele eliminate de acesti acarieni Der f1 si Der p1 provoaca distrugerea celulelor umane.

Scopul studiului: Este de a depista efectul destructiv asupra acarinenilor a diferitor factori: temperatura joasa (la nivel de minus ), aerisirile, actiunea ultravioletului, actiunea sarii…

Materiale si metode de studiu

Colectarea capuselor de praf s-a facut cu ajutorul betrisorului de vata care e ra plasat in 20 pic de apa. S-a incercat cu glicerina, dar capusele mureau repede in asa proba. Acarienii au fost studiati vii , in acest timp ei activ se deplasau. Pentru a pregati preparatul de studiu, pe sticla se adaugau 2 picaturi de apa … Acarineii au fost vizualizati cu microscopul, marire 400.

Analiza cu microscopul pentru verificarea prezentei/absentei acarienilor se facea pina si dupa prelucrerea suprafetelor, dupa anumite intervale de timp. Cit si dupa aerisire, dupa ultraviolet.

Suprafata se prelucra cu o cirpa umeda sau se pulveriza cu solutie de apa si sare in raport 200 g sare la 1 litru de apa.

Пылевые клещи симптомы в кровати. Постельные клещи: выгоняем непрошеных  гостей
https://domsireni.ru/

Rezultate si analiza lor

Результаты исследования и их обсуждение

Studiile s-au facut in august, septembrie si octombrie. Probele s-au luat de pe mobila, podea sub mobila, locuri ascunse de pe podea, partea de sus a mobilei.

Suprafetele au fost prelucrate cu apa si sare , raport 200 grame de sare la 1 litru de apa.

Analiza probelor la microscop a fost realizata la fiecare jumate de ora.

Astfel s-a depistat ca dupa prima prelucrare cu apa si sare acarineii au disparut dupa 7,5 ore.

In baza mai multor probe s-a depistat ca acarineii apar din nou aproximaiv peste o saptamina , iar peste 3 luni populatia de capuse se restabileste complet. ( vezi tabelul 1)

Tabelul 1

Cantitatea de acarieni dupa prelucrarea cu apa si sare ( august-octombrie)

Locul cercetatpina la prelucrarepeste 9 zilepeste 2 saptaminipeste 3 saptaminipeste o luna
mobila moale12 ± 0,46 ± 0,210 ± 0,3
sub mobila moale12 ± 0,23 ± 0,38 ± 0,310 ± 0,412 ± 0,5
jucarii moi13 ± 0,63 ± 0,510 ± 0,611 ± 0,713 ± 0,7
mobila din lemn7 ± 0,25 ± 0,37 ± 0,4
pe dulap din lemn (deasupra)5 ± 0,33 ± 0,15 ± 0,4

Din tabel se vede clar ca pina la prelucrarea cu sare , cantitatea de acarinei ( marire microscop de 400 ori) este aproximativ la fel in toate locurile, cu exceptia , mobila de lemn – acolo sunt un pic mai putini.

Dupa o singura prelucrare acarineii dispar sau numarul lor scade considerabil, restabilirea lor are loc dupa 3 saptamini – o luna.

Urmatoarea etapa este studiul diminuarii numarului de acarieni de pe suprafete dupa utlizarea aspiratorului simplus sau cel cu apa ( drept recipient).

Rezultatele sunt in tabelul 2

Tabelul 2

Cantiatea de acarinei dupa prelucrarea suprafetelor cu aspiratorul

Tipul de prelucrarepina la prelucrarepeste 30 min peste o ora peste 2 ore peste 6 ore
aspirator obisnuit12 ± 0,45 ± 0,317 ± 0,414 ± 0,612 ± 0,5
aspirator cu recipient de apa obisnuita12 ± 0,44 ± 0,37 ± 0,412 ± 0,612 ± 0,5
aspirator cu recipient de apa sarata12 ± 0,42 ± 0,52 ± 0,32 ± 0,44 ± 0,3

Din tabelul numarul 2 observam ca dupa prelucrarea mobilei cu aspiratorul numarul de acarieni pste o ora este chiar in crestere. In cazul de prelucrare cu aspirator cu apa populatia se restabileste peste 2 ore, dar daca in recipient e apa cu sare atunci 30% din populatia de acarinei se restabieste peste 6 ore.

Prelucrarea cu ultraviolet si aerisirea camerei

In luna august , la temepratura de 25-27 C, citeva zile la rind s-au luat probe de pe pervaz. Dupa analiza lor la microscop putem conchide ca in acel loc cantitatea de acarinei era de 50-6% mai redusa decit in alte locuri ale camerei.

In luna aprilie-mai iarasi s-a facut studiu privitor la impactul prelucrarii suprafetelor cu solutie de apa sarata asupra acarienilor.

Rezultatele in tabelul nr 3

Cantitatea de acarieni pina si dupa prelucrarea cu apa sarata ( aprilie – mai)

Observam ca cantitatea de acarinei in aceasta perioada ( aprilie-mai ) e mai mica comparativ cu august-octombrie, iar imediat dupa prelucrare acarienii practic dispar, restabilirea populatiei are loc peste o luna aproximativ.

Locul pina la prelucrare peste 9 zilepeste 2 saptaminipeste 3 saptaminipeste o luna
mobila moale6 ± 0,24 ± 0,26 ± 0,1
sub mobila moale7 ± 0,22 ± 0,12 ± 0,25 ± 0,27 ± 0,3
jucarii moi7 ± 0,12 ± 0,32 ± 0,25 ± 0,27 ± 0,2
mobila de lemn 4 ± 0,13 ± 0,23 ± 0,2
deasupra mobilei de lemn 3 ± 0,22 ± 0,22 ± 0,2

La prelucrarea casei cu apa si sare ( 200 grame la 1 litru de apa) in fiecare saptamina , timp de 4 luni , s-a observat o diminuare semnificativa a populatie de capuse de praf, adica acarieni se intilneau cite unul si nu in fiecare proba studiata.

In unele studii se vorbeste despre efectul nociv al temperaturilor joase asupra capusei de praf. Astfel, s-a aerisit apartamentul timp de 60 minute, cu temepratura de afara 18 C si s-a facut analiza la cantitatea de acarinei de pe diverse suprafete, inclusiv de pe mobila moale care se afla la distanta de 1,5 m de la fereastra, o jucarie moale.

Analiza la microscop a aratat ca peste 30 minute pe obiectele analizate capuse de praf NU erau. Pesste o ora, la fel – lipsea. IN schimb peste 2 ore dupa aerisire au inceput a aparea acarieni pe suprafetele studiate, iar inca peste 2 ore, cantitatea lor era la fel ca si pina la deschiderea geamului.

Doua luni de prelucrare saptaminala a suprafetelor cu apa si sare a permis de a reduce catitatea de sare pina la 50 gr la un litru de apa, doar pentru podea si aspirator cu apa ramine aceeasi concetratie mare de sare ( 200gr la un litru de apa)

In urma studiilor s-a depistat ca timp de o saptamina , dupa prelucrarea minutioasa a suprafetelor cu solutie de apa si sare ( 200 grame per litru de apa) capusa de praf dispare. Acarienii apar din nou peste 9 zile de la o singura dezinfectie (apa cu sare).

La curatirea suprafetelor cu apa si sare timp de 4 luni, capusele de praf dispar sau se intilnesc cite una.

Acest fenomen este usor de explicat. In acest rasptim, femela depuna 300 oua, dar dat fiind faptul ca peste un timp acarienii apar din nou putem face doua concluzii: Prima e ca aducem acarineii din strada cu imbracamintea, incaltamintea sau apar generatii noi de capuse care au iesit din oua.

Utilizind solutia cu sare noi distrugem populatia de acarieni, prelucrarea regulata , in fiecare saptamina, permite practic exterminarea lor si chiar reducerea treptata a cantitatii de sare pentru suprafete, cu exceptia podelei unde e necesar de a mentine 200 grame sare la 1 litru apa.

Utilizarea aspiratoarelor impotriva capusei de praf nu este suficienta pentru distrugerea populatie, aceasta vedem din studiu.

Aerisirea si scaderea temperaturii in camera a demonstrat ca acarienii dispar, dar au murit sau s-au ascuns uneva la dos, e greu de spus. Pentru ca peste 4 ore de la aerisire cantitatea de acarieni era la fel ca si pina deschiderea geamului.

La moment pe piata sunt diverse solutii chimice antiacariene. Avantajul lor ca prelucrarea se face o data pe luna, iar dezavantajul e ca substantele active pot provoca reactii neplacute oamenilor mai sensibili.

Concluzie:

Prelucrarea cu apa si sare ( 200 ml la 1 litru de apa) ,permite inofesiv si eficient de a neutraliza acarineii fara riscuri de sanatate pentru locatarii casei.

Citeste mai mult:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*