Home » Sănătatea mamei și copilului » Febră la copil » Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?

Odată ce temperatura corpului nu se încadrează în limitele normale putem vorbi despre careva probleme de sănătate, căci ridicarea  temperaturii reprezintă, în primul rînd,  un semnal de alarmă al organismului.

Ridicarea temperaturii constituie un mecanism complex prin intermediul căruia organismul luptă cu careva agenți patogeni. Astfel, atunci cînd este vorba de vreo infecție corpul uman ridică temperatura, deoarece, majoritatea bacteriilor, virușilor încetează de a se mai multiplica la temperaturi mai ridicate decît 37  ° С, iar  la temperaturi mai ridicate de 38  ° С agenții patogeni sunt distruși complet.

Astfel, la temperatura  mai mare de 38  ° С în corp se formează o substanță activă, numită interferon. Interferonul reprezintă o proteină care are capacitatea de a distruge virușii, iar cantitatea lui în organism depinde direct proporțional de temperatura corpului. Cu cît febra este mai ridicată cu atît producerea de interferon crește. Concentrația cea mai mare de interferon se înregistrează la a 3-a zi de boală, anume din acest motiv răcelile durează în mediu 3-4 zile.

Remarcăm faptul că febra, în bolile infecțioase reprezintă un prieten și nu un dușman. O dată ce are loc ridicarea temperaturii, în organism începe producerea, mai intensă, a leucocitelor (celule specializate ale sîngelui care luptă cu microorganismele), ele distrug agenții patogeni și anume la temperatură mai înaltă – activitatea lor crește și ele se deplasează rapid spre focarul infecției. Acest proces complex este stimulat  de substanțele piretice (cele care provoacă febra în organism). Aceasta nu este tot, ferul din sînge , care poate servi drept hrană pentru multe bacterii este stocat în ficat, în așa fel organismul se luptă cu infecția și ridică eficacitatea interferonului produs de organism în lupta cu boala.

Astfel, vedem că temperatura ridicată a corpului, pe parcursul infecției indică  că organismul se luptă activ. Este mult mai trist cînd copilul este infectat, iar corpul nu ridică temperatura, aceasta înseamnă că organismul nu are scuturi de apărare. Medicii foarte bine știu lucrurile acestea, de aceea cînd vine la ei un copil cu pneumonie și temperatura 37 grade,   ei au, cu adevărat, motive de îngrijorare.

Din cele redate mai sus, conchidem că dacă, noi, vom scădea temperatura, în mod continuu, organismul nu va putea reacționa prin temperatură  la boală, iar interferonul nu se va produce, astfel, cu agenții patogeni vor lupta doar anticorpii umani, care se formează  după 5-7 zile  de boală și prin urmare răceala va dura mai mult, aproximativ timp  de o săptămînă.

Este clar faptul că leziunile provocate de agentul patogen organismului timp de 3-4 zile sunt mai mici decît atunci cînd microbul are la dispoziția sa 7 zile de lucru. Să fim atenți, în goana de a ajuta copilul, să nu-i facem mai rău.

Prin urmare, dragi părinți, are sens de a răbda 2-3 zile febra pentru a da posibilitate organismului să-și formeze un răspuns imunitar adecvat, contra agentului patogen, așa cum l-a învățat mama natură.

Totodată temperatura reprezintă un indiciu important, astfel încît, dacă este vorba de o infecție virală, atunci febra se va menține 2-3 zile, dar dacă ea persistă 4 -5 zile, atunci avem de a face cu o infecție bacteriană, care solicită, în mod obligatoriu, asistență medicală.

Din acest motiv medicii nu recomandă de a scădea temperatura copilului dacă ea este mai mică decît 38,5  ° С, dacă o vom scădea  înainte de vreme, noi, în mod forțat și artificial, lipsim organismul de propriile mecanisme de apărare.

Totuși această regulă are careva excepții și anume:

1) Copilul suportă rău febra;

Chiar dacă e vorba de o temepratura de 37,5 ° С, dar copilul se simte foarte rău, iar semnele sunt clar vizibile,  atunci are sens de a o scădea, căci fiecare dintre noi este individual, unii copii sar și alearga cu temperatura 38 ° С, iar alții nu văd înaintea ochilor de rău ce le este. Astfel, primul criteriu de a scădea sau nu temperatura este  starea generală a copilului.

2)  Copilul are în anamneză convulsii febrile, în aceste cazuri temperatura poate fi scăzută chiar dacă atinge numai 37,1° С;

3)  Copilul suferă de  boli ale inimii, plămînilor, sistemului nervos central, ale sistemului circulator, copiii care suferă de boli ale metabolismului;

4) Dacă  termometrul arată febră, dar la atingere, copilul, este rece (mînuțele, piciorușele sunt reci), pielea este palidă sau chiar vînătă, atunci, urgent, trebuie de scăzut temperatura.        Această situație apare cînd, din cauza febrei,  încep spasme ale vaselor sangvine, prin urmare, ele se îngustează și organismul nu eliberează surplusul de căldură, drept consecință copilul este rece, dar temperatura organelor interne  se ridică, ceea ce poate duce la complicații. În astfel de situații este vital de a freca mîinile ,  piciorușele copilului cu  un ștergar aspru, pentru a determina deschiderea vaselor sangvine și eliberarea surplusului de căldură.

Din fericire, asemenea cazuri se întîmplă destul de rar.

5)Copilul delirează, își pierde cunoștința, atunci urgent trebuie de scăzut temperatura, indiferent cît de ridicată este.

6) Copilul este mai mic de 3  luni de zile;

        Copiii mai mici de 3 luni de zile nu au sistemul de termoreglare desăvîrșit. Din aceste motive ei ușor se supraîncălzesc și se suprarăcesc. Astfel, o temperatura mai ridicată de 37,5 ° С, poate pune în pericol sănătatea bebeului, din acest motiv, este indicat de a solicita asistență medicală.

Atenție !

E important de reținut că o temperatură prea ridicată nu va ajuta copilului. Febra mai mare de 39 ° С, provoacă deja mai multe daune organismului fraged decît beneficii. La așa temperatură organismul iese din echilibru, pot avea loc convulsii, spasme ale vaselor sangvine, pierderea cunoștinței, disfuncții ale sistemului respirator.  Febra ridicată  distruge neuronii copilului.  De aceea este important de a veghea copilul, pe parcursul bolii, pentru a fi alături de el și de ai acorda ajutorul necesar, căci anume ei  sunt comoara vieții noastre și trebuie să o păzim cu sfințenie.

 

Citeste mai mult:

Tipuri de termometre

Cum măsurăm corect temperatura

Febra la copil – lucruri interzise !

Feba la copil – lucruri ce trebuie de știut !

Combaterea febrei în mod medicamentos

Febra și dinții

De ce apare febra la copil ?

2 Replies to “Febra – mecanism de protecție al organismului . Cînd trebuie să o scădem ?”

  1. Cora says:

    Sunt de acord că temperatura este un prieten, dar nu un dusman, atunci cînd copilul se confruntă cu o infectie. Aici ati explicat atît de clar, pentru ce anume organismul ridică temperatura, merci mult.

  2. Pingback: Sputa analiza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*