Home » Dezvoltarea fizică a copilului » Cum prevenim obezitatea la copil

Dezvoltarea fizică armonioasă a copilului depinde mult de alimentația pe care acesta o primește.

În tratamentul obezității la copii, cel mai eficientă modalitate este prevenirea ei.  Pentru acesta, important este de a urmări ca copilașul să primească alimentele în corespondență cu necesitățile de vîrstă.

În continuare prezentăm cîteva tabele ce relevă cantitatea de hrană pe care trebuie să  o primească un copil :

Vîrsta (ani) Norma pentru o diurnă (ml)  Norma la o singură masa (ml)
1 – 1,5 1210 200-250
1,5 – 3 1520 300
3 – 5 1700-1850 400
6 -7 1900–2100 450-500

Dacă copilul e predisus spre a avea kg în plus, are un apetit bun de mîncare și  nu se satură din porția standart, atunci puteți sa-i adăugați o canatitate mai mare de supă, salată,  legume, sau propuneți-i al treilea fel de mîncare.

Mesele trebuie să fie de minim 5 ori pe zi. Copiii plini vor mînca chiar de 6-7 ori, porții mici de mîncare.

Respectarea regimului alimentar favorizează stabilirea unui bioritm al proceselor de digestie. Astfel, se îmbunătățește secreția gastrică, hrana se digeră și se asimilează mai bine.  Devierile admisibile de la regim nu vor fi mai mari de 15-20 min.

Produsele bogate în grăsimi și proteine (carne, pește, ouă) vor fi incluse în meniu pentru medele din prima jumătate a zilei.   Pentru cină se recomandă produse ce se asimilează ușor.

Copii necesită în cantități mai mari fructe și legume, crude, fierte sau coapte. Vom limita alimentele bogate in carbohidrați și grăsimi, dar nu le vom exclude total.

Mai jos prezentăm care sunt necesitățile copiilor (pentru o zi) în glucide și grăsimi  :

 

Vîrsta(ani) Unt  (g) Cașcaval (g) Ulei vegetal (g) Zahăr (g) Dulciuri (g)
1 – 3 12-17 3  (de la 1,5 ani) 4-6 30-40 5-7
3 – 6 25 8-12 10 40-50 10-15

Copiii predispuși spre obezitate nu l-i se recomandă: paste, pîine albă. Aceste produse au un nivel înalt de calorii, dar valoarea lor energetică este joasă.

Copiilor pînă la vîrsta de 3 ani și celor plinuți l-i se va exclude din alimentație : carnea grasă (rață, gîscă), salamurile, etc.  La fel, se vor limita nucile, babanele, poama și sucurile din poamă, stafidele.

Mîncarea de tipul fast food este inadmisibilă pentru copii. Sistemul digestiv al copilașilor mai mici de 5 ani nu este pregătit să digere asemenea hrană.

Mîncarea va fi pregătită prin: fierbere, coacere, înăbușire. Pînă la vîrsta de 3 ani, prăjirea nu se admite.

Părinții sunt un exemplu pentru copil și anume ei formează deprinderile alimentare, prin urmare exemplu lor este un factor crucial în prevenirea obezității.

Asigurați-i copilului cît mai multă mișcare și dragoste. Învățați-l să se iubească și să aibă grijă de sine, iar rezultatele vor fi satisfăcătoare.

Citește mai mult:

Copilul obez, cum îl ajutăm !
Obezitatea la copii

Greutatea băieților, 0-10 ani

Greutatea fetițelor, 0 – 10 ani

 

Va doresc sănătate !

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*