Dezechilibrul dintre laptele din față și cel din spate
Atunci cînd copilul nu este ținut suficient la sîn, el nu reușeste să ajungă la laptele din spate. Timp de 10 min. copilul reușește să sugă lapte din față, bogat în glucidul, lactoză, abia după 20 min și mai mult de supt, el ajunge la laptele din spate.
Dacă acest lucru nu se respectă, drept consecință copilul bea preponderent numai lapte din față. Cum se răsfrînge aceasta asupra sănătății sale ?
Situația poate arăta c-am în felul următor :
Veniți la medic și îi spuneți că bebelușul vostru are scaune dese, spumoase, cu miros acru, în scaun sunt mucozități, granule nedigerate și verdeață, are iritație în jurul anusului. Copilul este neliniștiți în timpul meselor, încît, chiar, uneori refuză sînul.
Chiar dacă copilul adaugă bine în greutate, mama crede că laptele său nu este potrivit pentru bebeluș. Iar dacă medicul nu este bine cunoscut cu fiziologia hrănitului la sîn poate presupune că copilul are insuficiență de ferment lactaza, că are disbacterioz, că laptele mamei nu este steril, etc…. După care urmează o serie de analize și în consecință copilul este trecut la lapte praf, fără lactoză și parcă lucrurile se normalizează, dar oare e normal să fie așa ?
De ce acum, fiecărui al doilea copil i se pune diagnoza: insuficiența de lactază ? Boală care dacă nu este lecuită poate duce chiar la moartea copilului. Oare natura nu a prevenit aceste lucruri ? Cum așa ?
După 2-3 săptămîni de la naștere laptele mamei se maturizează complet, el obține o componență relativ constantă. Anume la acest termen și apar cele mai multe probleme cu tractul digestiv al bebelușului.
Laptele din față este apos și conține multă lactoză, vitamine, minerale, imunoglobuline care protejează copilul.
În laptele din spate sunt multe grăsimi și fermenți care digeră laptele.
Lactoza, glucidul principal al laptelui matern, este digerat sub acțiunea fermentului – lactaza și se asimilează în intestinul subțire.
Pînă la vîrsta de 3 luni, bebelușul, are o insuficiență fiziologică ale acestui ferment (lactaza), din acest motiv o parte din lactoza nefermentată ajunge în intestinul gros.
Dar acest lucru este și normal, căci sub influența bacteriilor din intestin lactoza se transformă în acid lactic și acizi grași cu catenă scurtă care reprezintă hrană și sursă de energie pentru celulele nervoase și celulele intestinului gros.
Pe lîngă acestea, se mărește aciditatea conținutului intestinal creînd, astfel, condiții nefavorabile microflorei patogene și stimulînd creșterea lactobacteriilor care sunt necesare digestiei. În aceste condiții are loc o absorbție mai bună a calciului, ferului, zincului și fosforului.
În urma acestei digestii copiii au multe gaze, dar acesta este un fapt normal și depinde de intensitatea proceselor de fermentație.
La unii copii fermentul lactaza se maturizează mai tîrziu decît la alții. Dar adevărata insuficiență de lactază se moștenește genetic și se caracterizează prin lipsa totală a acestui ferment, ceea ce se întîlnește foarte rar. De ce pediatrii pun această diagnoză la 50 % din copii? Cum ar fi supraviețuit omenirea dacă o maladie care fără tratament duce la epuizare și moarte, atacă fiecare al doilea copil ?
Toată problema constă în recomandațiile greșite privitor la hrănitul la sîn. Bebelușul este hrănit incorect, el primește mult lapte din față (bogat în lactoză ) și puțin lapte din spate (care este gras și conține fermenții suplimentari). Dacă lactoza din laptele din față nu este precedată de fermenții din laptele din spate duce la faptul că o cantitate prea mare de lactoză rămîne nedigerată și în așa fel provoacă dureri micuțului.
Pentru a evita/ corecta asemena situații citiți sfaturile de mai jos.
Sfaturi:
– Copilul trebuie poziționat corect la sîn. Dacă acest lucru nu se face, bebelușului îi va fi greu să sugă laptele din spate acre este mai gras și curge mai greu.
– Pînă la maturizarea completă a lactazei (3-4 luni ) puneți copilul la sîn cît mai des (nu mai puțin de 10-12 ori ) și permiteții să stea la sîn atîta timp cît are nevoie.
– Urmăriți dacă copilul înghite laptele;
– Hrăniți, neapărat, copilul noaptea. Anume în această perioadă se formează cel mai mult lapte din spate.
Dacă copilul are scaunul verde, cu spume, cu boțuri digerate, durei de burtică, multe gaze și adaugă puțin în greutate, atrageți atenția, în primul rînd, la felul în care îl hrăniți. Asigurați-vă că nu este vorba de un dezechilibru dintre laptele di față și cel din spate.
Nu vă grăbiți să-l treceți la amestecuri artificiale, ele nu conțin toate componentele necesare copilului.