Home » Sarcina » Dureri de cap dupa anestezia epidurala, solutii

anestezie epidurala nastereSe stie ca nasterea reprezinta una din cele mai grele incercari atit pentru organismul mamei cit si pentru micutul care vine pe lume. Uneori pentru a mai diminua din aceasta povara sau conform unor indicatii medicale speciale femeile apeleaza la anestezia epidurala. Despre ce e anestezia epidurala, in ce consta, in ce situatii se administreaza este foarte multa informatie…

In acest articol vreau sa relatez, in citeva cuvinte, despre metodele de “usurare” a unui efect advers care poate aparea la 1% din femeile care au primit aceasta anestezie- e vorba despre durerile de cap.

Din pacate, eu am facut parte din acel 1% de persoane care dupa anestezie epidurala se confrunta cu dureri de cap.

Specificul acestor dureri era urmatorul:

IN pozitie culcata durerile de cap erau foarte nesmenificative, sau chiar dispareau. In schimb, numai ma ridicam si apareau niste dureri de cap groaznice ca nu doreai sa traesti. Pe linga aceasta ma deranjau si dureri in zona cefei care iradiau spre git…. Nimic vesel 🙁

Despre motivul fiziologic, de ce apar aceste dureri gasim pe net multa info. Vreau sa spun doar in citeva cuvinte: Dat fiind faptul ca atunci cind m-i s-a administrat medicamentul eu nu am fost “cuminte” din cauza durerilor, in rezultat, a avut loc o punctionare accidentala a invelisului maduvei spinarii sau a durei mater, ceea ce a indus scurgerea lichidului cefalorahidian din spatiul epidural in spatiul medular. In consecinta, pacientul sufera dureri de cap (cefalee) . Durerea poate fi de intensitate diferita, de la caz la caz. La fel timpul de refacere este diferit. La cineva poate dura citeva zile, la cineva o saptamina, doua, sau chiar luni.

Dat fiind faptul ca am avut nenorocul sa ma ciocnesc cu asa problema si spre marea mea bucurie dupa o saptamina mi-am revenit as vrea sa public recomandatiile pe care le-am primit de la neurochirurg si anesteziolog.

 

Recomandari:

1) Consumati cit mai multe lichide. Sau inainte de procedura se picura intravenos lichid suplimentar (1, 1.5 l). – asta deja trebuie sa faca personalul medical.

2) Dupa procedura de anestezie, pina se clarifica daca aveti sau nu asa complicatie, straduiti-va sa stati cit mai mult timp culcat. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa asteptam cu sufletul la gura dureri de cap, doar ca asa abordare va permite sa nu inrautatim situatia in cazul in care nimerim in acel 1 % .

3) Stati cit mai mult culcat pe spate. Dupa explicatia neurochirurgului atunci cind stam pe spate apasam pe acea fisura si ea mai repede se inchide. Anesteziologul a pus ca nu e principial, important e sa stau culcata fie pe spate fie pe o parte. Eu, totusi, m-am straduit sa merg dupa recomandarea neurochirurgului.

4) Evitati sa stati pe sezut! Mai bine sa stati fie culcat pe pate sau pe o parte sau cind e nevoie- in picioare.

5) Pentru a usura durerile putem sa bem ceai mai tare sau cafea.

6) Anesteziologul mi-a administrat la inceput picuratori cu cafeina, dupa care am apelat la injectii intramusculare. Din cite am inteles eu, din cauza ca are loc scurgerea lichidului cefalorahidian scade tensiunea acestei lichid la creer, iar cofeina o rdica un pic, ameliorind durerile de cap.

7) Administrarea medicamentelor cu efect analgetic.

8) In cazuri grave se face o procedura mai aparte. Se ia singe din vena si se introduce la locul unde e fisura si se “plombeaza” cu singe. Astfel lichidul cefalorahidian nu mai curge si durerile de cap se opresc. Desigur daca are rost de facut aceasta procedura sau nu se discuta cu medicul.

8) ORICE MEDICAMENT SE IA DOAR DUPA CONSULTATIA MEDICULUI !

Sper ca aceasta informatie sa va fie de ajutor. DAR daca, aveti neplacerea de a va confrunta cu dureri de cap dupa anestezia epidurala,NEAPARAT, consultati medicul. Numai specialistul decide cit de grava e situatia si care e solutia in fiecare caz, concret.

Va doresc sanatate si cit mai putine dureri de cap !

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*