Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Cînd laptele praf e necesar pentru un copil alimentat la sîn ???

Această întrebare reprezintă un adevărat tărîm de contradicții atît în lumea mamelor cît și cea  a medicilor.

Vreau, în acest articol să relev părerea mea (bazată pe o experiența dureroasă 🙁 ) privitor la situația dată .

În ultima vreme am observat un adevărat boom de informație  unde specialiștii pledează pentru hrănitul strict la sîn și  neagă categoric necesitatea suplimentului, argumentînd că copilașul sugînd la sîn va regla cantitatea de lapte. (Pînă a  naște copilul am crezut sută la sută în veridicitatea argumentelor spuse pentru hrănirea strict la sîn, indiferent de circumstanțe, dar în viață, adesea se întîmplă altfel… și apar situații care te fac să îți modifici părerea. )

Teoretic totul e bine, dar în practică ???

Nu am nimic împotrivă!E minunat dacă mama poate să-și hrănească copilașul!

Dar ce facem cînd acest lucru, din careva motive nu prea reușește ??? Să terorizăm copilul cu foame și să-l slăbim și mai mult ? Desigur, e foarte bine cînd mama organizează corect alăptarea și depășeste armonios crizele de lactație și specialiștii spun BRAVO !

Foarte bine, dar vreau să remarc (și am să scriu această notă  și în alte articole) că s-ar putea să avem parte și de alt scenariu:

Atunci cînd copilul din cauza lipsei de hrană slăbește, devine letargic și  nu mai are putere să sugă la sîn, iar situația dată , fără intervenție medicale are impact foarte negativ asupra sănătății copilului. Mama poate nici să nu observe problema, uneori nici medicii nu o sesizează, deoarece copilul e slăbit și e foarte “cuminte ” și “satisfăcut”, doarme mult și toți sunt fericiți  în afară de micuț, care îndură foame (vezi mai mult  Alăptarea și sindromul copilului “cuminte”  ).

Adesea se întîmplă că copilașul, slăbuț după naștere, din anumite  motive (traume, poziționare incorectă,sfîrcuri incomode) nu suge suficient lapte. Mama, conform recomandațiilor nu-i dă hrană suplimentară  (aceasta poate fi lapte stors pe care copilul îl poate bea din seringă, linguriță, cănuță sau dacă mama nu are lapte  se poate de dat și   lapte praf) copilașul se epuizează și următorul pas e  internarea în spital .

Vreau să spun, că nu e o crimă să asiguri hrană suficientă pentru copil, să nu îndure foame, ACEASTA E NORMAL. E crimă să chinui copilașul.  Chiar dacă apelați la supliment, e în ordine, un copil care nu e slăbit, care crește și are forțe va stimula sînul mamei, din plăcere și atunci cînd lactația se va normaliza veți renunța complet la supliment (vezi mai mult Suplimente alimentare pentru copil în timpul reluării lactației !!!).

Sistem de alimentare la sîn

Știu că pe forumuri multe mame se laudă că au lăsat copilul strict la sîn și peste o lună – două lucrurile s-au normalizat. Pot numai să mă bucur pentru ele, dar trebuie să știm că riscul  este al nostru și al bebelușului.Ce facem dacă slăbim prea mult copilul ? Nu sun contra alăptatului la sîn, doar vreau să atrag atenția că este și partea întunecată a  recomandațiilor luminoase  privitor la depășirea crizelor de lactație. Vreau să atrag atenția că sunt și consecințe serioase.

Replica cea mai iubită în aceste cazuri, este că :”animalele hrănesc puii cu lapte și nu recurg la supliment “!

Foarte corect ! DAR !

Să nu uităm, că la animale supraviețuiesc puii cei mai puternici, cei mai slăbuți nu rezistă. Ursoaica polară care naște 3 pui, are mare bucurie dacă crește 2, dar de cele mai multe ori rămîne cu un singur pui, cel mai viteaz care a putut sa-și facă loc cu dinții la sînul mamei și să pape lapte.

În lumea animă e vorba de supraviețuirea celui mai puternic. Are loc o selecție naturală strictă și feroce. Da, ursoaica are lapte adaptat puișorilor, dar rezistă cel care are putere să  dobîndească  mai mult.

Abordînd atitudinea de mai sus, oare nu punem și noi copiii noștri în condițiile puilor de urs polar?

Oare copilașii care se nasc slăbuți trebuie să fie selectați natural ? Să-i lăsăm, că dacă nu au putere să sugă lapte, înseamnă că sunt slabi și nu au dreptul la viață?  Nu e vorba de nici o exagerare, căci situația unui copil slăbit de foame, fără o intervenție adecvată nu duce la nimic bun.

Hrăniți copilașii la sîn, dar urmăriți cu strictețe ca el să primească cantitatea necesară de hrană pentru a-i asigura o creștere și dezvoltare sănătoasă.

Vă doresc sănătate și poftă mare bebelușilor :) !

Mai mult:

Cît crește copilul în primul an de viață ?

Circumferința capului la băieți, 0 – 5 ani

Înălțimea băieților, 0 – 10 ani

Greutatea băieților, 0-10 ani

Circumferința capului la fetițe, 0 – 5 ani

Înălțimea fetițelor, 0 – 10 ani

Greutatea fetițelor, 0 – 10 ani

Dezvoltarea fizică a copilului de 0- 5 ani

3 Replies to “Cînd laptele praf e necesar pentru un copil alimentat la sîn ???”

  1. Polina says:

    Va multumesc pentru articol, mi-a placut comparatia cu puisorii de urs, intr-adevar, copiii slabuti trebuie hraniti suplimentar, fie cu lapte stors sau cu lapte praf, pina prind la puteri si nu e neaparat sa astepti o luna intreaga ca sa vezi la sfirsit ca bebelusul tau nu a adaugat practic nimic sau sa chinui pina stabilizezi lactatia. Sunt total de acord!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*