Home » Sarcina » Testul de sarcina, cand se face ?

test sarcinaMulte femei, care planifica sarcina, se intreaba adesea: Cind se poate de facut testul de sarcina ?  Cum este mai corect ?

Producatorii de teste si medicii, de regula, recomanda de a face testul dupa retinerea menstruatiei (aproximativ o saptamina dupa presupusa data a  menstruatiei). De ce asa ? Vom explica mai jos pornind numaratoarea de la ziua ovulatiei…

Pentru calcul putem lua un test de sarcina a carei sensibilitate este de 25 mUI. Testul reactioneaza la prezenta  hormonul sarcinii hCG din singele  femeii.

Astfel, testul (a carei sensibilitate este de 25 mUI) va indica un rezultat pozitiv  doar daca in urina femeii concetratia hormonului  HCG va depasi 25mUI.

 

Trebuie de stiut ca HGC apare, imediat dupa implantarea embrionului in peretii uterului, la inceput in singele femeii, mai tirziu si in un urina sa. 

Implantarea embrionului are loc a la 7-10 zi dup ovulatie.

Nivelul hormonului HGC nu creste imediat la nivelul de 25 mUI, ci treptat, concetratia sa creste dublu timp de 24-48 ore.

 

Pentru a fi mai clar, mai jos prezentam dinamica cresterii hormonului HCG, in primele zile dupa implantara embrionului in peretele uterin .  (Cresterea hormonului este indicata cu linia verde).

test de sarcina

 

Presupunem ca implantatia a vut loc l a 7-ea zi dupa ovulatie si consideram ca in aceasta zi nivelul HGC s-a ridicat la 2 mUI. In ziua urmatoare HGC s-a dublat si constituie deja 4 mUI. La a 9-a zi a iarasi a avut loc o dublare si nivelul este dej 8 mUI.

Chiar daca sarcina este deja, dar vedem clar ca pentru un test cu sensibilitate  de 25 mUI nivelul hormonului sarcinii este prea jos, din acest motiv testul va fi negativ.

Abia in ziua a 11-a dupa ovulatie nivelul HGC va trece de granita de 25 mUI si testul va indica doua liniute dintre care una foarte  palida.

Atentionam, ca in calcul nu s-a luat faptul ca nivelul HGC in urina poate fi mult mai jos decit in singe, deoarce la fiecare femeie acest fapt este individual.

Iar acum imaginati-va ca implantarea a  avut loc nu la a 7-ea zi dupa ovulatie, dar la a 10 – ea (norma). Dupa calculele de mai sus, reiese ca a doua liniuta poate fi vazuta abia la a 14 -a zi dupa implantare.

Iata si raspunsul la intrebarea : Cind se face testul de sarcina ?

De regula durata fazei a doua este de 14 zile si anume din acest motiv producatorii testelor de sarcina recomanda de  face testul de sarcina numai dupa retinerea menstruatiei, adica cel mai devreme la 15 zile dupa data ovulatiei.

 

La moment, pe piata putem gasi teste de sarcina mai sensibile decit 25 mUI. Cel mai sensibil pe care l-am vazut era de 10 mUI, nivel de sensibilitate foarte crescut, fapt care mi-a permis sa aflu despre sarcina chiar cu o saptamina inainte de data menstruatiei… 🙂

Probabilitatea implantatiei in dependeta de ovulatie 

De regula implantatia are loc la 7 -10 zi dup ovulatie. Dar sunt exceptii, iata probabilitatile:

 

  • 3-5  zile de la ovulatie – 0.68%
  • 6 zile de la ovulatie- 1.39%
  • 7 zile de la ovulatie – 5.56%
  • 8 zile de la ovulatie – 18.06%
  • 9 zile de la ovulatie – 36.81%
  • 10 zile de la ovulatie – 27.78%
  • 11 zile de la ovulatie- 6.94%
  • 12 zile de la ovulatie – 2.78%

 

Succese 🙂 !

 

One Reply to “Testul de sarcina, cand se face ?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*