Cînd dăm sugarului apă ?
La momentul actual, există două păreri bilateral opuse, privitor la faptul dacă este necesar sau nu de dat apă, în adaos, copilului care este alimentat strict la sîn. Prima opinie afirmă că :
a) Copilul nu are nevoie de apă suplimentară dacă este alimentat la sîn.
Drept argument al acestei teorii este faptul că laptele matern conține 87% apă care se asimilează foarte ușor și în așa fel este acoperită necesitatea copilului de lichide.
Alt argument, în favoarea acestei teorii este că în condiții de temperaturi înalte, copiii alimentați strict la sîn suferă mai puțin de deshidratare decît cei alimentați artificial și primesc apă suplimentar. Astfel, unii specialiști afirmă că atîta timp cît copilul este hrănit strict la sîn nu este nevoie de dat apă. Iar dacă copilașul este alimentat mixt (la sîn și lapte praf, sau pieruri din fructe, legume, terciuri, etc.) atunci este nevoie de a suplini necesitățile lui de lichide.
A doua opinie afirmă că :
b) Copilul trebuie să primească apă, chiar dacă este hrănit cu piept.
Alți medici afirmă că necesitatea de lichide a copilului nu poate fi acoperită, integral, doar de laptele matern și este necesar de a-i da apă suplimentar. Această apă va ajuta rinchilor să lucreze mai bine armonizînd lucrul și altor organe. La baza acestui concept stă faptul că laptele matern este considerat – hrană, din aceasta rezultă că bebelușii trebuie să primească apă.
Unde este totuși adevărul ? Cum să procedăm corect ?
Soluția este la mijloc :). Altă categorie de specialiști spun că:
c) Necesitatea de lichide a copilului depinde direct proporțional de condițiile în care se află acesta și decizia de a da sau nu apă bebelușului are la baza sa anume factorii mediului înonjurător.
Este clar că o strategie unilaterală nu este prea binevenită în cazul dat. Cel mai rațional ar fi ca mai întîi să aprecia condițiile climaterice în care se află copilul.
Dacă copilul se află într-un mediu unde temperatura NU depășește 18 grade, și umeditatea e cuprinsă între 50-70 % , atunci, NU este necesar de a da sugarului lichide suplimentar.
Dar dacă copilul se află într-un mediu unde temperatura depășește 18 grade, umediatatea e scăzută, atunci, indiferent de tipul de hrană, el trebuie să primească și apă, chiar dacă e hrănit strict la sîn.
Cantitatea de apă pe care o va bea copilul va depinde de necesitățile sale. Astfel, bebelușul poate bea într-o zi 2-3 linguri de apă, în alta 8, dar într-o zi călduroasă poate cere mult mai mult. Aceasta e normal, bebelușii își cunosc bine nevoile, nu-l limitați.
În cazul cînd copilul mănîncă și alte alimente decît lapte de mamă (pireuri, terciuri, lapte praf…), atunci, el va primi apă, în mod obligatoriu, indiferent de condițiile mediului în care se află.
Apa pentru bebeluș trebuie să fie curată, fără impurități (chimice, bilogice, etc.), fiartă, de temperatura corpului. Aveți grijă ca copilașul să bea suficiente lichide, căci 70 % din masa corpului uman o constituie apa – component strategic pentru viața umană.
Vă doresc sănătate !