Home » Nou-nascut » Colici la bebelusi: motive si solutii

Colicii la bebelusii mici reprezinta una din cele mai discutate probleme, intre mamici, mai ales cind vrei sa dormi, iar copilasul plinge, si plinge, si plinge…..

TE duci la medic, iti spune – colici, rabdati…. Ufffff, de-ar fi asa de simplu…. Dar iti vine sa plingi si tu alaturi de bebe cind il vezi cum sufera….

Unii incep sa administreze preparate cu bacterii, in speranta ca va atenua un pic suferintele micutului, dar, bani multi, efect putin…

In genere, am senzatia, ca orice durere de burtica, medicul o numeste colica, iar motivul, ramine de gasit inca… asa ca, curaj !

 

In acest articol vreau sa relevez citeva motive care ar putea duce la declansarea colicilor la copii. Este ceea ce mi-a reusit mie sa cristalizez, daca ati gasit si alte motive scrieti, sa ajutam si alte mamici.

 

Deci, pe bebelus (hraniti artificial sau la san) il poate durea burtica din mai multe motive:

 

1) Copilul a inghitit aer in timpul mesei.

 

Solutia: Il tinem ridicat pina iese aerul.

 

2) Biberonul nu e potrivit pentru bebelus, ceea ce ii provoaca discomfort in timpul mesei.

 

Solutia: INcercati diferite tipuri de biberoane: mai mare, mai mic, fluxul mai lent, mai rapid, materialul mai moale sau mai rigid, cu baza lata sau ingusta, de diferita forma. Adesea e problema pur si simplu in preferinta personala a micutului.

 

3) MAma a mincat ceva nepotrivit pentru copil.

 

Solutia: Se administreaza sorbent si mamei si bebelusului. Aici bacteriile nu vor ajuta. Sorbetul va elimina din burtica bebelusului acei compusi care nu i se potrivesc.

DAca mama a mincat ceva nepotrivit, cum ar fi, frigarui, este clar…..

 

4) Mama a mincat prea mult.

 

Vreau sa ma opresc, un pic, la momentul cind mama a mincat prea mult. Atunci cind consumam alimente, ele sunt digerate in sistemul nostru digestiv si in forme de substante simple, ele trec in singe, limfa .

IN cazul cind mama consuma mai mult decit poate digera, particulele nedigerate pot fi absorbite in singe , limfa, din care mai departe vor ajunge in laptele matern, asfel, cauzind copilului dureri, deoarece organismul nu cunoaste asemenea componente. Adica, daca mama papa o cratita intreaga de hrisca, pe copil il poate durea burtica. SI nu ca e vinovata hrisca, ci problema e ca hrisca nu s-a digerat bine. In asa situatii, in ajutor ne vin:

 

a) O farfurie mica in care incape putina mincare :)

b) Preparate cu fermenti (de tip, pancreatin, creon, pangrol, panzinorm…..);

c) Sorbeti (carbune activat, smecta, lactofiltrum, enterosgel….).

 

5) Mama este stresata .

 

Solutia: Liniste si valerianasau orice alt remediu care va calmeaza….. Daca trebuie cereti ajutor si de la furnica…..

 

Hormonii stresului, ajung in lapte, si provoaca spasme la nivelul intestinului, astfel apar colicii.

 

6) Regimul de somn al copilului este dezechilibrat.

 

Daca din anumite motive copilul nu-si implineste somnului, copilul se streseaza, in continuare se repeta mecanismul descris mai sus.

 

7) Bebelușul e supraobosit, suprastimulat.

 

Cind copilul e excitat, esuprastimulat, cind il gidila si mama, si tata, si bunici, si vecini …… copilul se streseaza, se supraoboseste. El face gesturi specifice: se intoarce cu spatele, se ascunde cu minutele, intoarce capul, plinge…… In rezultat sistemul nervos, poate iarasi provoca spasme la intestine.

 

8) Insuficineta de lactaza si surplusul de gaze intestinale

 

LACTÁZĂ, lactaze, s. f. Enzimă care transformă lactoza în glucoză și galactoză. sursa: http://dexonline.ro/

 

Lactoza reprezinta glucidul din laptele matern. Datorita lactozei laptele e dulce, iar bebelusi cresc bine :). Lactoza este digerata in intestinul subtire, de catre fermentul lactaza.

La bebelusi (in mare parte), pina la 3 luni, intestinul nu produce o cantitate suficienta de ferment (lactaza) pentru a digera lactoza. Sau copilul primeste mai mult lapte din fata decit din spate (atunci cind mama are foarte mult lapte, sau copilul e pus la sin rar).

 

Astfel, lactoza nedigerata este impinsa in intestinul gros unde serveste drept hrana pentru coloniile de Lactobacillus bifidus care asigura un mediu acid in tractul digestiv, astfel, inhibind dezvoltarea microflorei patogene, ciupercilor, parazitilor.

In urma procesului de fermentare a lactozei de catre bacterii din intestinul gros, se produc multe gaze. Ceea ce si ii deranjeaza adesea pe bebelusi.

 

Solutia:

La moment in farmacii putem gasi doua tipuri de medicamente ce ar ajuta bebelusii:

 

1) Ferment lactaza ( Colief) – care ajuta copilul sa digere surplusul de lactoza.

 

Un pos scriptum scurt despre preparatele de lactaza. Mamicile trebuie sa stie ca acest ferment este produs din niste ciuperci de mucegai, dupa care este purificat. Acest moment este important deoarece ar putea produce reactii alergice. In cazul nostru, dupa o administrare zilnica, timp de 2 luni, intr-adevar am vazut imbunatatiri cu burtica si la tema somn linisitit :), DAR, am facut alergie. (Alergia, poate sa apara nu neaparat imediat, in cazul nostru a aparut dupa doua luni, ea putin cite putin se acumula in organism, mai detaliat voi descrie in alt articol… Impotant e ca am scos fermentul lactaza si alergia a trecut de la sine fara preparate suplimentare si fara a face modificari in regimul meu alimentar).

Oricum trebuie sa retinem ca fermentul este o proteina, iar organismul poate sa primeasca sau sa respinga proteine straine.

 

2) Preparate carminative ce favorizează evacuarea gazelor intestinale ( sunt foarte multe marci).

Masajul, comprese calde, ajuta copilul sa se linisteasca.

 

 

Insuficienta de lactaza poate aparea din diferite motive (alergie, viroza, infectii intesitnale, etc) despre care vom vorbi mai tirziu.

 

 

9)Orice alta durere

 

Bebelusii nu pot sa spuna ca ii doare ceva si ce anume, din acest motiv, ATENTIE mare ! Adesea, copii pling, iar parintii cred ca e vorba de burtica, pe cind in realitate poate fi cu totul alta problema.

Din acest motiv, daca copilul e nelinistit, consultati medicul, pentru a confirma sau infirma prezenta colicilor.

 

Va doresc sanatate si nopti linistite :) !

 

Citeste mai mult:

Calirea bebelusilor – modalitate de compensare a imaturitatii fiziologice la copii
Nou nascutul – diagnostica maturitatii sale fiziologice
Sfârcuri crăpate
Stafilococul auriu și rezistența la diferiți factori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*