Home » Sănătatea mamei și copilului » Febră la copil » Febra la copil – scenarii si complicatii

Ridicarea temperaturii la copii, reprezinta unul din simptomele de baza al IRA la copiii de toate virstele.

 

Remarcam faptul ca  la acelasi nivel de hipertermie, febra, la diferiti copii, poate decurge in mod diferit:

 

 

Iata 3 scenarii de baza :

1)  Daca procesul de producere de caldura corespunde, ca intensitate, cu procesul de cedare a caldurii, atunci conchidem ca febra decurge in mod adecvat.

Clinic ea se manifesta astfel:

 • pielea este roza sau usor hiperemica;
 • pielea la atingere este calda si usor umeda
 • copilul se simte relativ binisor;
 • e vorba de febra rosie (sau roza).
 • Acest tip de febra, de regula, nu necesita administrarea antipireticelor.

 

2)  In cazul cind are loc intesificarea procesul de producere de caldura, iar cedarea de caldura este neadecvata din cauza tulburarilor circulatorii periferice (se spazeaza vasele sangvine, copilul e rece, palid) – atunci desfasurarea febrei are un prognostic nefavorabil.

Clinic ea se manifesta astfel:

 • copilul e rece, el ingheata, ii este frig;
 • pielea e palida;
 • piciorusele si minutele pot fi chiar vinetii sau palide;
 • acrocianoza;
 • picioare si mainile sunt reci.
 • e vorba de febra alba (sau palida).

Acesti copii, de regula, au nevoie de administrarea antipireticelor in combinatie cu medicamente vasodilatatoare si antihistaminice (sau neuroleptice).

Daca va ciocniti cu asa situatie, contactati DE URGENTA MEDICUL !!!

   Riscul la febra alba este: din cauza ca vasele sangvine se spasmeaza (se ingusteaza) corpul nu poate ceda temperatura, in asa fel, organismul la suprafata e rece, insa temperatura interna creste foarte rapid si semnificativ, riscind, astfel, sa lezeze organele interne.

PS. Cind e vorba de febra alba, scaderea temperaturii corpului prin stergerea corpului cu apa e CONTRAINDICATA.

Anume din acest motiv, chiar cind e vorba de febra roz, trebuie foarte atent sa aplicam metodele fizice de scadere a temperaturii. Daca stergem copilul cu apa, TREBUIE, sa avem grija ca apa sa fie calda, aproape de temperatura corpului copilului. Daca apa va fi prea rece, riscam sa provocam singuri spasmarea vaselor sangvine.

3) Una dintre variantele clinice ale febrei cu desfasurare nefavorabila este atunci cind e vorba de hipertermie la copiii mici (mai mici de un an), conditionata de o inflamatie de geneza infectioasa si asociata cu intoxicatie.

In asa situatii febra persista ( 6 ore sau mai mult), e ridicata semnificativ ( peste 40 C ) si e asociata cu tulburari ale microcirculatiei, tulburari metabolice, cit si cresterea progresiva a disfunctiei organelor si sistemelor vitale.

(sursa: Лоурин М. И. Лихорадка у детей. Пер. с англ. М.: Медицина, 1985. 255 с.)

Dezvoltarea febrei, pe fonul tulburarilor metabolice si microcirculatorii acute, tulburari ce stau la baza   intoxicatiei organismului, duce la decompensare procesului de termoreglare, cu o crestere brusca a producției de caldura si cu un nivel scazut de cedare de cladura.

Toate aceste disfunctii reprezinta, in sine, un risc sporit ca micul pacient sa faca tulburari metabolice si edem cerebral. Din acest motiv, astfel de tulburari, necesita aplicarea de urgenta a unui tratament integrat.

De regula asta presupune administrarea parenterala a antipireticelor, se lecuieste intoxicatia, se lecuieste infectia, daca este necesar, se aplica terapia anticonvulsiva.  Asa situatii, desigur, presupun implicatia activa a medicului.

Pentru a minimiza riscul de a ajunge la asa scenariu de desfasurare a febrei e vital ca copilul sa fie bine hidratat. Trebuie de urmarit ca sa urineze minim o data la 3 ore, daca aceasta nu se intimpla APELATI MEDICUL.  MAi bine sa se administreze, la timp, o picuratoare decit sa rezolvam complicatiile febrei, care din pacate uneori pot fi foarte grave, pina la letale.

Va doresc sanatate cit mai multa si boli cit mai putine!

 

Citeste ai mult:

Simptomele deshidratării la copil

Cum măsurăm corect temperatura

Febra la copil – lucruri interzise !

Ibuprofen

Paracetamol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*