Home » Alimentația copiilor » Alimentația la sîn » Producerea laptelui matern

Laptele matern este produs în glandele mamare.  În timpul sarcinii sînii  trec prin anumite schimbări, care au destinația de a-i pregăti pentru alăptare.

În imagine este prezentată structura anatomică a sînului uman.

 

Pe parcursul sarcinii, sub influența estrogenului și progesteronului canalele lactofore se divizează în mai multe ramuri, care la capătul lor formează alveole.  Pereții alveolelor  sunt formați din celulele epiteliale secretorii (lactocite) și din  stratul de celulelor mioepiteliale  care le înconjoară.

Începînd cu luna a 4-a de sarcină  lactocitele încep să producă colostru.  Din acest moment pieptul mamei este pregătit să producă lapte, dar acest fapt nu se întîmplă datorită hormonilor placentari, în particular,al progesteronului. După nașterea placentei sunt lansate procese care induc formarea laptelui  care vine în schimbul colostrului.

Laptele mamei este produs de către lactocite  sub influența hormonului prolactina.  Nivelul prolactinei, în sînge, se ridică mult după hrănirea la sîn. În așa mod are loc stimularea producției de lapte  necesară pentru următoarea masă a bebelușului.

Eliminarea laptelui matern din alveole, are loc sub acțiunea hormonului oxitocin. Suptul copilului induce o eliberare reflectorie a oxitocinului de către hipofiză și prin urmare, are loc ridicarea concetrației sale în sîngele mamei. Oxitocinul determină contracția celulelor mioepiteliale  care storc laptele în ductele lactofore.

În același timp, datorită contracțiilor celulelor mioepiteliale  are loc dilatarea dublă a canalelor lactofore care le înconjoară. Laptele începe să se prelingă spre sfîrc, în acest moment, suptul copilului devine lent, chiar puteți  auzi cum bebelușul înghite laptele.

Acest proces, de eliberare a oxitocinului poate avea loc de cîteva ori pe parcursul unei singure hrăniri.

Mama poate simți următoarele senzații:

  • înțepături;
  • umflarea pieptului;
  • simte fluxul de lapte;
  • poate să simtă sete;
  • laptele poate începe să picure.

Nu toate femeile simt acest reflex, uneori poate fi observat numai modificare regimului de supt al copilului.  Prin urmare, rămîne numai să va ascultați propriul corp și propriul copil, pentru a avea o hrănire la sîn cu succes și de durată.

Citește mai mult: Scăderea secreției de lapte matern, soluții

Inhibiția procesului de producere a laptelui matern

E suficient de gras laptele meu ?

Insuficiența  laptelui matern, cauze

Stresul și lactația 

Dezechilibrul dintre laptele din față și cel din spate

Laptele matern în comparație cu  laptele de vacă

One Reply to “Producerea laptelui matern”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*