Ceara de albine falsificata ? Cum identificam !
Ceara de albine reprezinta un remediu pentru rezolvarea multor probleme cu care se ciocnesc mamicile si nu numai ele.
Doar ca apare o problema, unde gasim ceara de albine naturala si de buna calitate.
Adesea ceara de albine este falsificata sau cu diferite impuritati si amestecuri care sunt destinate doar de a spori profitul cuiva si nicidecum sanatatea celui ce o procura.
Pentru prima data problema puritatii acestui produs natural s-a pus in momentul cind am pregatit o crema pentru scutec , iar copilul a facut iritatie, ceea ce nu se intimplase pina atunci.
Mi-am dat seama ca schimbasem furnizorul de ceara de albine.
Mi-a parut straniu acest fapt din acest motiv am incercat sa caut solutii pentru a verifica produsul pe care l-am procurat.
Astfel, iata un criteriu pentru a testa ceara de albini, acasa :
Culoarea ,miorsul, textura sunt niste criterii care sunt pe larg descrise in Internet. Din acest motiv nu le vom descrie din nou.
IN schimb am gasit in literatura ( din pacate nu tin minte sursa, era vorba de o carte) o astfel de modalitate de a depista, in conditii de casa, daca in ceara sunt adaugate sau nu careva produsi straini cum ar fi de exemplu parafina, stearina sau alte minunatii din industria petroliera.
Astfel, luam alcool de 0.96 grade (spirt) si il dizolvam cu apa dupa cum urmeaza mai jos si in solutia obtinuta punem o bucatica de ceara de albine si urmarim daca se scufunda sau nu:
1) Alcool (0.96 ) – 10 ml + apa – 16 ml = Alcool 37% – daca bucatica se scufunda in aceasta solutie atunci ceara e naturala.
2) Alcool (0.96 ) – 10 ml + apa – 10.6 ml = Alcool 46.6% – daca bucatica de ceara pluteste in prima dar se scufunda in a doua, inseamna ca ceara are adaosuri pina la 20 % din masa sa.
3) Alcool (0.96 ) – 10 ml + apa – 8.5 ml = Alcool 52% – daca ceara pluteste in primele doua solutii, dar se scufunda in a treaia, atunci ceara are adaosuri mai mult de 50 %.
Tin sa mentionez faptul ca poate prisacarul nu a topit intetionat careva adausi, in ceara, dar problema e ca adesea, chiar la magazin, se vind foi subtiri de faguri speciali din ceara pentru ramele care sunt puse ulterior in stiubei si anume ele contin compusi suplimentari.
Astfel omul cind pune aceasta rama la albine – ele incep sa construiasca “casutelor lor – adica fagurele” deasupra, iar cind vremea de a topi toata “constructia” normal ca in ceara produsa de albine se amesteca si compusii adusi de la magazin. Sa-mi fie iertat, va rog, limbajul caci nu cunosc toate denumirile profesionale ale prisacarilor. 🙂
VA doresc sanatate !
Afla mai mult: