Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Copilului nu-i ajunge lapte, simptome

Din anumite motive, adesea, mămicile se confruntă cu insuficiența lactației (detalii Insuficiența laptelui matern, cauze).  În continuare voi releva cum mămica   poate determina dacă bebelușul  primește suficient lapte.

 

1)   Suptul caracteristic

             Copilul care primește suficient lapte are un anumit specific atunci cînd suge. Bebelușii nu mănîncă lapte pentru că stau pur și simplu cu sfîrcul în gură, ci pentru că ei realizează mișcări de supt. Cum arată ele ? Veți observa  că copilul deschide tare gurița înainte să o închidă. Astfel o mișcare de supt constă în : deschiderea largă a  guriței – pauză – închiderea guriței.

Situația este similară cu cea atunci cînd sugem un pai. Astfel, atîta timp cît tragem lichidul prin pai, bărbia noastră este puțin lăsată, cînd încetați să mai sugeți barba revine la poziția inițială. În cazul cu suptul la sîn au loc aceleași mișcări.  Atunci cînd copilul lasă puțin bărbia atunci el înghite lapte. Cu cît “pauza” e mai mare cu atît mai mult lapte a înghițit bebelușul.

Astfel, dacă observați că copilașul face aceste ” pauze”, atunci, fără frică puteți ține la sîn bebelușul fără a ține cont de legea că odorașul trebuie să sugă fiecare sîn a cîte 20 min.,

Un copilaș care a supt, eficient, un sîn timp de 20 minute, cu “pauze” mari și bine vizibile,  el poate să nu mai dorească să pape din al doilea sîn.  Dar un bebeluș care a supt sînul fără să înghită lapte, poate să stea la piept 20 de ore în continuu și tot flămînd să rămînă.  

 

2)  Scaunul copilului

Meconiu

Al doilea criteriu relevat este scaunul copilului. În primele zile după naștere scaunul copilului este de culoare verde închis, aproape negru, numit meconiu.  Meconiul se depozitează în intestinul copilului în perioada intrauterină. El este eliminat din organism. În primele zile după naștere. Dacă la a 3-a zi după naștere scaunul copilului devine mai deschis la culoare, aceasta înseamnă că bebelușul mănîncă suficient lapte. De regulă, la a 5-a zi după naștere scaunul copilului arată așa cum trebuie să arate scaunul unui copil hrănit la sîn.

Scaunul normal al bebelușului alimentat strict la sîn

Scaunul normal al bebelușului poate fi sub formă de pastă moale sau chiar  apos, cu miros slab pronunțat, de culoare gălbuie -maro. Scaunul la fel poate fi și oranj, verzui, să conțină mucozități sau după consitență să fie similar cremei pentru ras (din cauza multitudinii de bule de aer). Toate acestea reprezintă variante ale normei, dacă copilul este strict, alimentat la sîn. (sursa : JACK NEWMAN, MD, FRCPC)

Scaunul norlam al unui copil care este hrănit la sîn și mai primește mîncare suplimentară (ex. terci din orez )

Numărul de scaune, reprezintă un criteriu foarte important  pentru a determina dacă bebelușul primește sau nu suficient lapte.

Astfel, după 2-3 zile de a naștere, scaunul copilului este mai des și voluminos. La sfîrșitul primei săptămîni de viață bebelușul trebuie să aibă scaun  minim de 2-3 ori timp de 24 ore, în volum destul de mare. Pe lîngă toate acestea, copilașii murdăresc scutecul, practic, după fiecare hrănire.

Copilul care la a 4-5 zi din viață  încă are scaunul sub forma de  meconiu trebuie arătat, în aceeași zi, medicului.  

Dacă copilul,  de la 5 -21 zi de la naștere nu a are măcar un scaun semnificativ pe parcursul a 24 ore, atunci adresați-vă la medic. La această vîrstă, scaunul rar, indică că copilașul nu primește suficient lapte.  (Desigur sunt cazuri, rare, cînd și aceasta este o normă de comportament a copilului, dar mai bine să vă asigurați.)

 

3) Urinarea

Culoarea normală a urinei este gălben deschis cu mici diferențe a nuanței

Copilul, mai mare de 4-5 zile  trebuie să ude bine (nu doar să le umezească  puțin) minim 6 scutece.

Scutecele de unică folosință trebuie să fie bine pline. UN scutec plin este mult mai greu decît unul care este practic uscat. Astfel, dacă copilul, pe parcursul a 24  “umple” 6 scutece de unică folosință, înseamnă că copilașul mănîncă suficient lapte la sîn.

Această metodă nu este relevantă în cazul în care copilul primește, suplimentar, apă.

 

Varinată normală a culorii urinei

Culoarea urinei, copilului nou născut este practic incoloră, e normal să aibă și o nuanță ușor gălbuie.  Uneori urina poate avea culoare roză sau chiar roșietică, nu este nimic strașnic. Nimeni nu poate spune de ce se întîmplă astfel și dacă aceasta este normal sau nu.  (sursa : JACK NEWMAN, MD, FRCPC)

 Totuși, așa culoare a urinei, reprezintă un semnal, clar, că este necesar de a urmări, strict, dacă copilul este pus corect la sîn și dacă el într-adevăr înghite lapte și nu stă pur și simplu cu sfîrcul în gură. În primele zile de

după naștere copilul poate suge lapte numai dacă este pus corect la sîn.

Urina de culoare roșie

Dacă copilul va primi apă suplimentar, aceasta nu va rezolva problema, doar că urina nu va fi roză la externarea din spital.

Despre poziționarea corectă la sîn, puteți citi aici : Poziționarea corectă a copilului la sîn!   , de regulă, poziționarea corectă la sîn, rezolvă problema, dar, dacă mama nu reușește să facă acest lucru, atunci copilul trebuie să primească lichide suplimentar, nu neapărat din biberon, puteți folosi lingurița, cănuța, o seringă fără ac, sau un sistem de hrănire suplimentară la sîn : Suplimente alimentare pentru copil în timpul reluării lactației !!! 

La fel, copilul poate să nu primească suficient lapte din cauza alăptărilor rare și limitate în timp.

Vă doresc, să depășiți, cu succes, momentele  dificile! Sănătate mamelor și copilașilor !

Mai mult:

Greutatea băieților, 0-10 ani

Înălțimea băieților, 0 – 10 ani

Înălțimea fetițelor, 0 – 10 ani

Greutatea fetițelor, 0 – 10 ani

3 Replies to “Copilului nu-i ajunge lapte, simptome”

  1. Vera says:

    Va multumesc pentru imagini, imi faceam griji ca scaunul copilului este prea moale (fetita are 3 saptamini si este hranita stric la sin). Acum inteleg ca totul e bine .

  2. Angel says:

    Va rog, sa plasati filmulete despre suptul caracterisic, ar fi mai clar.

  3. Angel says:

    Fetelor, bebelusul meu are scaunul negru mai mult de o saptamina, inseamna asta oare ca nu-i ajunge hrana ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*