Home » Ingrijirea copilului » Plimbarea copilului – cum il imbracam ?

Una din intrebarile de care m-am cicnit atunci cind au aparut copii a fost sa determin, corect, daca picilor le este frig sau cald sau e bine …. 🙂

O intrebare atit de simpla, dar care da adesea bataie de cap.  Mai ales ca fiecare copil este individual, astfel cu  aceeasi imbracaminte unui pici poate sa ii fie frig altuia nu.

Situatia se complica si mai mult atunci cind sarcina de a urmari copiii  ca sa se simta comfortabil din punct de vedere termic revine taticului sau bunicii sau alte persoane ….

Iata observatiile mele :

1) Copilul trebuie imbracat un pic mai gros decit maturul, dar nu cum mult;

2) Diferiti copiii au termoreglare diferita, in dependenta de cei mai diversi factori, astfel, chiar daca sunt frati necesita abordare individuala in alegerea imbracamintei atunci cind iesim la plimbare ….

De exemplu : Cel mai mare copil dimineata ingheata tare, in schimb se infierbinta foarte repede si poate sa transpire abundent. Al doilea pici, habar nu are atunci cind badea imbraca colanti grosi, celalalt se imbraca mai usurel.

3)  Pentru a vedea starea de cald – frig copiilor mei  analizez trio: Temperatura nasului – miinilor  – ceafa ;

4) Daca nasul e cald si miinile calde, ceafa NU e transpirata  – copilului ii este cald si e bine.

5) Daca nasul e rece si minutele reci, ceafa NU e transpirata – copilului ii este frig.

6). Daca miinile sunt reci, nasul fiebinte , iar ceafa transpirata  – copilului ii este prea cald ( miinile devin reci din cauza transpiratiei).

7) Avem si varianta ca virful nasului e rece si umed , miinile reci, ceafa transpirata – copilului ii este prea cald.

Observam ca miinile reci nu intotdeauna inseamna ca copilului ii este frig ba din contra , aceasta reprezinta o reactie de aparare, de racorire a organismului. Copilul trnspira si miinile pot deveni reci.

Am decis sa descriu acest detaliu caci la noi taticul cind vedea miinile reci,  atit ii trebuia 😀 incotosmana piciul pina il treceau sudorile : ) …..

Pentru mine personal temperatura talpilor  nu era relevanta… eu ma ghidam dupa  nas – mina – ceafa , asa cum am descris mai sus ?

Dar voi , mamici, ce criterii aveti ?

Mai mult:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*