Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Cît lapte mănîncă copilul hrănit la sîn ?

Dezvoltarea fizică și psihică a copilului depinde, în primul rînd, de alimentația pe care acesta o primește. Nu zadarnic, mamele grijulii au adesea întrebări privitor la calitatea și cantitatea alimentelor pe care le consumă bebelușul. Atunci cînd este vorba de hrană adaptată, mămica ușor  poate  urmări cît lăptic a păpat odorașul ei, dar ce facem cînd iepurașul mănîncă la sîn? Cum putem verifica dacă bebelușul primește suficientă hrană ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În primul rînd, aș vrea să remarc faptul că fiecare prichindel este individual. Astfel, un copilaș dimineața  poate mînca mai puțin comparativ cu mesele din timpul nopții, altul poate face invers, noaptea să doarmă și dimineața să pape bine.

Prin urmare, calculele pe care  le facem, privitor la cantitatea hrănii,  sunt relative și nu sunt relevante, atîta timp  cît copilașul se simte bine, crește și se dezvoltă conform normelor de vîrstă, deoarece necesitățile copiilor sunt diferite.

Ne cătînd la toate acestea, mamele ar trebui să știe măcar aproximativ ce volum de hrană trebuie să primească bebelușul ei, deoarece majoritatea maladiilor adesea sunt precedate și/sau însoțite de lipsa poftei de mîncare, iar mămica care observă din timp schimbarea dispoziției  copilului poate să depisteze mai ușor și mai rapid problema și să o soluționeze cu ajutorul medicului (în dependență de situație).

 

Un copil care mănîncă la sîn are, aproximativ, următoarele necesități :

– 0-2 luni : 1/5 din masa corporală;

– 2-4 luni: 1/6 din masa corporală;

– 4-6 luni: 1/7 din masa corporală;

– 6-9 luni: 1/8 din masa corporală;

– 9-12luni: 1/9 din masa corporală;

 

Exemplu : Un copil, la vîrsta de  1 lună, cîntărește 4000 g atunci conform datelor de mai sus, timp de 24 ore, el trebuie să mănînce  800 ml de lapte.

 

Pentru a verifica, corect, cît mănîncă copilul  mămica îl va cîntări înainte de masă și după.

 

Calculul caloriilor (M.S. Maslou)

Un litru de lapte matern conține, în mediu, 700 kkal.

0-3 luni va primi 125 kkal per kg a masei corporale.

3-6 luni va primi 115-120 kkal per kg a masei corporale.

6-9 luni va primi 110 – 115 kkal per kg a masei corporale.

9-12 luni va primi 100-105  kkal per kg a masei corporale.

 

Exemplu : Un copil de 4,5 kg, cu greutatea 5800 g trebuie să mănînce aproximativ 120 kkal per kg a masei corporale, astfel, 696  kkal pentru 24 ore, ceea ce constituie aproximativ 994 ml de lapte (necesitate calculată pentru 24 ore).

 

Simptome care indică că copilul nu mănîncă suficient lapte

Copilul urinează mai puțin de 6 ori pe parcursul a 24 ore;

Urina e de culoare galben închis cu miros înțepător;

 După alăptare, nu mai aveți ce stoarce din piept;

Copilul adaugă puțin în greutate, sau rămîne la același nivel sau și mai rău – slăbește;

– Copilul plînge și este neliniștit;

– În cazurile mai grave, copilul este slăbit, plînge slab, doarme foarte mult (organismul său micuț încercă să economisească energia, scade nivelul glucozei din sînge),  poate fi chiar letargic. Dacă urmăriți la copil asemenea simptome, apelați, de urgență, la ajutor medical.    

 

Frecvența meselor diferă la diferiți copii, dar în mediu, la noi născuți, alăptarea este de 12-14 ori (timp de 24 ore), la copilașii mai mărișori 8-12 ori. Adesea se întîmplă că bebelușii stau ore în șir la sîn, sau cer să fie alăptați chiar din oră în oră, ( aceste solicitări au explicație: stomacul copilașului este de mărimea pumnișorului său și se digeră foarte repede. Hrănirile dese asigură bebelușul cu volumul necesar de lapte, doar că este servit în porții mici), dar cu vremea odorașii își instalează un regim alimentar, care necesită alăptare din 2,5 -3,5 ore.

Astfel, pentru a-i asigura copilului hrană, conform necesităților și posibilităților sale, medicii recomandă hrănirea la cere, chiar dacă, acestea epuizează adesea mama. Căci anume, mămica, este cea care ghidează, ajută copilașul să se încadreze și să fie fericit în această lume mare.

One Reply to “Cît lapte mănîncă copilul hrănit la sîn ?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*