Home » Sarcina » Anemia in sarcina – fier bivalent sau trivalent

Sursa: http://gelmintov.net

ANEMÍE, anemii, s. f. Boală determinată de scăderea cantitativă sau calitativă a globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. – Din fr. anémie.

 

ANEMÍE s. f. stare de slăbiciune cauzată de scăderea numărului de globule roșii și a hemoglobinei din sânge.

  • sursa: DEX ’09 (2009)

 

In timpul sarcinii nr 3 :), din pacate m-am ciocnit cu asa boala – anemia.

 

Cel mai interesant e faptul ca hemoglobina din analiza generala de singe era in norma, dar mai concret era 119.

Medicii mi-au spus ca pina la 110 ein ordine si nu am de ce sa-mi fac griji.

 

Si intr-adevar, sunt multe mamici care marturisesc ca au hemoglobina joasa in analize,dar se simt foarte bine si aceasta inca o data confirma ideea stiintifica ca hemoglobina in sarcina, scade, in mod fiziologic datorita faptului ca se mareste volumul de singe, prin urmare, microelementele din singe devin mai putin concetrate, iar anemia la gravide nu e neaparat un fenomen de carenta de fier.

Astfel, revenim la analize. Avem hemoglobina 119 slabiciuni foarte mari. Sincer, ma tineam diminetile de pereti, doar spre seara dupa un somn bun la amiaza ma simteam parca mai bine .

Mi-am telefonat medicul de familie. Care la plingerile mele a mi-a zic ca ar fi cazul sa mai facem o analiza repetata de singe si poate sa vedem nivelul de feritina serica.

Parca totul bine si frumos, dar, spre marea mea rusine, nu aveam nici o dorinta sa merg la spital atunci cind afara e plina vara si 40 C, mai ales ca slabiciunile ma doborau.

Iar analiza mea precedenta arata 119 hemogolibina, iar norma pentru feritina serica are un asa diapazon de mare ca sincer, eu cu mintea mea nu prea inteleg acest parametru de diagnoza.

Pentru femei mai tinere de 60 ani, norma e de la 13- 150. sursa : synevo.ro

 

Astfel, fiind termenul de sarcina mai inaintat ( mai mult de 12 saptamini de sarcina), avind in vedere ca am donat singe cu o luna inainte de sarcina (asa s-a primit), ca e sarcina numarul trei si ca sufer de slabiciuni mari care nu se recupereaza la odihna sau dupa mincare am decis, de capul meu ( SA NU FACETI CA MINE, MAI BINE CONSULTATI MEDICUL) sa aleg un preparat contra anemiei.

Mai ales ca boala deja debutat nu poate fi corectata, in timp scurt numai prin alimentatie.

 

Astfel, am sunat, din nou, medicul care mi-a recomandat Sorbifer. Acest preparat contine fier bivalent.

 

Fierul bivalent Fe2+.

 

Avantajul preaparatelor cu fier bivalent Fe2+ e ca aceasta reprezinta cea mai activa forma de fier pentru organismul omului. Fierul bivalent se absoarbe bine la nivelul intestinului subtire. Aceasta este si bine si rau. E bine pentru ca se compenseaza carenta de fier, in mod rapid.

Partea rea e ca irita mult mucoasa tractului digestiv, provoaca diverse efecte adverse,in prospect sunt descrise in mod detaliat. In plus,este riscul de supradozare.

 

Alta categorie de fier, este fierul Fe3+ .

 

Este este mai raspindit in lumea vegetala. Fierul trivalent se absoarbe mai greu in intestinul subtire decit fierul bivalent. In singe el trece n umai in forma fieroasa activa sau in forma de fier de depozit – feritina serica.

 

Specificului acestei forme de fier este ca cu cit e mai mare carenta de fier, cu atit absorbtia e mai intensa si invers, cu cit organismul e mai saturat cu fier cu atit absorbtia e mai slaba.

In asa fel, organismul, singur, isi regleaza cantitatea de fier necesara si se evita supradozarea.

Cit despre efecte adverse, fierul trivalent este mai bine suportat si nu irita atit de mult ca fierul bivalent, mucoasa tubului digestiv.

 

Nu coloreaza smaltul dintilor. Poate fi administrat chiar si copiilor mici.

Astfel, reiesind din cele spuse mai sus, am decis sa administrez fier trivalent. Am inceput cu Ferropol, dar mi-a facut alergie.

 

Din acest motiv am trecut la alt producator, autohton – Hemoglovit, care contina fier trivalent cu polimantoza combinat cu extract de seminte de struguri care vin cu rol de antioxidant.

 

Are un gust dulce si placut.

Am admistrat doza maxima, 10 ml, cite 5 de 2 ori pe zi, dimineata si seara dupa mincare.

Mie m-i s-a potrivit. In comparatie cu Sorbifer care imi provoca diaree si dureri de stomac, Hemoglovit imi dadea doar o usoara senzatie de greata, tranzitorie, dar aceasta e ceva foarte personal, depinde de fiecare cum suporta.

 

Cel mai important e ca deja la a doua sau a treia zi, nu mai tin minte precis, m-am simtit mult mai bine. Au disparut slabiciunile. Astfel, alaturi de o alimentatie adecvata am reusit sa ma echilibrez si sa uit de ametelei si de mersul pe sub pereti 😀 ….

Pe linga aceasta mi-am mai facut o concluzie, ca normele de hemoglobina date de laborator sunt relative.

 

Astfel sunt femei gravide care, dupa marturisirea lor, cu hemoglobina 100 alerga si se simt bine, dar sint care la hemoglobina 119 ( cum eram eu) se tin de pereti ca au slabiciuni mari. Astfel pentru mine hemoglobina 119 era foarte putin, chiar daca se incadra in limitele normei pentru insarcinate. Iar administrarea de preparate de fier mi-a rezolvat problema.

 

As vrea sa mentionez inca un moment important Sa nu administrati in sarcina medicamente fara consultatia medicului.

Nu faceti ca mine :), caci preparatelede fier sunt diferite, combinate cu vitamine, fie vitamina C, fie acid folic…, iar care forma de fier se poriveste pentru fiecare decideti impreuna cu specialistul, mai ales ca preparatele de fier au efecte adverse si nu putine…..

Si nu neglijati anemia, copilul are nevoie de o mama sanatoasa ca sa fie si el bine – cit despre efectele anemiei asupra fatului gasiti info foarte multa pe net ….. Dar toate acestea pot fi prevenite si tratate, medicina actuala propune suficiente solutii, trebuie doar sa coordonati cu medicul specialist.

Va doresc sanatate 🙂 !

 

Citeste mai mult:

Picioare umflate in sarcina. Preeclampsia – simptome si tratament

 

Ecografia fetală și efectele negative asupra fătului

 

Ecografia doppler si riscul de cavitatie in tesuturile vii

 

Colici la bebelusi: motive si solutii

 

Alaptarea imediat dupa nastere. Impactul negativ al alaptatului intirziat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*