Poziționarea corectă a copilului la sîn !
Să hrănești la sîn este o adevărată plăcere și bucurie, atît pentru mamă cît și pentru copil .
În continuare vom vorbi despre procesul de alăptare și ne vom referi în particular la modalitatea în care copilul apucă sfîrcul în timpul alăptării.
Dacă copilul a prins sfîrcul corect atunci:
- Suptul nu provoacă mamei durere, deoarece sfîrcul se află departe de maxilele copilului;
- Bebelușul golește sînul complet și adaugă bine în greutate, iar lapte este atît cît e necesar.
Copilul a prins sfîrcul incorect:
- Suptul este dureros pentru mamă. Sfîrcurile sunt traume, apar traume (vînătăi, crăpături);
- Copilașul nu suge suficient lapte. Mama se poate confrunta cu micșorarea cantității de lapte sau chiar lactostază.
Cum arată prinsul corect al sfîrcului ?
Copilul se atinge cum năsucul de pieptul mamei sau 1 cm distanță. Gurița este larg deschisă.
1) Sfîrcul se află, în gurița copilului, destul de adînc. Aproximativ 2-2,5 cm din aureola sînului trebuie să fie în gura copilului. dacă aureola nu este mare, atunci ea va fi apucată integral. (vezi imaginea)
2) Atunci cînd copilul suge, urechiușele se mișcă. Buzele copilașului sunt întoarse spre exterior.
3) Pe buza cea de jos poate fi văzută limbuța.
Poziția clasică, de alăptare este cea în care bebelușul este pe genunchii mamei.
Mama susține capul copilului în așa fel, încît căpșorul și umerașii să se sprijine pe palma ei.
Pieptul îl susținem , din partea de jos, cu palma, iar degetul mare este deasupra. Întoarcem mîna în așa fel încît sînul să ia forma unui oval, similar cu gurița deschisă a copilașului.
Bebelușul se va afla puțin mai jos decît sfîrcul, astfel el se întinde spre el – iar mama atinge cu sfîrcul gurița copilașului și el o va deschide și mai larg.
Primul la sîn ajunge bărbița și nu năsucul. După care dăm copilașului sfîrcul.
Copilașul a prins corect sînul și a început să sugă.
În realitate bebelușii nu sug sînul, în adevăratul sens al cuvîntului, ei storc laptele din piept prin mișcări ondulatorii ale limbii, strîngînd maxilarele în mod ritmic.
Copilul trebuie susținut la sîn, astfel încît, năsucul să fie foarte aproape de sîn maxim 1 cm, iar burtica – lipită de mama.
Ce NU trebuie de făcut :
- Să suportați durerea dacă copilul a lunecat spre sfîrc. Atent cu degetul mic, vom deschide gurița bebelușului și îi vom propune sînul din nou, în poziție corectă.
- Să vă faceți griji, să vă gîndiți la diverse probleme, să fiți iritată.
Priviți-vă odorașul, inspirați adînc aroma pufușorului de pe căpșorul lui mic, simțiți căldura acestei ființe mici și gingașe, atingerea degețelelor micuțe, bucurați-vă de toate astea și iubiți-vă copiii !
Mai jos, prezentam imagini cum trebuie să dăm copilului sfîrcul:
Prima imagine arata pozitia ideala la supt, vreau sa atrag atentie la mamici, sa deprinda din start asa pozitie, pentru ca mushcii minilor sa “memoreze” pozitia, si va fi mult mai usor la alaptarile ulterioare.
Buna. Spuneti-mi va rog e grava situatia in cazul in care eu imi hranesc fetita in pozitia urmatoar:capsorul ei se afla pe incheietura de la cot, altfel nu pot sau nu sunt obisnuita e neaparat sa o tin cu mina de capsor si umerasi? Mie mi se pare ca ia e multumita.
Daca copilul papa bine, nu prezinta semne ca ar fi flamind (Copilului nu-i ajunge lapte, simptome), adauga bine in greutate, pieptul e golit uniform, nu ramin noduli….. etc, sfircurile nu se traumeaza, atunci cred nu e o problema.
Totusi, daca sunt careva indicii care va pun in garda, mai bine sa va vada specilistul (fie medicul, fie consultatul pentru alaptatul la sin, sau orice alta persoana care are experienta in domeniu…. Mai bine sa faceti o consultatie suplimentara decit, Doamne fereste, copilul din cauza pozitiei incorecte sa sufere foame (vezi Alăptarea și sindromul copilului “cuminte”).
Succese :)!