Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Culoarea, gustul și mirosul laptelui matern

Multe mame, din diverse motive, sunt nevoite să stoarcă laptele, astfel, apar multe întrebări: cum trebuie să arate, ce culoare trebuie să aibă, miros, etc.

În continuare voi prezenta caracteristicele laptelui uman:

  • Laptele uman diferă de cel de vacă. Laptele uman nu este omogen, spre deosebire de cel de vacă. El are capacitatea de se împărți în straturi, stratul cel mai gras se ridică la suprafață. Dacă ați observat așa ceva, aceasta nu înseamnă că laptele nu e bun, trebuie doar de agitat vasul în care este conservat laptele și el va deveni, din nou omogen.
  • Laptele stors în diferite perioade de timp poate avea miros diferit și culoare diferită, în dependență de ce a mîncat mama. În plus, laptele care vine primul este mai albăstriu și nu atît de gras, comparativ cu laptele din spate care este mai alb și mai gras.
  • Culoarea laptelui matern variază de la culoarea albă pînă la gălbuie. Poate avea chiar culoare ușor verzuie, dacă mama a mîncat multe legume verzi sau varză de mare în cantități mari

( așa a fost la mine, după ce am mîncat  frunze de salată verde :)).

  • Colostrul are culoarea oranj sau gălbuie.
  • Dacă laptele este roz sau roșu, aceasta înseamnă că în el s-a scurs sînge, el se așează la fundul vasului în care acesta a fost pus la păstrare.    Acest fapt poate fi provocat de crăpăturile de pe sfîrc, sau alte probleme. Sîngele din lapte nu face nici un rău copilului, doar că mulți copii refuză să-l bea, în astfel de cazuri,  puteți  consuma numai  partea de sus.
  • Gustul laptelui, proaspăt stors este ușor dulciu.
  • Mirosul laptelui la fel este dulciu. Cu excepția cazurilor cînd mama a mîncat usturoi sau scrumbie, etc. Adesea mirosul alimentelor mîncate trece în lapte și copilul refuză să-l mănînce.
  • Uneori laptele poate mirosi a săpun. În aceste cazuri, copilul, la fel, poate refuza să-l mănînce. Drept soluție putem încerca să fierbem laptele, căci la temperaturi înalte sunt distruse componentele responsabile pentru mirosul de săpun. Desigur, în acest caz vom distruge multe elemente benefice ale laptelui, dar această alternativă este mai bună decît să lipsim bebelușul totalmente de laptele matern.
  • Conservații, coloranții pe care mama îi consumă trec în lapte, colorîndu-l, astfel, atenție mare la produse.
  • Aspectul  laptelui nu redă, conținutul de grăsimi în el. Pentru aceasta sunt nevoie analize. Iar aspectul nu este informativ în acest scop. Așa că nu ascultați pe cei care vă zic că laptele dumneavoastră nu e suficient de gras pentru bebeluș. Astfel de “diagnoze” nu sunt relevante.

Mai jos prezentăm imagini care redau cum poate arăta laptele.

 

Colostru

 

 

Lapte de mamă cu sînge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapte matern

Lapte normal și lapte cu sînge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai mult: Componența laptelui matern

Laptele matern – tipuri

Producerea laptelui matern

Laptele matern în comparație cu laptele de vacă

Laptele matern și sănătatea copilului

Hrănitul la sîn și dezvoltarea intelectuală a copilului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*