Home » Sarcina » Picioare umflate in sarcina. Preeclampsia – simptome si tratament

preeсlampsia

 

Textul de mai jos reprezinta o abordare noua pentru mine in ceea ce priveste retentiile de apa din organism. Vreau sa va invit sa cititi parerea acestui medic, dupa care as fi foarte bucuroasa daca veti expune propria parere si experienta…

 

Autor :Veronica Nazarova ( Maslova) – medic de familie, are practica in obstretica timp de 19 ani, reprezentant al organizatiei internationale de obstretica  Midwifery Today din Rusia, redactor stiintific ( pentru varianta rus ) pentru cartile lui Michel Oden  ” Cezariana” si   ” Сunoasterea stiintifica a dragostei”. Sursa directa este AICI.

 

Preeclampsia, limitarea sarii in mincare si a lichidelor, dieta lui Laman, plante diuretice si tratamentul retentiilor de apa la gravide – abordari ale medicinei contemporane


Fiind, in calitate de medic in Germania si Olanda, am descoperit un principiu de invatamint din aceste tari ( in obstretica in particular): ” Intotdeauna sa ai dubii, verifica si pe nimeni nu crede, asa, pur si simplu” . Sa nu ai incredere deplina nici in carti, nici in profesor, nici celei mai iluminate minti in domeniu… Analizeaza si studiaza problema de sine statator si formezati propria pozitie vis-a-vis de intrebare. La moment, medicul are acces la foarte multa informatie ( biblioteci cu materiale din diferite tari, internet cu bazele sale de date, specialisti buni), dar este si gindirea proprie…

Si in Germania si in Olanda copii sunt de mici invatati sa gindeasca de sine statator. Anume acest fapt formeza independeta in gindire si necesitatea de a invata in continuu. Daca aceasta deprindere lipseste, atunci zeci de ani vor domni principii si practici eronate…

 

Din pacate, in medicina noastra multe lucruri nu au evoluat. Iar daca sa ne referim concret la tema, la momentul actual inca sunt medici care  ” lecuiesc” retentiile de apa din organismul femeii insarcinate considerind, ca anume asta preeclampsia – cea mai periculoasa stare pentru viata mamei si copilului, ca eliminind surplusul de lichid, in asa fel vor ajuta gravida. Probabil ei considera ca excesul de lichide constitue radacina problemei. Dar in realitate este cu totul invers.

Toata lumea stie deja, ca retentiile de apa la gravide NU sunt periculoase si in calitate de simptom pentru preeclampsie nu este sigur,  ca preeclampsia poate sa se dezvolte fara a manifesta picioare si miini umflat. Si in asa caz, starea se agraveaza, deoarece strategia de limitare a aportului de lichide si saruri este destul de periculoasa – dietele restrictive nu se refera la femeile cu burtici.

 

Medicina e un domeniu in dezvoltare, care isi reinnoieste conceptele si principiile foarte greu.  Dupa cum a spus renumitul neurolog britanic John Hughlings Jackson ( 1836-1911):” Pentru a izgoni o ideie gresita din medicina- e nevoie de 50 ani, iar pentru a confirma una adevarata trebuie chiar 100 de ani.

 

Apa- element cheie in sarcina

 

Se stie ca organismul uman consta din 80% apa. Prin urare, apa reprezinta componenta cea mai importanta a corpului.

Pe parcursul unei sarcini normale, apa in organism e si mai multa, plus 6-8 litri, dintre care 4-6 sunt in afara tesuturilor si 2-3 in tesuturile organismului. La sfirsitul sarcinii, aproximativ 3 litri de apa sunt acumulate de copil, placenta si lichid amniotic. Inca trei litri de apa sunt pentru sporirea volumului de singe din organismul gravidei, pentru cresterea uterului si a glandelor mamare. Uite asa inundatie! Remarcam, ca asa este destinat de la mama natura, sa fie multa apa.

 

Volumul de lichide din singe incepe sa creasca incepind cu saptamina a 8-a. Iar cantitatea de eritrocite numai dupa saptamina a 18-a. Acumularea de lichide reprezinta un moment de prima importanta, daca organismul incepe sa acumuleze apa de la un termen atit de mic, deoarece, cu cit mai lichid si mai fluid va fi singele, cu atit mai rapid va transporta substantele hranitoare necesare pentru cresterea copilului, a uterului, a glandelor mamare. Si umplerea unui sistem sanguin nou va fi posibila numai daca va fi mult singe.

In plus, sistemul sanguin al copilului si lichidul din jurul sau nu sunt parte a singelui sau plazmei materne. Atunci, de unde copilul are lichide ?

 

Placenta- personaj central in sarcina

Am ajuns la cel mai important moment din fiziologia sarcinii. Astfel, in timpul sarcinii, organul temporar al copilului – placenta dobindeste, din singele matern, toate cele necesare si in primul rind apa…

 

Placenta e un organ secific, ca o radacina care hraneste planta. Doar ca ea nu este ca o pompa obisnuita… Nuuu, dupa cum a spus Michel Oden, ea e “avocatul copilului” , care poate sa se implice in fiziologia organismului matern si sa “smulga” din el ceea de ce are nevoie bebelusul.

Si daca tensiunea singelui (e asigurata de apa) in placenta si la copil incepe sa cada, ea, placenta, va face totul ca sa suplineasca insuficienta de lichide.

 

Placenta creste si se dezvolta, ea are nevoie de substante hranitoare din singele matern si a 18 saptamini, formarea sa se finiseaza. Astfel, in momentul in care incepe perioada de crestere furtunoasa a fatului, placenta trebuie sa puternica si functionala.

 

Sa retinem doua momente:

1) cantitatea de apa din singele matern determina cantitatea de apa la copil si cit de bine vor ajunge la el substantele hranitoare.

2) placenta este un organ activ-avocat al copilului, in caz de insuficienta va manipula cu organismul matern astfel  incit sa dobindeasca apa si hrana necesara, chiar daca va genera un conflict.

 

Inca doua componente importante : sarea si proteinele

 

Este, deja, clar pentru ce avem nevoie de multa apa in sarcina. Acum sa vedem de unde pot surveni problemele cu ” livrarea” apei…

 

Pentru ca apa sa ajunga la copil, ea trebuie sa fie, anume in singe, in vase ( si nu sub piele, tesuturi, cavitati ale corpului). Ce mentine apa in vasele sangvine ?

Doua componente: sarea de bucatarie si proteina albumina.

In lipsa, insuficienta lor, apa  va trece din vasele sangvine in tesuturi, determinind, RETENTIILE DE APA. In asa situatie, vasele sangvine sunt ca niste furtunuri cu gauri: cita apa nu ai turna, tensiunea necesara nu vei obtine si totul in jur e ud.

 

Albumina e sintetizata de ficatul matern din aminoacizii dobinditi din hrana utilizata . Astfel, e important, ce maninca mama, asa va lucra ficatul ei.

 

Sarea e obtinuta din mincare si poate fi pastrata de rinichi. Metabolismul electrolitic este reglat de citiva hormoni. Ne amintim ca volumul de lichide din organism incepe a creste foarte devreme, de la  opta saptamina de sarcina. Acum sa ne amintim ce isi doresc, adesea, femeile insarcinate, la acest termen: castraveti murati, varza acrisoara, scumbrie murata…

 

Preeclampsia: deshidratare si ingrosarea singelui

 

Acum avem toata informatia pentru a intelege ce se intimpla in preeclampsie.

In preeclampsie are loc un conflict intre solicitarile placentei catre organismul mamei si ceea ce mama poate sa-i ofere fara pierderi personale.

Sunt posibile trei situatii:

 

1) Organismul matern nu furnizeaza suficienta hrana si apa, de exemplu : alimentatie slaba si hidratare insuficienta ( inclusiv dietele nefiziologice), probleme ale ficatului, defecte ale vaselor sanguine uterine sau ale peretilor uterini, boli generalizate.

 

2) Placenta (ea se refera la organismul copilului) nu poate sa absoarba cantitatea necesara de substante hranitoare si apa (defecte in structura placentei).

 

3) Combinatia 1&2.

 

Comun e faptul ca: in preeclampsie INTOTDEAUNA !!! are loc insuficienta de apa si albumina in cadrul circuitului sanguin . Adica, intotdeauna, are loc deshidratarea si ingrosarea singelui.

 

Din cauza ca viscozitatea singelui creste, tensiunea in vase e insuficienta, singele nu circula destul de rapid si placenta manipuleaza cu organismul matern, determinind ingustarea si spasmarea vaselor sangvine din corpul mamei, pentru a mari debitul de singe.

Tensiunea creste si pentru inceput, spre copil este livrat mai mult singe. Dar spasmele, in cele din urma, deterioreaza vasele sanguine. Pe locul leziunilor aparute se aseaza trombocit si fibrina- produse ale coagularii sangvine. Aceasta, plus ingrosarea singelui (creste densitatea) si particularitatile de coagulare in sarcina duc la formarea tromburilor in vasele sanguine din tot organismul matern.

In special, sufera acele organe care, in sarcina, sunt suprasolicitate: ficatul si rinichii. Ingrosarea singelui, duce la hranirea proasta a copilului cit si la hipoxie.

Acum este clar de unde in preeclampsie apare tensiunea arteriala sporita (incercarile de a mentine hrana pentru copil), retentiile de apa (insuficienta de albumina si apa se duce in tesuturi) si proteine in urina ( vasele sanguine lezate, lasa sa treaca ceea ce nu ar trebui).

 

E clar ca in grupa de risc vor nimeri cei ce maninca rau si consuma putine lichide, cei ce au fatul mare, gravidele cu gemeni, tripleti ( din cauza necesitatilor sporite). Apropo, retentii generalizare de apa, fiziologice, de cele mai multe ori apar la femeile a caror plod este maricel.

 

Primul simptom al preeclampsiei este cresterea hemoglobinei in analiza generala a singelui dupa 18-20 saptamini de sarcina. In norma,hemoglobina scade un pic. Mai elocvent va fi cresterea indicelui hematocritului. Ambiii indicatori, vor releva despre ingosarea singelui, adica de o insuficienta hidrica.

 

 Dieta gravidei si preeclamsia

 

Oricine studiaza mecanismul aparitiei preeclamsiei foarte usor va determina ce dieta este necesara.

In primul rind treubuie de baut suficienta pa (2-2,5 l) si de consumat, mai des, hrana proteica ( aici se include nu numai carnea) . Sa nu uitam de glucide, deoarece in lipsa/ insuficienta lor proteinele sunt consumate ca sursa de energie si nu ca material de constructie. Si desigur, grasimile au rolul lor important, ele sunt combustibilul organismului, materialul de constructie – in special pentru creerul bebelusului.

Dieta trebuie sa fie echilibrata, nici un component nu trebuie sa predomine in detrimentul altuia. Nu trebuie de limitat sarea, deoarece ea retine apa in singe. Clar si logic.

 

Toate ese refera si la dieta de profilaxie a preeclampsiei, deoarece in timp ce placenta se formeaza, este nevoie de materiale de constructie, pentru a forma “un sistem, puternic, de radacini” . Daca placenta s-a format, deja, cu defect, atunci trebuie de plasat acele putine “radacini” formate in solutie hranitoare, pentru a-i usura lucrul, prin toate metodele disponibile – fie naturale, fie medicamentoase.

Medicamentele in preeclampsie

 

Tratamentul preeclampsiei consta din: micsorarea viscozitatii singelui, imbunatatirea hranei copilului, scaderea tensiunii critice la mama. Pe linga aceasta, este logic oare de a da medicamente care maresc fluiditatea singelui ( ex. Aspirina, Curantil) fara a administra un regim hidric bogat. E posibil oare sa ne limitam numai la picuratori cu  albumina si solutie fiziologica fara a respecta un regim normal de hidratare si mincare ? Chiar daca se poate , dar pentru ce, care ar fi sensul?

 

La moment, este stiut faptul ca un ajutor semnificativ in profilaxia si tratamentul preeclamsiei il au:

– preparatele de calciu.

– preparatele cu magneziu.

– omega 3 si omega 6 (untura de peste, uleiul de in si primula).

 

Utilitatea acestor componente a fost dovedita empiric. Calciu – material de constructie pentru toate celulele, pentru oase si el se asimileaza numai in prezenta magneziului. Omega 3 si 6 sunt niste acizi grasi – componente necesare pentru creerul copilului, iar hranirea creerului, in perioada dezvoltarii intrauterina este prioritara. Daca mama nu dispune de aceste componente in cantitatea necesara, atunci placenta va ” dobindi”  necesarul pentru copil, chiar daca asta va duce la dezechilibru in organismul matern.

 

Daca situatia nu poate fi ameliorata nici prin dieta, nici medicamentos, daca copilul sufera din motivul insuficientei de hrana si oxgen, iar mama – de hipertensiune si lezarea rinchilor si a ficatului, atunci unica metoda de tratament este – nasterea.

 

Retentiile de apa la gravide

 

Iar acum sa revenim la retentiile de apa, dupa cum am mentionat anterior, anume acumularea de lichide in organism (cresterea rapida in greutate, umflarea picioarelor) adesea este perceputa ca manifestare a preeclampsiei.

 

” Nu sunt date concrete care ar demonstra ca retentiile de apa din organism chiar si in cele mai elocvente  ar reprezenta un factor ce declanseaza preeclampsia sau ca pacienta ar face parte din grupa de risc.

 

М. Энкин и др. Руководство по эффективной помощи при беременности и рождении ребенка, СПб, «Петрополис», 2003, с. 124

 

Reiesind din cele expuse mai sus, e clar, ca retentiile de apa in organism in preeclamsie pot avea loc. trebuie sa ne puna in garda retentiile care evolueaza  in mod vertiginos, raspindindu-se mai sus de genunchi, pina la burta si partea de sus a corpului. DAR !!! Retentii de apa, pot sa NU fie chiar si in cele mai grele cazuri de preeclampsie.

La femeile care sufera de preeclampsie ( adica apriori deshidratate) lipsa retentiilor de apa este mai periculoasa, deoarece  din tesuturi apa poate reveni, inapoi in vase, daca acolo se va normaliza nivelul de sare si albumina, dar fara retentii de apa si fara  aport suficient de lichide- organismul NU va avea de unde suplini acest neajuns hidric.

 

E important sa mentionam urmatorul fapt: tandemul hipertensiune arteriala + retentii de apa in organism sau hipertensiune + cresterea rapida in masa, duce mai rar la moartea intrauterina a plodului decit in situatia cind hipertensiunea se prezinta ca simptom izolat.

Preeclamsia fara retentii de apa ( preeclampsia uscata) este cunoscuta demult ca o varianta nefavorabila a acestei patologii, care duce mai frecvent la decesul mamei si copilului, in comparatie cu preeclampsia asociata cu retentiile de apa.

М. Энкин и др. Руководство по эффективной помощи при беременности и рождении ребенка, СПб, «Петрополис», 2003, с.81

 

Preeclamsia practic nu decurge niciodata fara ridicarea tensiunii arteriale-acesta e momentul cel mai important. De regula, la acest simptom se adauga prezenta proteinelor in urina ( cantitatea sa variaza, sau poate sa apara sau sa dispara). Iar retentiile de apa din organism sunt excluse ( in obstretica contemporana) ca criteriu de diagnostic al preeclampsiei. Deoarece, in timpul sarcinii, retentiile de apa pit fi observate foarte des, dar prezenta sau absenta lor nu vorbeste despre gravitatea preeclamsiei.

Sa vedem acum de ce la femeile gravide se umfla picioarele

Daca sa luam in consideratie acea cantitate de apa, care in norma se depoziteaza pe parcursul sarcinii, atunci nu e de mirare ca la majoritatea gravidelor se umfla picioarele, mai ales la sfirsitul zilei si in al treilea trimestru de sacina. La termen inaintat retentiile de apa sunt favorizate de uterul marit, care apasa pe vena cava inferioara si stagneaza circulatia sanguina din venele membrelor inferioare. De cele mai multe ori, umflarea nesemnificativa a picioarelor reprezinta un semn de diluare suficienta a singelui.

 

Retentiile de apa se pot forma si din cauza venelor. In asa situatii, ele se instaleaza preponderent pe picioare si se agraveaza daca gravida sta mult in picioare sau in timpul mersului indelungat. De regula pielea de pe picioare are aspect de marmura. Adesea, la aceste gravide, in familie, pe linia materna femeile sufera de varice.

 

Un alt tip de retentii de apa in organism sunt cele constitutionale. Femeile nu prea inalte, plinute, cu forme  rotunde, cu piciorul mic,pun pe ele mai multe kg decit cele slabute. Daca asa femeie va adauga in sarcina 25 kg, atunci ea va avea picioarele destul de umflate, dar fara hipertensiune, fara cresterea hemoglobinei in singe, fara proteine in urina. In asa siuatie femeia are retentii de apa constitutionale si despre preeclampsie nici vorba nu poate fi.

 

Toate aceste retentii de apa ( cu exceptia cazurilor de preeclampsie) pot fi inestetice si neplacute, dar nu sunt periculoase si nu se leuiesc prin deshidratare – ceea ce este periculos.

Aici nu ma refer la retentiile de apa determinate de insuficienta cardiaca, de boli grave al ficatului si rinichilor, de probleme ale glandei tiroide, alte patologii care nu sunt legate de sarcina. Femeile, de regula, stiu din timp ca sufera de aceste patologii si respectiv apeleaza la specialistii necesari.

Retentiile de apa, se inregistreaza mult prea des la femeile sanatoase din acet motiv nu pot fi pentru considerate drept un simptom al preeclampsiei.  Williams Obstetrics, 22-е издание, 2005

 

Acumularea apei si pierderile de singe

 

Iata inca un motiv de ce trebuie sa rabdam, in sarcina, aceasta inundatie si sa nu indicam diuretice si diete ce deshidrateaza: in timpul nasterii femeia pierde o anumite cantitate de singe, nemaivorbind de hemoragie (se intimpla si asa ceva) , dupa care ea trebuie sa se restabileasca.

Acum sa gindim, un pic, logic: care femeie va suporta mai usor pierderile de singe si se va restabili mai usor: cea care are singe mult sau cea care are putin? Aceea care  pierdut singe viscos si concentrat sau cea cea care are singele mai diluat. Care dintre ele va pierde mai multe elemente si substante hranitoare.

O femeie de greutate normala si nedeshidratata va suporta, destul de usor, chiar si o pierdere considerabila de singe.

 

Durerile de cap si deshidratarea

 

Durerile de cap, in primul trimestru sunt la fel de des intilnite ca si greturile. Aceasta problema se retrage foarte repede dupa ce gravida incepe sa bea mai multa apa si sa consume mai multe proteine si glucide.

 

 Diete de toata mina pentru gravide

 

In continuare, pe scurt vom aborda toate acele limitari in hrana si lichide ce sunt recomandate femeilor insarcinate.

Cea  mai raspindita recomandare – limitarea sarii de bucatarie ( de a nu sara mincarea), a lichidelor ( doua pahare de apa e zi) in cazul de umflarea picioarelor si a cresterii rapide a masei corporale. Dupa cum am vorbit mai sus, asa recomandare e invechita si antifziologica.

 

Recomandarea de a minca mai putin pentru a nu supraalimenta copilul, caci un  copil mai mic e mai usor de nascut decit unul cu greutate mare. Acest concept contravine cu fiziologia mamei si copilului si e periculoas prin riscul de dezechilibrare a metabolismului de apa si hrana a mamei si fatului.

Dieta pentru prevenirea alergiei la copil. Cercetarile arata ca eliminarea alergenilor din regimul alimentar nu micsoreaza, semnificativ, riscul de  a naste un copil alergic. Asa dieta poate influienta negativ dezvoltarea intrauterina a fatului.

Postul : respectarea postului nu are scopul de a aduce organismul la epuizare sau imbolnavire.

Daca femeia isi planifica meticulos meniul, astfel incit sa primeasca cantitatea necesara de substante nutritive, atuni poate sa posteasca. Dar din pacate, de cele mai multe ori, femeile se hranesc cu tartine, terciuri, biscuiti, piine si dulciuri. Alimentia neechilibrata poate genera problema de sanatate.

 

Dieta lui Laman

Dieta prevede sa nu se consume apa ci numai lichide din fructe, legume, sucuri si alta mincare. Adica organismului ii va fi mai diicil sa aiba acces la apa. Nicaieri in literatura nu am gasit ca medicul-naturopat G.Laman ar fi recomandat acesta dieta gravidelor, se vede ca medicii singuri au decis sa o “probeze” pe gravide. Desigur, dupa asa dieta retentiile de apa din organism se micsorau, dar din cele relatate anterior e clar ca deshidratarea la gravide nu duce la nimic bun.  Astfel, pentru insarcinate, dieta laman e antifiziologica si periculoasa.

 

Cit despre respectarea unui regim alimentar pentru a nu te ingrasa – scopul este bun. Dar mijloacele trebuie sa fie astfel incit sa asigure mamei si copilului cantitatea necesara de proteine, grasimi folositoare si glucide, hrana trebuie sa fie complexa si echilibrata.

Pentru a nu ne ingrasa trebuie de limitat zaharul rafinat, produsele din faina alba, biscuitii dulci, grasimile de origine animala si trans-izomerii acizilor grasi. Trebuie de ales produsle cu un indice glicemic jos. Si desigur, de facut miscare nu mai putin de o ora pe zi. Si atit. Gavida trebuie sa se hraneasca bine si suficient, doar ne dorim o mama si un copil sanatos, dar nu talie de viespie imediat dua nastere ?

 

Administrarea diureticelor

Medicamente diuretice, la moment, se administreaza foarte rar gravidelor, in situatiile cind apar retentii de apa. Dar prescrierea plantelor medicinale, cu efect diuretic, chiar si acum este destul de populara. Poate aceste plante nici nu sint periculoase, dar in cazul dat, prescrierea este nemotivata.

Autor :Veronica Nazarova ( Maslova)

 

Pentru mine, personal,  acest articol a devenit o noutate. Dupa ce l-a citit am inteles de la inceputul sarcinii “ma tragea” cumplit spre rosii murate si apa Borjomi :)… Dupa cite se vede, mama natura stie ce face.  Dat fiind faptul ca aceasta informatie mi-a fost mie de folo, am decis sa ma impartas cu ea in continuare.

Va doresc sanatate 🙂 !

 

Articole:

Anemia in sarcina – fier bivalent sau trivalent

Ecografia doppler si riscul de cavitatie in tesuturile vii

Vaccinarea – cum reducem riscurile

Scaun auto, cum alegem

Umidificator in camera copiilor

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*