Home » Nou-nascut » Baia bebelusului si impactul ei asupra tonusului muscular

Despre baita bebelusului gasim foarte multa informatie.

Din acest motiv, in acest articol voi releva, pe scurt,  observatiile pe care le-am facut, in mod “independent”, impreuna cu puisorul meu, despre legatura dintre  temperatura apei in care copilul face baita si tonusul muscular (crescut/slabit).

 

Date de intrare : :)

1) Cind baiam piciul, in primele zile de viata, temperatura apei o potriveam cu cotul, termometrul imi arata+/- 32 C, in camera era in jur de 22 C.

3) Uneori baita era mai calda, in jur de 36 C.

2) Treptat, pe la 4 luni, am inceput a scadea temperatura apei, astfel incit pe vreme de vara, piciul facea baiata in apa practic rece : 28- 26 C.

Piciul, initial, era plasat in apa de t 30 C, dupa care treptat adaugam apa rece. Copilul incepea sa se miste activ.

Imediat ce activitatea motorica se diminuiaza copilul era scos din apa si incalzit. (c-am asa in doua cuvinte)

 

Observatii:

1) Cu cit apa e mai calda, cu atit tonusul muscular al copilului e mai relaxat.

Si invers: cu cit e mai rece cu atit tonusul muscular e mai ridicat .

 

2) O data cu racirea apei, activitatea motorica a bebeluslui crestea. Tonusul muscular crestea – e vorba de o reactie fiziologica, prin care bebelului se incalzeste. Totodata, aceasta reactie de incalzire reprezinta un antreament musular, un fel de gimastica.

 

Dupa cum, am scris mai sus, ‘antrenamentul” sub forma de baita dureaza in dependenta de resursele copilului.

Adica, la un copil, activitatea motorica poate scadea in 10 sec, la altul in 30 s la cineva tip de 2, 3, 4,5 min. Totul depinde de copil. Si dozarea efortului termic, se face, desigur, in conformitate cu reactiile copilului.

Adica: Imediat ce activitatea motorica se diminuiaza copilul este scos din apa si incalzit.

 

PS.  Masajul, e la fel o metoda buna de stimulare a activitatii motorice la copii, dar, are 2 neajunsuri:

1) Se face de la 3 luni.

2) Specialistul nu intodeauna dozeaza corect si in dependeta de copil efortul fizic. Din acest motiv pot avea loc suprasolicitari fizice sau insuficienta de stimulare.

 

Mai detaliat despre modalitatea de stimulare a activitatii motorice la bebelusi prin intermediul frigului puteti citi aici:

Imaturitatea fiziologica la nou nascuti. Metode de compensare


Fapte:

 1) Cind plasam copilul in apa calda in jur de 38C – 40C – el practic adormea. Minutele si piciorusele stateau moi, intinse a lene.

 

2) Cind am trecut la baitele racoroase, copilul iesea din baita, multumit, activ, papa bine dupa….

 

3) Medicul neurolog ne-a laudat, a spus ca mergem foarte bine cu dezvoltara neurologica. Pediatrul, la fel a spus ca suntem bravo :) !

 

4) Stiu un caz concret, unde copilul era bait strict la temperatura de 40C., iar medicul ortoped, le-a spus ca au tonusul muscular prea relaxat (ceea ce nu e bine), chiar daca i se facea masaj in mod regulat.

Adica, vreau sa spun, ca baitele prea calde pot relaxa muschii excesiv. Iar activitatea musculara conditioneaza, in mod direct, dezvoltara integra a individului.

Mai detaliat citit Arsavschii Ilie Arcadie (1903—1996)fiziolog rus, academicA inaintat Teoria termodinamică de dezvoltare individuală a organismelor.

I.A. Arsavschii a descoperit ca activitatea motrica a organismului induce un surplus de procese anabolice, care ii asigura cresterea si dezvoltarea.

 

 5) Copii, cresuti, in racoare, sunt mai rezistenti si mai sanatosi.

 
 Concluzii :

 

 1) O baie prea calda poate relaxa muschii mai mult decit ne dorim, ceea ce nu e bine pentru dezvoltarea copilului.

 

2) O baie racoroasa stimuleaza activitatea motorica a bebeluslui, astfel saltind si dezvoltarea lui fiziologica. Aceasta e valabil atita timp cit dozarea timpului de aflare in apa se face in dependenta de resursele proprii ale copilului. (Imediat ce activitatea motorica se diminuiaza copilul este era scos din apa si incalzit.)

 

3) In cazul cind depasim, fie din neatentie sau nestiinta, pragul ce caracterizeaza posibilitatile copilului de a se autoincalzi (adica il tinem prea mult in apa racoroasa ), piciul se poate imbolnavi.

Din acest motiv, baitele racoroase, solicita MARE ATENTIE : (Imediat ce activitatea motorica se diminuiaza copilul este scos din apa si incalzit.)

 4) Daca ne este frica, sa nu prea relaxam sau sa nu racim copilul, putem aborda metoda de mijloc, punem apa calduta in jur de 30- 32 C, si facem baita cu placere :)

 

Va doresc sanatate si baite placute :)

 

Citeste mai mult:

Colici la bebelusi: motive si solutii

Dureri de cap dupa anestezia epidurala, solutii

Remedii homeopatice – 7 motive CONTRA

Vaccinarea – cum reducem riscurile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*