Ecografia fetală, limite, norme, riscuri
Si iarsi ne intoarcem la aceasta intrebare…..
De la publicarea ultimului articol despre ecografia fetala, in care au ramas multe intrebari deschise, am acumulat noi date, importante privitor la actiunea ultrasunetului asupra tesuturilor vii.
Vezi articolul …..Ecografia fetală și efectele negative asupra fătului
In multe surse gasim informatii din cele mai pestrite, ba ca ultrasunetul sfarma pietre, ca distruge tesuturile, ca poate provoca malformatii, pe de alta parte medicii ne asigura ca aceasta procedura de diagonistic este inofensiva (cu toate ca si aici am gasit divirgente)…
Totusi, unde e adevarul ?
In acest articol voi incerca sa deznod acest nod gordian, sa vedem date concrete….
Acțiunea biologică a ultrasunetelor
ULTRASÚNET ~e n. fiz. Undă acustică având o frecvență foarte înaltă care depășește puterea de percepere a urechii omului. (sursa: http://dexonline.ro/lexem/ultrasunet/59557 )
CAVITÁȚIE s.f. Fenomen constând în producerea într-un curent de lichid a unui vid parțial, în care se formează bule de vapori care provoacă izbituri în pereții conductei prin care circulă lichidul. (sursa: http://dexonline.ro/)
Ultrasunetul, patrunzind in testuri provoaca incalzirea lor si cavitatie.
Conform datelor furnizate de catre Organizația Mondială a Sănătății ultrasunetul utilizat in diagnostic NU determina modificari cromozomiale si nu nu dăuneaza sanatatii umane.
Schimbari ireversibile in tesuturi apar atunci cind intesitatea ultrasunetului este mai mare de 10 W\cm2, (sau 10.000 mW/cm2) in timp ce intensitatea ultrasunetelui folosit în diagnostic, nu depaseste 50 mW\ cm2. ( 1 W = 1000 mW )
(sursa : http://www.ctmed.ru/medicine/asmu/patophis/cdi/cdi1.html)
Totusi trebuie nu uitam de faptul ca pe linga ultrasunete, ultrasonograful genereaza si o radiație electromagnetică.
Cu toate acestea, efectul nociv al acestor factori, atunci cind se opereaza cu ultrasunete de diagnostic nu a fost dovedit.
Procesul de cavitatie în țesuturile expuse ultrasunetului de “diagnostic”
La ziua de azi, ultrasonografia reprezinta o metoda de diagnostic foarte raspindita. Totodata, din considerente de securitate, se tinde spre diminuarea intensitatii ultrasunetului, iar pentru a obtine o rezolutie (claritate) cit mai buna a imaginii este nevoie de a utiliza unde scurte (de frecventa inalta) de ultrasunet.
Cu toate acestea, odată cu creșterea frecvenței crește si gradul de absorbție a ultrasunetului in tesuturile expuse. Iar pentru a vizualiza un organ intern este nevoie de un flux cu ultrasunet destul de intensiv, care va fi capabil sa asigure primirea semnalului reflectat de tesuturile profunde.
Cautarea unui compromis a generat urmatoarele doua solutii:
1) Utilizarea în diagnostic a unui flux continuu cu ultrasunete cu frecventa relativ joasa (1…2 MHz) și o intensitate scăzută ( mai puțin de 0,05 W/cm2 ).
SAU
2) Utilizarea în diagnostic a unui flux cu ultrasunet pulsatoriu cu frecvență ridicată ( 10 MHz ) de intesitate ce atinge maxim 500 W/cm 2 si durata foarte scurta a impulsurilor ( 2 … 5 ms ). Frecventa de repetitie a impulsurilor nu este mare, (~1 kHz).
În ciuda faptului ca intensitatea impulsului este mare, in aceasta situatie, media intensitatii in timp si spatiu nu va depasi nici a mia parte din W/cm2.
In aceste conditii, probabilitatea de formare a cavitatiei este neglijabil de mica.
(sursa : http://medznate.ru/docs/index-11607.html)
Citeste mai mult:
One Reply to “Ecografia fetală, limite, norme, riscuri”